Στον απόηχο των εξελίξεων γύρω από το «Μαξίμου Gate», το Politico αφιέρωσε ακόμα ένα δημοσίευμά του στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα.
Στο κείμενό του, αναφέρεται αυτή τη φορά στον αγώνα της ΕΕ να παρέμβει στα σκάνδαλα των...παρακολουθήσεων σε Ελλάδα και άλλες χώρες, την ώρα που οι κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι η χρήση εργαλείων hacking είναι θέμα εθνικής ασφάλειας.
Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες, μαζί με την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ισπανία, όπου αναφορές για χρήση κακόβουλου λογισμικού εναντίον προσωπικοτήτων της πολιτικής, δημοσιογράφων και πολιτών έχουν πυροδοτήσει πολιτικές κρίσεις και έρευνες, σε μια σειρά σκανδάλων που μοιάζουν με το πολιτικό Watergate.
Οι Βρυξέλλες αγωνίζονται να παρέμβουν σε σκάνδαλα spyware. Η εξεταστική επιτροπή επισκέφθηκε την Πολωνία τον περασμένο μήνα και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «κρύβεται πίσω από τις διατάξεις εθνικής ασφάλειας», καθώς Πολωνοί αξιωματούχοι απέρριπταν τα αιτήματα των βουλευτών της ΕΕ για συνάντηση.
Το προσχέδιο της ατζέντας για την επίσκεψη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, περιελάμβανε επίσης πιθανή συνάντηση με αξιωματούχους της ελληνικής αστυνομίας και στελέχη της βιομηχανίας spyware, Ιωάννη Λαβράνο, ιδιοκτήτη του παρόχου τεχνολογίας ασφαλείας Krikel, και Felix Bitzios, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου spyware Intellexa, καθώς και συναντήσεις με θύματα και δημοσιογράφους που έχουν αναφερθεί στο θέμα.
Πολλοί από τους αξιωματούχους που θα ήθελαν να συναντήσουν οι βουλευτές της ΕΕ στην Ελλάδα είχαν κληθεί στο παρελθόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της χώρας να καταθέσουν κατά τη διάρκεια ειδικής εθνικής κοινοβουλευτικής έρευνας. Όλοι όμως (εκτός από τον Κοντολέων) απορρίφθηκαν από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για συγκάλυψη.
Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική έρευνα για την Ελλάδα, σημειώνει επίσης το Politico.
fonaklas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου