Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Απόφαση σταθμός από το ανώτατο δικαστήριο, κρίνει άκυρες τις απολύσεις υγειονομικών.





Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης τάχθηκε στο πλευρό των εργαζομένων στην υγεία της Νέας Υόρκης που απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν κατά του COVID-19. Τη Δευτέρα, το δικαστήριο διέταξε επαναφορά των απολυμένων και την καταβολή των μισθών τους με αναδρομική ισχύ, λέγοντας ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων παραβιάστηκαν από τη σαρωτική εντολή εμβολιασμού.

Αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι έχουν ήδη καταθέσει έφεση, επομένως η εντολή παραμένει σε εκκρεμότητα και η επαναφορά σε αναμονή προς το παρόν.

Η μήνυση υποβλήθηκε από 16 εργάτες υγιεινής που έχασαν τη δουλειά τους όταν αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν, παρά την εντολή του Επιτρόπου Υγείας Ντέιβιντ Τσόκσι. Έδωσε σε όλους τους υπαλλήλους της πόλης εννέα ημέρες για να αποδείξουν ότι είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του COVID-19 ή ότι είχαν τερματιστεί.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, Ralph J. Porzio, χαρακτήρισε την επιβολή της εντολής «αυθαίρετη και ιδιότροπη», σημειώνοντας ότι ενώ οι εντολές εκδόθηκαν λόγω θεμιτής ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, «οι υπάλληλοι της πόλης είχαν εντελώς διαφορετική μεταχείριση από τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Οι υπάλληλοι της πόλης και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίστηκαν εντελώς διαφορετικά από τους αθλητές, ορισμένες ειδικές ομάδες στον κρατικό μηχανισμό και τους καλλιτέχνες».

Ο Porzio συνέχισε γράφοντας ότι «όλα τα μη εμβολιασμένα άτομα που ζουν ή εργάζονται στην πόλη της Νέας Υόρκης βρίσκονται σε παρόμοια θέση. Η χορήγηση εξαιρέσεων για ορισμένες κατηγορίες και η επιλεκτική άρση των εντολών εμβολιασμού, ενώ διατηρούνται άλλες, είναι απλώς ο ορισμός της διαφορετικής μεταχείρισης. Από την στιγμή που σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, αλλά και τις δηλώσεις των κατασκευαστριών εταιριών, το εμβόλιο δεν αποτρέπει την νόσηση και την μετάδοση, η εξαίρεση των μη εμβολιασμένων από την εργασία τους, είναι ο ορισμός της διαφορετικής μεταχείρισης, ».

Ενώ είπε ότι ο επίτροπος υγείας έχει την εξουσία να δημιουργήσει εντολές για τη δημόσια υγεία – μια αρχή που δεν αμφισβητείται – αυτός ο υπάλληλος δεν μπορεί να «δημιουργήσει μια νέα συνθήκη απασχόλησης για τους υπαλλήλους του Δήμου». Δεν μπορεί να τους προσλάβει ή να τους απολύσει και ο δήμαρχος δεν μπορεί να εξαιρέσει κάποιους αλλά όχι άλλους, αποφάσισε ο δικαστής.

Ο Πόρτσιο διέταξε να αποκατασταθούν οι «αναφέροντες που απολύθηκαν» στο καθεστώς πλήρους απασχόλησής τους με αποζημίωση μέχρι την ημερομηνία της απόλυσής τους.

Σύμφωνα με το CNN , «Στην εντολή του, ο δικαστής Porzio έκρινε επίσης ότι η εντολή των επιτρόπων υγείας στις 13 Δεκεμβρίου 2021, καθώς και η εκτελεστική εντολή του δημάρχου 62 , ήταν «αυθαίρετη και ιδιότροπη».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η μήνυση που άσκησαν οι εργαζόμενοι στην υγεία ανέφερε ότι στις 20 Οκτωβρίου 2021, ο Τσόκσι εξέδωσε εντολή για εμβόλιο. Είπε ότι όλοι οι υπάλληλοι της πόλης θα έπρεπε να δείξουν ότι είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του COVID-19 εντός εννέα ημερών διαφορετικά θα έχαναν τη δουλειά τους.

Πέρασαν αρκετές εβδομάδες πριν εκδοθεί παρόμοια εντολή για ιδιωτικούς υπαλλήλους να κάνουν εμβόλιο για τον COVID-19. Ακόμη αργότερα, έγιναν εξαιρέσεις για αθλητές, καλλιτέχνες και διασκεδαστές, αλλά και ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων του κρατικού μηχανισμού. Τα διαφορετικά χρονικά πλαίσια και οι εξαιρέσεις για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην απόφαση του Porzio.

Το Fox News ανέφερε ότι περίπου 1.400 δημοτικοί υπάλληλοι έχασαν πράγματι τη δουλειά τους αφού δεν εμβολιάστηκαν. Είπε ότι πολλοί από αυτούς που απολύθηκαν ήταν αστυνομικοί και πυροσβέστες.

Σύμφωνα με το CNN, «Ο Chad LaVeglia, δικηγόρος των εναγόντων, χαρακτήρισε την απόφαση, «μια αξιοσημείωτη νίκη για όλους τους σκληρά εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην εξυπηρέτηση του κοινού. Είναι επίσης μια μεγάλη νίκη για τα ατομικά δικαιώματα και την ισότητα για όλους τους Νεοϋορκέζους».

Στην απόφασή του, ο Πόρτσιο αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα δεινά των 16 αναφέροντες.

Το πώς θα τα καταφέρουν οι άλλοι απολυμένοι υπάλληλοι της πόλης δεν είναι ακόμη σαφές. Το Staten Island Live ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ένας πυροσβέστης που έχασε τη δουλειά του επειδή δεν εμβολιάστηκε διατάχθηκε να αποκατασταθεί από τον ίδιο δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το άρθρο ανέφερε ότι ο Πόρτσιο απέρριψε τον προσδιορισμό που βασίζεται σε θρησκευτική εξαίρεση και διέταξε επίσης καθυστερημένες αμοιβές και νομικά τέλη σε αυτή την περίπτωση.

Εμείς στο Press Box παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης και θα επανέλθουμε με νεότερα για την υπόθεση τις προσεχείς ημέρες.



Πηγή press-box

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου