Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Σε κλίμα συγκίνησης για τον ιερό αγώνα των ηρώων του Έπους του ’ η τελετή μνήμης στο Μνημείο του Μαχητή, στα πλαίσια των ιστορικών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2021».



Σε κλίμα συγκίνησης για τον ιερό αγώνα των ηρώων του Έπους του ’40 και αναγνώρισης της βαριάς ιστορικής κληρονομιάς πραγματοποιήθηκε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου η τελετή μνήμης στο Μνημείο του Μαχητή, στα πλαίσια των ιστορικών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2021».

Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, όπως και το 2020, χωρίς την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου για την προστασία των πολιτών από την πανδημία του κορονοϊού.
Παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιου Αμυρά, του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, πολιτειακών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων καθώς και απλού κόσμου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αναστάσιος Γιούνης που μίλησε για την αθάνατη ψυχή των πεσόντων. «Σε ετούτα εδώ τα χώματα αντιλάλησε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» από τους φαντάρους που ξεχύθηκαν σε έναν πόλεμο άνισο, με έναν στρατό υπερδιπλάσιο σε αριθμό και οπλισμό. Μια τόσο μικρή λέξη έκρυβε μέσα της τη δύναμη ενός ολόκληρου λαού που ξεπέρασε όλα τα εμπόδια γιατί ήθελε να ζει ελεύθερος. Το «Όχι» του Ιωάννη Μεταξά στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι έγινε «ΌΧΙ» για ολόκληρο το έθνος. Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να θυμηθούμε το έπος του ’40 και το μεγαλείο των Ελλήνων. Να τιμήσουμε αυτό το σύμβολο εθνικής μνήμης. Κι αυτό όχι γιατί το έχουν ανάγκη οι ψυχές των ηρώων, αυτές είναι αθάνατες! Οφείλουμε να το θυμηθούμε για να πιαστούμε από αυτά τα ιδανικά και τις ιδέες που μας χάρισαν όσοι θυσιάστηκαν. Ο δήμος Πωγωνίου έχει αναλάβει αυτή την ιερή παρακαταθήκη. Και θα συνεχίσει να τιμά τη μνήμη όσων σημάδεψαν τον Αγώνα για ελευθερία» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η συνεργάτιδα του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Σοφία Τσέπα αναφέρθηκε στο μαυσωλείο πεσόντων που θα ανεγερθεί στους πρόποδες του λόφου όπου δεσπόζει το Μνημείο του Μαχητή και επεσήμανε την πολύτιμη στήριξη και βοήθεια του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα για την χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης από τη Βουλή των Ελλήνων. «Ο Δήμος Πωγωνίου τιμά αυτή τη βαριά ιστορική κληρονομιά. Το Πάρκο Ιστορίας, ένα όραμα χρόνων, που θα συνδέσει όλα τα ιστορικά σημεία, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά κι ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι’ αυτό τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα» τόνισε μεταξύ άλλων.

Στεφάνι κατέθεσαν: Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιος Αμυράς ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, η Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μερόπη Τζούφη ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, εκ μέρους του Δημάρχου Ιωαννίνων ο Αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Πήχας, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Χρήστος Σιόρεντας, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Δούβαλης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Ηπείρου Αρχιπύραρχος Απόστολος Βασδέκης, ο Γενικός Πρόξενος της Αλβανικής Δημοκρατίας στα Ιωάννινα κ. Ελτιόν Βερλένι, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – Παράρτημα Ιωαννίνων, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ιωαννίνων, εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος η έφορος δημοσίων σχέσεων κ. Μαρίκα Γκόνη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπιρος, εκ μέρους του συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου ο κ. Γεώργιος Λεοντίου και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Κωνσταντίνος Ντακαλέτσης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tην Τρίτη 26 Οκτωβρίου, ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε το Ανεξάρτητο Τάγμα Δελβινακίου, με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ομιλία από το συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Νίκο Θεοδοσίου στο Χάνι Δελβινακίου.

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σώσινο, τελέστηκε θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Στο Δελβινάκι και την Πωγωνιανή πραγματοποιήθηκαν παρελάσεις από τους μαθητές όλων των βαθμίδων που με υπερηφάνεια είπαν το δικό τους ευχαριστώ στους ήρωες του Έπους του ’40.

Τα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 στη Βήσσανη όπου θα τελεστεί, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των φονευθέντων Ανεξάρτητου Τάγματος Δελβινακίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940» που φιλοξενείται στο Αρρεναγωγείο.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου