Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Βιβλίο από το 1953 αναφέρει πως ο “Έλον” θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στον Άρη!





Elon Musk και εξώφυλλο βιβλίου του Project Mars από το 1953

Ο Έλον Μασκ έχει επικριθεί ξανά και ξανά για το όνειρό του να ηγηθεί του πρώτου αποικισμού του Άρη και να εγκατασταθεί μια μόνιμη κοινωνία ανθρώπων με την ελπίδα ότι θα άνθιζε έναν νέο τρόπο ζωής. Έχουμε γεννηθεί και εκτραφεί στη Γη, επομένως το σώμα μας έχει συνηθίσει σε αυτό το οικοσύστημα για εκατομμύρια χρόνια. Όμως, με όλες αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή, εκείνοι που θέλουν ένα νέο σπίτι χωρίς τοξικά από τέτοιους οργανισμούς.

Η SpaceX , μια ιδιωτική διαστημική εταιρεία που ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον Έλον Μασκ, προσπαθεί εδώ και χρόνια να κατασκευάσει έναν λιγότερο ακριβό τρόπο για να φτάσει στον Άρη και συστήματα που θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να ζουν στον πλανήτη, παρά τις σκληρές συνθήκες και κυρίως την έλλειψη οξυγόνου. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι ο Άρης κάποτε ήταν πολύ παρόμοιος με τη Γη όσον αφορά το κλίμα και είχε ακόμη περισσότερο οξυγόνο από την γη.

Ίσως ως άνθρωποι είμαστε προορισμένοι να κατοικήσουμε τους υπόλοιπους πλανήτες του γαλαξία μας και γιατί όχι ολόκληρο το Σύμπαν; Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, υπήρξαν πολλοί μελλοντολόγοι που προβλέπουν πράγματα που έχουν συμβεί.
Ποιος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου;

Για όσους δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο Δρ φον Μπράουν, θεωρείται ο πατέρας του πυραύλου και όλης της τεχνολογίας πίσω από τους πυλώνες της αεροδιαστημικής μηχανικής. Ήταν το άτομο που είχε εργαστεί για το ναζιστικό διαστημικό πρόγραμμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο , κατασκευάζοντας τους περίφημους πυραύλους V1/V2 που χρησιμοποίησε η Γερμανία για να βομβαρδίσει τη Βρετανία. Μετά τον πόλεμο, επιστρατεύτηκε από τους Αμερικανούς για να εργαστεί για τη NASA.



Αυτός ήταν ο άνθρωπος πίσω απο τις αποστολές Apollo και Apollo 11, την πρώτη φορά που η ανθρωπότητα προσγειώθηκε στο φεγγάρι και σε άλλο πλανήτη. Έφερε όλους τους κατάλληλους ανθρώπους και γνώσεις για να συγκεντρώσει την τεχνολογία που έκανε τη NASA να κερδίσει τον Διαστημικό Αγώνα το 1969 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ως ειδικός μηχανικός αεροδιαστημικής με δείκτη νοημοσύνης 180, ο Δρ φον Μπράουν μπόρεσε να δει τις πιθανές δυνατότητες που είχε η ανθρωπότητα στο διάστημα και ήταν αρκετά ενδιαφέρον που είχε προβλέψει (ακόμη και πριν από την πρώτη αποστολή Apollo) τι θα συμβεί στο μέλλον.

Στο βιβλίο του, της πρώτης ανθρώπινης αποστολής στον Άρη, δέκα διαστημόπλοια κάνουν το ταξίδι. Πάνω από 1.000 πτήσεις δορυφόρων στην τροχιά της Γης απαιτούνται για την αποστολή του, τον εφοδιασμό και τα καύσιμα αυτών των δέκα πλοίων, και είναι ένα διεθνές, συνεργατικό έργο.

Ο Δρ φον Μπράουν δημοσίευσε το βιβλίο το 1953 με τίτλο, « Project MARS: A Technical Tale », το οποίο περιγράφει πώς η ανθρωπότητα θα μπορέσει (στο εγγύς μέλλον εκείνη την εποχή) να αποικίσει τον Άρη και να ταξιδέψει σε διαφορετικούς πλανήτες του γαλαξία μας.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η ύπαρξη ζωής στον Άρη παρέμενε ανοιχτό ερώτημα. Γνωρίζουμε σήμερα ότι δεν υπάρχουν πολιτισμοί στον Άρη, αλλά το 1949, όταν γράφτηκε αυτή η ιστορία, το ενδεχόμενο δεν είχε ακόμη αποκλειστεί. Σε αυτήν την ιστορία του Βέρνερ φον Μπράουν, ο Άρης έχει έναν υπόγειο πολιτισμό που είναι λίγο-πολύ ισοδύναμος με τον δικό μας. Και είναι ένας ειρηνικός πολιτισμός, που δεν επιδιώκει να μας κατακτήσει ούτε να μας επιτεθεί.
Ο Δρ φον Μπράουν Προβλέποντας το Μέλλον

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του βιβλίου είναι η αναφορά του προσώπου που θα ήταν ο ηγέτης του πρώτου πολιτισμού του Άρη. Το όνομα του αναφέρεται ως “Elon” Είναι σημαντικό να πούμε εδώ, ότι αυτό το βιβλίο δεν είναι μυθιστόρημα και έχει εκδοθεί αρχικά στα γερμανικά. Εδώ είναι η παράγραφος μέσα στο βιβλίο που ανέφερε τον Έλον ως αρχηγό των Αρειανών.


Η παράγραφος μεταφράζεται ως εξής: «Η κυβέρνηση του Άρη διευθυνόταν από δέκα άνδρες, ο αρχηγός των οποίων εκλέχτηκε με καθολική ψηφοφορία για πέντε χρόνια ονομαζόταν «Elon» . Δύο σώματα του Κοινοβουλίου ενέκριναν τους νόμους που θα διαχειριζόταν ο Έλον και το υπουργικό του συμβούλιο».

Το κείμενο βρίσκεται στο Κεφάλαιο 24 όπου ο Δρ. von Braun μιλά για τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός του Άρη θα είχε κυβέρνηση και το είδος των νόμων που θα εφαρμόζονταν σε αυτόν τον πλανήτη όταν αποικιζόταν από ανθρώπους. Από χιλιάδες ονόματα, ο συγγραφέας επέλεξε το Έλον…. Αυτό φυσικά θα μπορούσε να είναι «μια σύμπτωση».

Η SpaceX έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου με τα νέα μοντέλα πυραύλων της που έχουν δημιουργηθεί για να κάνουν τα ταξίδια στον Άρη. Μερικοί άνθρωποι έχουν επισημάνει ότι υπάρχει μια μεγάλη ομοιότητα μεταξύ των νέων μοντέλων πυραύλων που παρουσιάζει η SpaceX και των πυραύλων που εμφανίζονται στο εξώφυλλο του βιβλίου.



Το 2020 ο Έλον Μασκ δήλωσε πως σχεδιάζει να στείλει 1 εκατομμύριο ανθρώπους στον Άρη μέχρι το 2050 και πως θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στον Άρη, καθώς και μια νέα οικονομία. Ο πολύς κόσμος γελούσε με αυτή την ιδέα, λέγοντας ότι η τεχνολογία είναι εδώ, αλλά εξακολουθεί να πολύ μακριά απο το να γίνει πραγματικότητα. Άλλοι λένε ότι αυτές οι ιδέες επιστημονικής φαντασίας δεν θα ξεφύγουν ποτέ από τις ταινίες και τα κόμικς, ωστόσο έχουμε ήδη ιπτάμενα αυτοκίνητα από το 2021 .

Το τι ακριβώς επιφυλάσσει το μέλλον για εμάς δεν είναι σίγουρο. Το σίγουρο είναι ότι κάθε μέρα που περνά, το SpaceX και ο Elon Musk πλησιάζουν τον αποικισμό του Άρη και όσο εκατομμύρια δολάρια και τα μεγαλύτερα μυαλά στον κόσμο επενδύοουν σε αυτό το έργο, κάποια μέρα θα συμβεί. Ποτέ δεν ήταν θέμα «ότι θα συμβεί», αλλά το πόσο σύντομα θα συμβεί.




anazitiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου