Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Στο Ευρωκοινοβούλιο η περιβόητη μελέτη Λύτρα



Τις πόρτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να περάσει το αμέσως προσεχές διάστημα η περιβόητη μελέτη Λύτρα, που αποδεικνύει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της... πανδημίας. Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πέτρου Κόκκαλη, τα συμπεράσματα της μελέτης που σόκαραν όλη την Ελλάδα και γέννησαν αμείλικτα ερωτήματα για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μορφή ερώτησης.

Ο Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος έχει επιδείξει πλούσιο έργο στα ζητήματα πράσινης ανάπτυξης και σεβασμού του περιβάλλοντος, γνωστοποιεί με γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν τα ευρήματα της μελέτης Λύτρα, ενώ θέτει επί τάπητος το κρίσιμο ζήτημα της προσβασιμότητας των στοιχείων του ΕΟΔΥ από την επιστημονική κοινότητα της χώρας. Ακολουθεί ένα απόσπασμα της ερώτησης του Πέτρου Κόκκαλη προς την Κομισιόν:

«Σύμφωνα με τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα αρχικά και Λύτρα στη συνέχεια, στην Ελλάδα υπήρξαν εκατόμβες αποτρέψιμων θανάτων γιατί δεν ενισχύθηκε έγκαιρα το ΕΣΥ, αφού, σύμφωνα με υπουργούς, θα ήταν άσκοπη δαπάνη που πιθανώς θα επιδείνωνε την κατάσταση. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ε.Ε. Ερωτάται η Επιτροπή: 1. Αν έχει ζητήσει εκθέσεις αξιολόγησης από όλα τα κράτη-μέλη για τη διαχείριση της πανδημίας, με βάση συγκεκριμένους δείκτες, και πώς αξιοποιεί τις μελέτες που γίνονται από επιστημονικούς φορείς για την πανδημία για να εξάγει συμπεράσματα προκειμένου να προβεί σε συστάσεις στα κράτη-μέλη αξιοποιώντας τη γνώση για την αντιμετώπιση των πανδημιών. 2. Μπορεί να αποκλείεται η επιστημονική κοινότητα από τα πρωτογενή στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης ή θα πρέπει να διατίθενται δημόσια ώστε να εξάγονται τα σωστά συμπεράσματα και μέτρα; 3. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι υποχρεώθηκαν σε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ κατέληξαν σε ποσοστό 97,7%. Με δεδομένη τη συνέχιση της πανδημίας, διαθέτει σχετικά δεδομένα από άλλα κράτη-μέλη και προτίθεται να προβεί σε συστάσεις για τη δημιουργία πρόσθετων ΜΕΘ ώστε να επαρκούν για τον πληθυσμό αλλά και ενιαία πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα ανεξαιρέτως τα νοσοκομεία πριν από το στάδιο της διασωλήνωσης και εισαγωγής στις ΜΕΘ;»

Υπενθυμίζεται πως η μελέτη Λύτρα ανέδειξε τα εγκληματικά αποτελέσματα που είχε η κυβερνητική επιλογή της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, τη θνησιμότητα εντός των «μαϊμού» ΜΕΘ, που έφτασε το 74%, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία που οδήγησαν 1.000 ανθρώπους να πεθάνουν εκτός ΜΕΘ ενώ χρειάζονταν διασωλήνωση, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Πολύ περισσότερο, όμως, απέδειξαν πως έχουμε έναν πρωθυπουργό αρνητή της πραγματικότητας, που τον Δεκέμβριο του 2021 δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι είναι ίδιο το επίπεδο νοσηλείας εντός και εκτός ΜΕΘ.





newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου