Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Η Κίνα ανοίγει αστυνομικά τμήματα σε 30 χώρες για την παρακολούθηση των αντιφρονούντων Κινέζων πολιτών




Στις 12 Σεπτεμβρίου, το Safeguard Defenders δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο « 110 Overseas: Chinese Transnational Policing Gone Wild ». Η έκθεση αναφέρει ότι 30 κινεζικά τμήματα επιτήρησης ιδρύθηκαν σε 25 πόλεις και σε 21 χώρες στις αρχές του 2022. Οι Safeguard Defenders έχουν, μέχρι στιγμής, εντοπίσει άλλα 24. Στην Ευρώπη βρίσκονται τα περισσότερα από αυτά τα κινεζικά αστυνομικά τμήματα.

Το Safeguard Defenders είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα την Ισπανία, ο οποίος ιδρύθηκε στα τέλη του 2016. Έκανε μια έκθεση ως αποτέλεσμα μιας έρευνας σχετικά με την διευρυνόμενη παγκόσμια αστυνομική «επιτήρηση» της κινεζικής αστυνομίας μετά τη δημοσίευση νέων δεδομένων από την κινεζική κυβέρνηση.

Η κινεζική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι οι αυτοί οι σταθμοί παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες στους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό. Ωστόσο οι καταγγελίες δείχνουν ένα “κυνήγι” Κινέζων αντιφρονούντων, που είτε φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό, είτε δέχονται απειλές απο το ΚΚΚ της Κίνας.

Σε ένα παράδειγμα που τεκμηριώθηκε και από κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ένας κινέζικος αστυνομικός σταθμός στη Μαδρίτη εντόπισε έναν άνδρα που καταζητείται στην Κίνα για περιβαλλοντική ρύπανση και τον έβαλε να κάτσει σε μια βιντεοκλήση με πράκτορες δημόσιας ασφάλειας και έναν εισαγγελέα από την επαρχία Zhejiang της Κίνας. Κάτι που παραπέμπει σε δίκη.

https://www.telegraph.co.uk/world-news/2022/09/14/china-opens-unofficial-police-stations-britain-hunt-people-return/

Όπως ανέφερε το Fox News , οι σταθμοί χρησιμεύουν και ως κέντρα για τη διάδοση της κινεζικής κυβερνητικής προπαγάνδας και την παρακολούθηση της συμπεριφοράς και των απόψεων των Κινέζων υπηκόων.

Η έκθεση σημειώνει ότι αυτές οι επιχειρήσεις παραβιάζουν το διεθνές κράτος δικαίου και ενδέχεται να παραβιάζουν ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα τρίτων χωρών που εμπλέκονται στη δημιουργία ενός μηχανισμού παράλληλης αστυνόμευσης με παράνομες μεθόδους.

Παραδείγματα που σχετίζονται με την παγκόσμια αστυνόμευση της Κίνας και την καταστολή Κινέζων πολιτών σε ξένο έδαφος:

Μεταξύ Απριλίου 2021 και Ιουλίου 2022, η κινεζική αστυνομία ανάγκασε 230.000 φυγάδες να επιστρέψουν στην Κίνα «οικειοθελώς» (ενώ παραδέχτηκε ότι δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα).

Ίδρυσε εννέα απαγορευμένες χώρες για κινέζους, και έβγαλε νέους κανόνες, όπου οι Κινέζοι υπήκοοι δεν επιτρέπεται πλέον να ζουν στο εξωτερικό, εάν δεν έχουν εναν «καλό λόγο».

Ένας νέος νόμος που εγκρίθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου, καθιερώνει την επιτήρηση των Κινέζων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό για ορισμένα εγκλήματα (απάτη, τηλεπικοινωνιακή απάτη, διαδικτυακές απάτες κ.λπ.).

Με βάση 62 περιπτώσεις, το Safeguard Defenders παρατήρησε τρεις τύπους αυτού που περιγράφεται ως «ακούσιες επιστροφές» σύμφωνα με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε το ΚΚΚ. Σε γενικές γραμμές, είναι:Απειλές για την οικογένεια τους στην Κίνα
Στόχευση τους στην ξένη χώρα
Απαγωγές από το ξένο έδαφος

Η Ευρώπη φιλοξενεί τα περισσότερα κινεζικά αστυνομικά τμήματα, με τοποθεσίες που βρίσκονται σε όλη την ήπειρο σε μέρη όπως το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, την Πράγα, την Βουδαπέστη, την Αθήνα, το Παρίσι, την Μαδρίτη και την Φρανκφούρτη. Στη Βόρεια Αμερική βρίσκονται επίσης τέσσερις από τους σταθμούς, με τρεις τοποθεσίες στο Τορόντο και μία στη Νέα Υόρκη.


Η Κίνα άνοιξε ανεπίσημους αστυνομικούς σταθμούς και στο Λονδίνο ως μέρος ενός αυξανόμενου δικτύου γραφείων που συνδέονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα και κατηγορούνται για εκβιασμό Κινέζων πολιτών.

Ένας από τους δύο αστυνομικούς σταθμούς «υπηρεσίας» στο Λονδίνο είναι εγγεγραμμένος ως κτηματομεσιτικό γραφείο και ένα άλλο με έδρα τη Γλασκώβη είναι ως κινέζικο εστιατόριο.

Η Telegraph επισκέφτηκε το κτηματομεσιτικό γραφείο στο βόρειο Λονδίνο, το οποίο αρνήθηκε οποιαδήποτε σύνδεση. Αλλά είπαν ότι το γραφείο χρησιμοποιείται επίσης από νομική εταιρεία. Ο ιστότοπός της αναφέρει ότι ασχολείται κυρίως με θέματα κινεζικής μετανάστευσης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αγγλίας είπε ότι τυχόν αιτήματα για επαναπατρισμό ύποπτων αλλοδαπών εγκληματιών πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με το βρετανικό και το διεθνές δίκαιο. Οι προσπάθειες παράνομου επαναπατρισμού δεν θα γίνουν ανεκτές, πρόσθεσε.

Η Κίνα ανοίγει ανεπίσημα αστυνομικά τμήματα στη Βρετανία για να κυνηγήσουν ανθρώπους για την επιστροφή τους , The Telegraph, 14 Σεπτεμβρίου 2022
Κινεζικά αστυνομικά τμήματα στον Καναδά

Η Κίνα άνοιξε τουλάχιστον τρία αστυνομικά τμήματα σε καναδικό έδαφος ως μέρος μιας προσπάθειας του κράτους ασφαλείας της χώρας να παρακολουθεί την κινεζο-καναδική διασπορά, ανέφερε η The National Post .

Οι τοποθεσίες των σταθμών του Τορόντο τους καθιστούν σχεδόν αόρατους στο κοινό. Το ένα αναφέρεται ως ιδιωτική κατοικία, το δεύτερο σε μεγάλο βαθμό κινεζικό εμπορικό κέντρο και το τρίτο ως γραφείο κινεζικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.

Η Κίνα υπερασπίστηκε την πρακτική της δημιουργίας αστυνομικών τμημάτων σε άλλες χώρες, λέγοντας ότι η πλειονότητα της δουλειάς που γίνεται εκεί είναι παρόμοια με αυτή που θα γινόταν σε μια πρεσβεία.

Οι αντιφρονούντες της κυβέρνησης του Πεκίνου που διαμένουν στον Καναδά έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό τους Καναδούς αξιωματούχους ότι θα υποστούν συστηματική δίωξη από τις κινεζικές αρχές. Η κριτικός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Sheng Xue, η οποία εδρεύει στη Mississauga, ήταν στόχος επίμονων κυβερνοεπιθέσεων και προσπαθειών δυσφήμισης το 2019. Καλύφθηκε από τους New York Times το 2019.

«Σκέφτηκα ότι θα είχα μια ασφαλή, ευτυχισμένη ζωή στον Καναδά», είπε η Σενγκ στους Times σχετικά με τη φυγή της από την Κίνα το 1989 στον απόηχο της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν. Αλλά το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, πρόσθεσε, «ήταν ήδη εδώ».




anazitiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου