Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

«Πόλεμος» για το άρθρο 43 του σχεδίου Μενδώνη...... για τα πνευματικά δικαιώματα...




Ρύθμιση-πρόκληση αποτελεί το άρθρο 43 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού. Το άρθρο επιτρέπει στους εισαγωγείς των τεχνικών μέσων να παρακάμπτουν τη δήλωση προς τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας για τον... αριθμό των τεχνικών μέσων αντιγραφής (ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα) που έχουν φέρει στην Ελλάδα, δηλώνοντάς τα ως «επαγγελματικά». Η...
δήλωση αυτή επιτρέπει στους εισαγωγείς να μην αποδίδουν την προβλεπόμενη εύλογη αμοιβή σε 16 φορείς συλλογικής διαχείρισης που έχουν ήδη κερδίσει πρωτόδικα την υπόθεση.

Η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε δικαστική αντιπαράθεση που είναι σε εξέλιξη, παραβιάζοντας το Κοινοτικό Δίκαιο. Από τη μια βρίσκονται οι 16 φορείς, μεταξύ των οποίων η Τηλεοπτικά Δικαιώματα (ΕΙΤΗΣΕΕ), ο ΟΣΔΕΛ (συγγραφείς, δημοσιογράφοι), ο Διόνυσος και η ΕΔΕΜ, και από την άλλη η εταιρεία DELL, υπέρ της οποίας άσκησε παρέμβαση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.

Το δικαστήριο δικαίωσε τους δημιουργούς, επιβάλλοντας στην DELL την καταβολή εύλογης αμοιβής, μην αναγνωρίζοντας το επιχείρημα περί «επαγγελματικής χρήσης» των τεχνικών μέσων, ταμπλετών και κινητών τηλεφώνων. Και ενώ η DELL έχει καταθέσει έφεση, συμπωματικά στο σχέδιο νόμου που φέρει την υπογραφή της Λ. Μενδώνη προστέθηκε στις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα πνευματικά δικαιώματα η διάταξη αυτή, η οποία κρίθηκε πρωτόδικα στα δικαστήρια και ικανοποιεί τα συμφέροντα των μελών του ΣΕΠΕ.


mediagr.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου