Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Το Καλπάκι εθνικό επίκεντρο των εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου




Τη δυνατότητα να τεθεί σε επίσημη πλέον βάση, το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της διαχρονικά, ώστε το Καλπάκι και η περιοχή του Πωγωνίου να καταστούν το εθνικό επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου θα δώσει η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην τελετή αναπαράστασης της μάχης του Καλπακίου, την παραμονή της εθνικής επετείου.

Όπως είχε αποκαλύψει το ITV πριν από δύο εβδομάδες, ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην περιοχή για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και εξεδήλωσε το ενδιαφέρον του να παρευρεθεί για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις του Δ. Πωγωνίου την παραμονή της επετείου, και κυρίως στην επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Μαχητή και στην αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού όπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης θα δώσει αυτή τη δυνατότητα της επικαιροποίησης του αιτήματος για τον εθνικό εορτασμό με επίκεντρο τα βουνά στα οποία γράφτηκε το Έπος του 1940 εκεί που χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες, εκ των οποίων 8.000 παραμένουν άταφοι στο αλβανικό έδαφος.

Το Πάρκο Ιστορίας

Παράλληλα όμως ο κ. Καψάλης ανέφερε πως εκτός από το αίτημα αυτό θα δοθεί και η ευκαιρία για συζητήσεις και για να μπουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Πάρκου Ιστορίας στο Καλπάκι. Μία πρόταση που περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές παρεμβάσεις.

Η πρώτη αφορά στην επέκταση του Πολεμικού Μουσείου, η δεύτερη στην ανάδειξη των χαρακωμάτων και πολυβολείων και η τρίτη την ανέγερση ενός κενοταφίου στους πρόποδες του Μνημείου του μαχητή, στο οποίο θα αναγράφονται ένα προς ένα τα ονόματα των 14.900 Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον πόλεμο του 1940-41.

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία του Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις στο Καλπάκι, στον τόπο που γράφτηκαν χρυσές και ένδοξες σελίδες ιστορίας για το ελληνικό έθνος.

Θα μας δοθεί η ευκαιρία να προβάλλουμε και τα αιτήματά μας για την ανάδειξη του τόπου και των μνημείων και επίσης να συζητήσουμε για το διαχρονικό αίτημα ώστε το Καλπάκι και η ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου να καταστούν επίκεντρο του εθνικού εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου», ανέφερε ο κ. Καψάλης.

Τρία χρόνια μετά ξανά τα «Καλπάκια»

Οι ιστορικές εκδηλώσεις «Καλπάκια 2022» είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν μετά από τρία χρόνια, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα «Καλπάκια» διοργανώνονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την ΠΕΔ Ηπείρου, την 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία και τους φορείς της περιοχής.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξαναδιοργανώσουμε τα «Καλπάκια» με όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το πολυήμερο πρόγραμμα.

Η αναπαράσταση θα ξαναγίνει μετά από μία μεγάλη διακοπή λόγω του κορωνοϊού και είμαστε σίγουροι ότι θα κλέψει και πάλι τις εντυπώσεις.

Από το 1995 μέχρι και σήμερα κρατάμε ζωντανή τη μνήμη όσων πολέμησαν για την ελευθερία και αποτίνουμε φόρο τιμής στους ήρωες που πολέμησαν για την πατρίδα» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, παρουσιάζοντας και το αναλυτικό πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα

Κυριακή 23 Οκτωβρίου

ΚΑΛΠΑΚΙ

8:00 Στρατιωτική πορεία 6 Κm

09:30 Aγώνας δρόμου «3ος Δρόμος της Νίκης»

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου

ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

18:00 Επιμνημόσυνη δέηση

18:10 Κατάθεση στεφάνων

18:20 Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη

Χαιρετισμός Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη

18:30 Ομιλία από την κ. Γκουλιούμη Ελένη, Φιλόλογο, με θέμα «Η συμβολή του Ανεξάρτητου Τάγματος Δελβινακίου και των Πωγωνισίων κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940»

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΑΧΗΤΗ

18:00 Προσέλευση επισήμων

18:10 Έπαρση σημαίας

18:15 Επιμνημόσυνη δέηση

18:25 Προσκλητήριο νεκρών

18:35 Κατάθεση στεφάνων

18:45 Τοπογραφική ενημέρωση από Αξιωματικό της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας

18:55 Ερμηνεία επετειακών τραγουδιών του έπους του 1940, από τη Στρατιωτική Μουσική Μπάντα της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας

19:10 Καλωσόρισμα Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη

19:15 Ομιλία από τον κ. Στέφανο Κωλέττα εκπαιδευτικό, συγγραφέα

με θέμα: «Εποποιίας του ’40 Εγκώμιον».

19:25 Αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου

20:00 Λήξη τελετής

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ

8:00 Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας (Μονή Σωσίνου)

10:10 Επιμνημόσυνη δέηση

10:20 Κατάθεση στεφάνων

10:30 Χαιρετισμός Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη

10:35 Ομιλία από κ. Κρέκη Δημήτριο, Δ/ντή Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου με θέμα: «28η Οκτωβρίου 1940».

10:50 Ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου Παρακαλάμου



ele.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου