Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Το δίλλημα είναι εθνική αυτοχειρία ή πόλεμος;



Του Χρήστου Καπούτση

Ο πόλεμος δεν ξεκινά με την πρώτη τουφεκιά, αλλά πολύ νωρίτερα, με την προπαγάνδα και τα «στοχευμένα» fake news, όπως διδάσκεται σε όλες τις σύγχρονες Σχολές Πόλεμου και Διπλωματίας.
Σε ότι αφορά την προπαγάνδα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο μίας πολεμικής ρητορικής, είναι αναγκαίο, προκειμένου να την κατανοήσουμε, να διακρίνουμε τη διαφορά, ανάμεσα την ενεργή προπαγάνδα που εκπορεύεται από το «επιτιθέμενο» κράτος ή την ομάδα, που ασκεί πρωτογενώς μια προπαγανδιστική και επιθετική από τη φύση της πολιτική και στην παθητική προπαγάνδα, δηλαδή, σε αυτούς τους κρατικούς και μη φορείς ή αναλυτές διεθνών σχέσεων, που προσπαθούν να ερμηνεύσουν, να αναλύσουν τη προπαγάνδα των επιτιθέμενων. Ωστόσο, η ανάλυση θα πρέπει να είναι αποστασιοποιημένη, ει δυνατόν, και κυρίως, να μην ταυτίζεται με τον δέκτη της προπαγάνδας, δηλαδή να μην αποτελεί το άλλο μέλος του εμπόλεμου, διότι πιθανόν να διολισθήσει σε ερμηνευτικές στρεβλώσεις και αναπόφευκτα τα συμπεράσματα της ανάλυσης να οδηγήσουν στην εχθροπάθεια.

Επίσης, κλίμα διαμορφώνουν στην διεθνή κοινή γνώμη τα fake news, που διακινούνται από επίσημες (κρατικές πηγές) πηγές ή από συστημικά ΜΜΕ με υποτιθέμενο ή πραγματικό διεθνές κύρος αξιοπιστίας, που το ψυχολογικό τους αποτύπωμα, δεν διαγράφεται από την συλλογική συνείδηση των πολιτών, ούτε καν στην περίπτωση που αποδειχτούν τερατώδη ψεύδη! «Όλος ο πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση» έλεγε ο Σουν Τζου Κινέζος θεωρητικός της Στρατηγικής που έζησε τον 5ος αιών π.χ.!

Με υπόψη τα ανωτέρω, επιχειρούμε μια προσπάθεια αποστασιοποιημένης ανάλυσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπου καθημερινά, έχουμε προπαγανδιστικές δηλώσεις τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, που είναι εξοργιστικές σε βάρος της Ελλάδας. Δεν διστάσουν οι Τούρκοι πολιτικοί και οι εντεταλμένοι τούρκοι αναλυτές (πανεπιστημιακοί και απόστρατοι) να ζητούν, όχι απλά αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αλλά ακόμη και στρατιωτική κατάληψή τους , εφόσον η Ελλάδα δεν προβαίνει αυτοβούλως στην απόσυρση των Στρατού από τα νησιά, δηλαδή σε εθνική αυτοχειρία. Η τελευταία version (εκδοχή) της τουρκικής ανθελληνικής υστερίας μέσω της προπαγανδιστικής πολιτικής, είναι «θα έρθουμε ένα βράδυ», να καταλάβουμε ένα νησί και έτσι, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί, προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμου, που πολύ τον φοβάται, να αποστρατικοποιήσει τα νησιά, σε πρώτη φάση και να προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο, της τουρκικής εκβιαστικής απαίτησης, που θα είναι ασφαλώς η συζήτηση για την κυριαρχική ταυτότητα των νησιών.

Δύο επιπλέον στοιχεία της τουρκικής προπαγάνδας που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, είναι, η απαξιωτική συμπεριφορά του Προέδρου της Τουρκίας, προς Έλληνα Πρωθυπουργό. Και το δεύτερο, είναι, οι καθημερινές δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, εξελιγμένων τουρκικών ιπτάμενων μέσων (drones), που καταγράφουν κάθε κίνηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και χαρτογραφούν θέσεις των στρατιωτικών μονάδων, οχυρωματικά έργα κ.ά. , συλλέγοντας αξιοποιήσιμες πληροφορίες για την αμυντική οργάνωση των νησιών, ασκώντας παράλληλα και ψυχολογική πίεση (ανησυχία) στους κατοίκους.

«Όποια χώρα μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντηση μας είναι “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν με τη δήλωση «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», εννοούσε ότι θα επιτεθεί στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Το θέμα το κατάλαβες καλά. Αφού εσείς έτσι το καταλάβατε, άρα κι εκείνοι το κατάλαβαν έτσι», απάντησε ο πρόεδρος της Τουρκία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει στην Παγκόσμια ιστορία, άλλη πιο ξεκάθαρη πιο σαφή δήλωση Αρχηγού Κράτους, για επικείμενη στρατιωτική δράση. Βρισκόμαστε ακριβώς ένα βήμα πριν από την επίσημη κήρυξη πολέμου από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας.

«Η ρητορική της Άγκυρας έχει αρχίσει να δημιουργεί σκέψεις ότι η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εκδήλωση επιθετικής ενέργειας. Η μορφή και η ένταση αυτής της ενέργειας δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια» επισήμανε ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ και πρώην ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Η κλιμακούμενη αναθεωρητική και σαφώς επεκτατική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, εντάσσεται στο γενικότερο ασταθές και συγκρουσιακό διεθνοπολιτικό περιβάλλον με επίκεντρο στον ρωσο-ουκρανικό (νατοϊκό) πόλεμο.

Η προσάρτηση στην Ρωσική επικράτεια εδαφών της Ουκρανίας, που κατέλαβε ο ρωσικός Στρατός, ενδεχομένως, να αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία , να εφαρμόσει την αναθεωρητική πολιτική της Ρωσίας και για τα κατεχόμενα Κυπριακά εδάφη.

Επίσης, η Τουρκία, από το 1974, μετά την εισβολή στην Κύπρο, επιδιώκει να διχοτομήσει το Αιγαίο και μάλιστα η τουρκική εθνοσυνέλευση έχει χαρακτηρίσει την προβλεπόμενη από το Διεθνές Δίκαιο επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων , σε casus belli! Οι βλέψεις της Τουρκίας δεν περιορίζονται στο Αιγαίο, αλλά επεκτείνονται και νοτίως της Κρήτης. Με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που υπέγραψαν και την διμερή συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις, Τουρκία και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης , σφετερίζονται την ελληνική ΑΟΖ και επιδιώκουν να μετατρέψουν το Μνημόνιο σε επεκτατικό τετελεσμένο. Βέβαια το τουρκολιβυκό Μνημόνιο θεωρείται παράνομο από τη Δύση, αλλά όχι και από τη Ρωσία, που έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία, στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και την Λιβύη,

Η Τουρκία, φαίνεται να απομακρύνεται από τη Δύση και παράλληλα προσεγγίζει τη Ρωσία, επομένως, πιθανότατα, να υιοθετήσει την αναθεωρητική πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στο Κυπριακό. Το μετέωρο βήμα της τουρκικής προπαγάνδας θα είναι … το «λογικά» αναμενόμενο; Είναι όμως και αναπότρεπτη εξέλιξη, η πολεμική σύγκρουση; Είναι; ή μήπως «Ο κύβος ερρίφθη» ή στα λατινικά, «alea jacta est ή jacta alea est», (είναι η ιστορική φράση που αναφώνησε ο Ιούλιος Καίσαρας) και κατόπιν, «Γαία πυρί μιχθήτω» (ερμηνεία κατά λέξη «χώμα και φωτιά ας αναμιχθούν» και επί το λαϊκότερων «Στάχτη και μπούρμπερη να γίνουν όλα»);



Militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου