Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Οι New York Times εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πανεπιστημιακή αστυνομία




Τέλος δεν έχει ο διεθνής διασυρμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, το ενδιαφέρον της ιστορικής αμερικανικής εφημερίδας New York Times προκαλεί το φιάσκο της ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας και η όξυνση της... καταστολής εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.



Ειδικότερα, σε εκτενές ρεπορτάζ τους σχετικά με την δράση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) οι New York Times επισημαίνουν ότι η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου έχουν εγκατασταθεί αστυνομικές δυνάμεις μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους. Επίσης το δημοσίευμα αναφέρει ότι «φαίνεται να είναι η μοναδική του είδους της στην Ευρώπη, όπου τα προβλήματα στις πανεπιστημιουπόλεις αντιμετωπίζονται συνήθως από τις πανεπιστημιακές αρχές ή από ιδιωτική ασφάλεια».

Το ίδιο δημοσίευμα κάνοντας σύγκριση με το τι συμβαίνει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στις ΗΠΑ αναφέρει ότι εν αντιθέσει με την Ευρώπη, στις ΗΠΑ αν και η παρουσία αστυνομίας στα πανεπιστήμια είναι συνηθισμένη οι τα μέλη της ορίζονται από τις πανεπιστημιακές σχολές και όχι από την αστυνομία, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.«Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί χρειάζονται για να ελέγξουν την ανομία στους χώρους των πανεπιστημίων» επισημαίνεται στο δημοσίευμα το οποίο αναφέρει ότι οι φοιτητές αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, οι New York Times δημοσιεύουν δηλώσεις του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Σεραφείμ Σεφεριάδη, ο οποίος εκφράζει την αντίθεσή του στην πανεπιστημιακή αστυνομία κάνοντας λόγο για «καταστολή» και «εκφοβισμό». Ο ίδιος αναφέρει δε, ότι η εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης εντάσσεται σε μια γενικότερη «διολίσθηση προς τον αυταρχισμό» φέρνοντας ως παράδειγμα το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και τη 108η θέση της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου στον σχετικό Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δίνουν κάθε χρόνο στη δημοσιότητα οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Τέλος, οι New York Times στο ρεπορτάζ τους αναφέρουν ότι και η ΠΟΣΔΕΠ διαφωνεί μ την πανεπιστημιακή αστυνομία ενώ φιλοξενούν δηλώσει και του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου. Ο βουλευτής της ΝΔ μεταξύ άλλων αναμασά τις γνωστές κοινοτυπίες περί «ανομίας», αναφέροντας ότι η «περίοδος χάριτος» στα πανεπιστήμια τελείωσε προσθέτοντας ότι «επί δεκαετίες είχε διαμορφωθεί μια πραγματικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια όπου μειονότητες χωρίς κοινωνική επίδραση είχαν αποκτήσει προνόμιο και δρούσαν σας να τους ανήκαν. Τώρα αντιλαμβάνονται ότι αυτή πολύχρονη περίοδος χάριτος τέλειωσε και αντιδρούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου