Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

H αποφάσεις τις Οικονομικής Επιτροπής, που συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.




Έργα για οδική ασφάλεια, πολιτισμό, τουρισμό, αγροτικές υποδομές και Δημόσια Υγεία προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου

Ένας νέος αριθμός μεγάλων, αλλά και μικρών, έργων βελτίωσης βασικών υποδομών για την οδική ασφάλεια, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τις αγροτικές υποδομές και τη Δημόσια Υγεία, ως και την αποκατάσταση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα προωθείται από την Περιφέρεια Ηπείρου με σημερινές αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Μεταξύ άλλων


Οριστικός ανάδοχος για τα Ιαματικά Λουτρά Αμαράντου

Στην κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμού του κτιρίου των ιαματικών λουτρών Αμαράντου, προέβη σήμερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Το έργο, με προϋπολογισμό 1.300.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREGV-A «Ελλάδα- Ιταλία 2014-2020» και θα το υλοποιήσει η Π.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΣΙΑ Ο.Ε.

Κατακύρωση διαγωνισμών για οδικά, αρδευτικά και έργα πολιτισμού

Από την Ο.Ε. κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί και για τα παρακάτω έργα:

· Αποκατάσταση βατότητας στην Επ. οδό Μπαλντούμα- Μικρή Γότιστα- Κράψη, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.

· «Άμεση αποκατάσταση βατότητας συνδετήριας οδού Ανήλιου – Χιονοδρομικού κέντρου»,προϋπολογισμού 550.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.

· «Άμεση κατασκευή χώρου αναμονής επί του επαρχιακού οδικού δικτύου στα όρια του Ανηλίου», προϋπολογισμού € 65.720. Ανάδοχος: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΦΟΙ.

· Αποκατάσταση της οδού σύνδεσης εθνικής οδού Ιωαννίνων – Άρτας με τον κόμβο Πεδινής της Νιάρχου στα σημεία καθίζησης με τις τελευταίες νεροποντές και κατασκευή ασφαλών προσβάσεων – Β’ Φάση», προϋπολογισμού € 300.000. Ανάδοχος: ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΤΕ.

· Βελτίωση- εκσυγχρονισμός Αρδευτικών έργων ΤΟΕΒ Ραγίου- Κεστρίνης, προϋπολογισμού 137.640 ευρώ. Ανάδοχος: Κοινοπραξία Τοπαλίδης Βασίλειος- Φ. Πύρτσος και ΣΙΑ Ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφάλειας ΙΚΕ».

· «Άμεσος καθαρισμός από φερτά υλικά περιοχής Κεντρικών Τζουμέρκων»,προϋπολογισμού € 100.000. Ανάδοχος; Ι.ΚΑΛΛΙΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.

· «Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας - Καρδίτσας από Πηγές έως όρια Ηπείρου (Β' Φάση»,προϋπολογισμού € 300.000. Ανάδοχος: Ι. ΚΑΛΛΙΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.

· «Συνδρομή στον καθαρισμό τάφρων και διωρύγων Π.Ε. Άρτας για το έτος 2022», προϋπολογισμού € 100.000. ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΤΕ.

· «Αποκατάσταση αγιογραφιών Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καλαρρυτών» προϋπολογισμού € 80.000. Ανάδοχος: Αποστολίδης Χαράλαμπος

Ανάδειξη προσωρινών αναδόχων

Από την Ο.Ε. αναδείχτηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι για τα έργα:

· Εργασίες διαγράμμισης στο εθνικό οδικό δίκτυο των Π.Ε. Ιωαννίνων, Πρεβέζης, Άρτας και Θεσπρωτίας με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ για την κάθε Π.Ε. Προσωρινός ανάδοχος και στους τέσσερις διαγωνισμούς αναδείχθηκε η Δήμητρα Ιωάννη Κωνσταντοπούλου.

· «Άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Γοργόμυλου Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 74.400. Ανάδοχος: Χρήστος Κώστας.

Δημοπράτηση νέων έργων

Εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση των έργων:

· «Ασφαλτόστρωση – διαγράμμιση τμήματος της 2ης και 4ης επαρχιακής οδού καθώς και της εθνικής οδού 19 Αρχαγγέλου - Νεράιδας»,Π.Ε. Θεσπρωτίας προϋπολογισμού € 350.000

· «Επέκταση δικτύου ύδρευσης Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων για την αντιμετώπιση λειψυδρίας τους θερινούς μήνες», προϋπολογισμού € 69.835(μέσω Προγραμματικής Σύμβασης).

· «Αποκατάσταση εθνικής οδού στα όρια του Δήμου Πρέβεζας»,προϋπολογισμού € 74.400.

· «Επισκευή και αποκατάσταση Σχολαρχείου Τ.Κ. Βούρμπιανης Δήμου Κόνιτσας», προϋπολογισμού 143.408,29 €

· «Αντικατάσταση στέγης και αποκατάσταση χαγιατιού του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Μαυροβουνίου Δήμου Πωγωνίου», προϋπολογισμού 45.000 €.

· «Επισκευή στέγης Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Πηγής Κόνιτσας», προϋπολογισμού 40.000 €.

Προμήθεια εξοπλισμού στο Γ. Ν. Πρέβεζας

Από την Οικονομική Επιτροπή κατακυρώθηκε σήμερα και ο διαγωνισμός προμήθειας εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Πρέβεζας, προϋπολογισμού 148.000 ευρώ, που περιλαμβάνει:


Ø Φορητό αναπνευστήρα (2 τεμάχια): Ανάδοχος: DRAEGERHELLAS

Ø Καρδιολογικό υπέρηχο. Ανάδοχος: ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Ν. Α.Ε.

Ø Ακτινολογικό υπέρηχο. Ανάδοχος: GEHEALTHCAREΦαρμακευτική εμπορική και βιομηχανική Α.Ε.


Ολοκληρώθηκε το γραφειοκρατικό σκέλος για το

Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Την ολοκλήρωση του γραφειοκρατικού σκέλους για την έκδοση της άδειας για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως είπε ξεκαθαρίστηκε το τοπίο από την Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων όσον αφορά τη χρηματοδότηση, καθώς έχει το δικαίωμα η Περιφέρεια να λάβει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που σημαίνει ότι έχει διασφαλιστεί το 75% της συνολικής χρηματοδότησης του έργου. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κ.Αθαν. Κυριαζής υπέγραψε την απόφαση θετικής γνωμάτευσης για το έργο, η οποία έχει προωθηθεί πλέον προς τα «ανωτέρα» κλιμάκια.

«Αυτό είναι πολύ ευχάριστο – συνέχισε ο Περιφερειάρχης- γιατί ίσως είναι από τα λίγα έργα ης κατηγορίας που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης που έχει έτοιμη και την αδειοδότηση. Αντίστοιχα άλλα έργα, όπως αυτός της Θεσσαλονίκης, μέχρι στιγμής έχουν μόνο συμβόλαια ενοικίασης εκτάσεων», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, ανακοινώνοντας παράλληλα την εκδήλωση ενδιαφέροντος και άλλων μεγάλων εταιριών να στεγαστούν στο Πάρκο:

«Εκτός από τις αρχικές γερμανικές εταιρείες, έρχονται και άλλες.Καταλαβαίνετε ότι ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια, βρισκόμαστε σε ένα δρόμο αγωνίας για την υλοποίηση αυτού του έργου που για εμένα αλλάζει τα δεδομένα της περιοχής. Και θα μπορεί, όχι μόνο αυτό αλλά και άλλα πολλά, όπως τα Datacenter που ζητούνται αυτή τη στιγμή, να γεμίσουν την ευρύτερη περιοχή και να δώσουνε ποιοτική δουλειά σε πάρα πολύ κόσμο στην περιοχή μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας είναι εντελώς διαφορετικό από την «Τεχνόπολη», λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

« Είναι ξεχωριστά θέματα. {….}. Εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου δεν είμαστε απέναντι στην Τεχνόπολη. Εμείς είμαστε που θα στηρίξουμε στην συνέχεια την Τεχνόπολη, γιατί χωρίς το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας δεν θα υπάρχει Τεχνόπολη αύριο».

Πρόταση για σύσκεψη με αντικείμενο τα

προβλήματα του αγροτικού κλάδου

Την πρότασή του για συνάντηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κλάδου, επανέλαβε σε σημερινές δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης.

«Προσωπικά έχω παραδώσει στον κ. Γεωργαντά όλα τα λάθη που έγιναν το 2016 και το 2017. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει άμεσα μια σύσκεψη. Εγώ θα συμμετάσχω εκ μέρους της ΕΝΠΕ που έχω «χρεωθεί» το θέμα, πρέπει να είναι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ , ο Υπουργός και να παρθούν αποφάσεις. Γιατί βλέπω ότι ο Υπουργός πολλές φορές δεν βοηθιέται από τους παράγοντες του υπουργείου, δηλαδή οι παράγοντες του Υπουργείου έχουν μάθει σε μια κατάσταση ερμαφρόδιτη και όχι αληθινή και τους «βολεύει» αυτή η κατάσταση.

Έχουμε την εκκρεμότητα των χαρτών βοσκής, που ξεκινάμε εμείς και η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας. Πρέπει όλα αυτά να γίνουν. Εάν δεν γίνουν είναι σαν να δίνουμε ασπιρίνες σε μια αρρώστια, η οποία δυστυχώς είναι επάρατος, αν την αφήσουμε έτσι».

Προχωρούν οι διαδικασίες για τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά

Θέμα χρόνου είναι η δημοπράτηση του έργου για τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά, όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως είπε- απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε- έχουν σχεδόν παραδοθεί όλες οι μελέτες. «Η αρχική δημοπράτηση θα γίνει για το τμήμα Ιωάννινα – Καλπάκι και με προαίρεση το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναμένεται να παραδοθεί σε δέκα ημέρες». Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι ο οδικός άξονας θα είναι τρίιχνος, κλειστός με ανισόπεδους κόμβους και με προοπτική διαπλάτυνσής του μελλοντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου