Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Απλήρωτοι φόροι στο πρώτο 8μηνο του 2021 στα 3,43 δισ. αλλά «όλα πάνε καλά» στα λόγια.Δεν αντέχουν άλλο οι Έλληνες!


 

Οι άδικοι φόροι και το «βουνό» των...οικονομικών υποχρεώσεων που έχει επιβάλλει το ανάλγητο ελληνικό κράτος, «πνίγουν» τους Έλληνες και σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την τραγική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Πατρίδα μας, δημιουργούν έναν πραγματικό εφιάλτη για τις ελληνικές οικογένειες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ («Ανεξάρτητη» Αρχή Δημοσίων Εσόδων),οι απλήρωτοι φόροι στο 8μήνο του έτους έφθασαν τα 3,43 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (αύξηση 17,3%).Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, το ληξιπρόθεσμο χρέος αρχίζει να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς πλέον δεν υπάρχουν αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων που είχαν θεσπιστεί λόγω πανδημίας, με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στα 110 δισ. ευρώ με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο, εξαιρουμένων των ανεπίδεκτων είσπραξης, να προσεγγίζει τα 85 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που εμφανίζονται με οφειλές στην εφορία ανήλθαν σχεδόν στα 3,5 εκατομμύρια ΑΦΜ και ανοιχτοί στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είναι 1.827.440 οφειλέτες και οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να φθάνουν σε 1.309.325.

Η Φορολογική Διοίκηση έχει βάλει ως στόχο να γεμίσει τα άδεια δημόσια ταμεία και έτσι το επόμενο χρονικό διάστημα επιθυμεί να γίνει νέα εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες από αυτές είναι εισπράξιμες και ποιες ανεπίδεκτες είσπραξης και οι οφειλέτες θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο.

Ειδικότερα, ο χαρακτηρισμός οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης θα πιστοποιείται με ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου. Η έκθεση ελέγχου υποβάλλεται από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή. Για τη διαπίστωση της αντικειμενικής αδυναμίας είσπραξης του οφειλέτη με την έκθεση ελέγχου πιστοποιείται ότι: α)λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα ασφαλιστικά, διοικητικά, δικαστικά και αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του οφειλέτη, β)διενεργήθηκε έρευνα για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας, γ)διερευνήθηκε και διαπιστώθηκε ότι δεν υπόκεινται σε διάρρηξη λόγω καταδολίευσης σύμφωνα με τα άρθρα 939 και έπειτα του Αστικού Κώδικα, μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Επίσης, δ)ολοκληρώθηκε η έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών απαιτήσεων, όπως μισθών, συντάξεων, μισθωμάτων, απαιτήσεων στις τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, ε)διερευνήθηκε κάθε στοιχείο που περιλαμβάνεται στα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα στη Φορολογική διοίκηση και στο φυσικό φάκελο του οφειλέτη, όπως φορολογικές δηλώσεις, ισολογισμοί και λοιπές φορολογικές καταστάσεις και ζ)σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη, να έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης ή έχει επέλθει περάτωση αυτής, τα οποία διαπιστώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο.

Εν ολίγοις, για να καταχωρηθούν τα χρέη των οφειλετών στο ειδικό βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να διαπιστώσει ότι δεν έχουν στην κατοχή τους κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, ότι δεν έχουν καταθέσεις στην τράπεζα, ότι έχουν ασκηθεί σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα όπως π.χ. κατασχέσεις και ότι διαβιούν σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας.

Όταν θα πληρούνται όλες αυτές οι προϋποθέσεις και μετά την παρέλευση δεκαετίας!, τα χρέη των Ελλήνων φορολογουμένων θα μπορούν να διαγραφούν. Όμως καθ’ όλο αυτό το διάστημα και όλα τα συνυπόχρεα άτομα δεν θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα, ούτε άλλο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα είναι δεσμευμένοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Οι Έλληνες έχουν την τύχη να ζουν στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, που έχει πλούσια ιστορία και απαράμιλλο πολιτισμό, αλλά δυστυχώς έχουν ένα αποτυχημένο και διεφθαρμένο κράτος, που δεν τους αντιμετωπίζει σαν πολίτες, αλλά σαν αριθμούς για να γεμίζουν τα δημόσια ταμεία.

Όμως, τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλο την φοροκαταιγίδα που θεσπίστηκε από την σκοτεινή εποχή των μνημονίων κατ’ απαίτηση της «μερκελικής» Γερμανίας και που σε συνδυασμό με την τραγική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα λόγω πανδημίας με τα αχρείαστα λοκντάουν, οδηγούνται στην απόγνωση και στην οικονομική εξαθλίωση. Απαιτείται αλλαγή πλεύσης από τους κυβερνώντες, διότι διαφορετικά όπως μας διδάσκει η Ιστορία, υπάρχουν όλοι οι παράγοντες στην ελληνική κοινωνία, για κοινωνικές εκρήξεις που θα θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της Πατρίδα μας.

Θάνος Κάλλης

Δικηγόρος-Ιστορικός

https://www.militaire.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου