Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Θ. ΜΠΕΓΚΑ ΓΙΑ ΤΗ Β.Α.Α. Ουσιαστική διαβούλευση για έργα σε όλο το δήμο



Η παράταξή μας, «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», συνεπής στις υποχρεώσεις απέναντι στους δημότες συμμετείχε στη σημερινή διαδικασία παρουσίασης – ενημέρωσης του αναθεωρημένου σχεδίου Βιώσιμης αστικής Ανάπτυξης, ενός από τα πιο σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης του δήμου.

Κατά την τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης, Θωμά Μπέγκα, επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

1. Πρόκειται για μια ελλιπή χρονικά και διαδικαστικά διαδικασία που αποδεικνύει ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν πιστεύει πραγματικά στις έννοιες της διαβούλευσης και της συμμετοχικότητας. Επί του ζητήματος ο κ. Μπέγκας, στην τοποθέτησή του, θύμισε, τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη σύνταξη του πρώτου σχεδίου Β.Α.Α.

2. Πολλοί σημαντικοί φορείς και συλλογικότητες του δήμου απείχαν από τη διαδικασία, ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες σχολίασαν ως ακατάλληλη την ώρα που ορίστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση (καθημερινή, εργάσιμη, πρωινή).

3. Σημαντικό στοιχείο του αναθεωρημένου σχεδίου αποτελεί το γεγονός ότι περιλαμβάνονται πολλά έργα τα οποία προϋπήρχαν και στην πρώτη εγκεκριμένη Β.Α.Α., την οποία συνέταξε η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα». Με αφορμή το γεγονός αυτό ο κ. Μπέγκας, έθεσε το ερώτημα της αποτίμησης των όσων έγιναν βάσει του προηγούμενου σχεδίου, που αποτελεί κριτήριο αποτελεσματικότητας της διοίκησης, χωρίς ωστόσο να λάβει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις.

4. Αξιολογήθηκε ως προβληματικό το γεγονός ότι τα στοιχεία στα οποία στηρίχτηκε η μελέτη, όπως π.χ. τα πληθυσμιακά, ανάγονται στο έτος 2011 κι όχι στο σήμερα.

5. Τονίστηκε ότι μία από τις πιο βασικές παραμέτρους στο σχεδιασμό της νέας ΒΑΑ θα πρέπει να είναι η γεωγραφική κατανομή των προτεινόμενων έργων σε όλο το εύρος της «περιοχής παρέμβασης» σε μια προσπάθεια να επιτύχουμε τον βασικό στόχο της «ισόρροπης ανάπτυξης» στο Δήμο, χωρίς να προκύψουν αποκλεισμοί Δημοτικών Κοινοτήτων στα όρια της περιοχής παρέμβασης

6. Τέλος, προτάθηκε από τον κ. Μπέγκα, εφόσον υπάρχει ακόμα χρόνος, να υπάρξει πιο ουσιαστική και συμμετοχική διαβούλευση για την ωρίμανση της αναθεωρημένης πρότασης με σκοπό το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον τόπο.


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Θ. ΜΠΕΓΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΒΑΑ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Στην θητεία μας ως Δημοτική Αρχή, συνειδητοποιήσαμε ότι η Στρατηγική για τη ΒΑΑ μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο στρατηγικό και χρηματοδοτικό εργαλείο για να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα μακροπρόθεσμης στρατηγικής που θα διαμορφώσουν την εικόνα και την πορεία του δήμου για τις επόμενες δεκαετίες.

Συντάξαμε, λοιπόν, την 1η ολοκληρωμένη στρατηγική στην περιφέρεια Ηπείρου, μιας και επί της θητείας μας, ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν ο μοναδικός δικαιούχος αυτής της παρέμβασης.

Στο πλαίσιο της 1ης ΒΑΑ, όπως εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2017 από την Περιφέρεια Ηπείρου, επιλέξαμε ως «σκληρό πυρήνα» τόσο του οράματος της ΒΑΑ όσο των δράσεων που το συμπληρώνουν, το αστικό παραλίμνιο μέτωπο και την ευρύτερη παραλίμνια περιοχή.

Προτάθηκε λοιπόν, μια συνολική αναμόρφωση, ανάπλαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της πόλης με όραμα τη διαμόρφωση μιας νέας αστικής ταυτότητας με άξονες:

1. Άξονας πρώτος, περιβάλλον:

- προτάθηκε μια παρέμβαση στο αστικό παραλίμνιο μέτωπο με έργα όπως:

- Η «Ανάδειξη παραλίμνιας περιοχής με τη δημιουργία περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής» εισάγοντας το ποδήλατο στην ατζέντα της συζήτησης ως προτεραιότητα για τη βιώσιμη κινητικότητα

- Η «Περιβαλλοντική αποκατάσταση και ανάδειξη του αστικού παραλίμνιου μετώπου» ανοίγοντας τη συζήτηση για ένα νέο παραλίμνιο μέτωπο χωρίς κρηπιδότοιχους και μπαζωμένα όρια

- Η «Ενσωμάτωση των στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό» δημιουργώντας νέες συνθήκες πρόσβασης και επαφής της πόλης με την Λίμνη

2. Άξονας δεύτερος, ανάδειξη των αστικών τοπόσημων με έργα όπως:

- Την «Ανάδειξη - ανάπλαση πάρκου Λιθαρίτσια»

- «Ανάπλαση - ανάδειξη πλατείας Πύρρου»και

- «Ανάπλαση ιστορικής περιοχής Σιαράβα»

3. Άξονας τρίτος, Πολιτισμός:

- Το έργο τον τίτλο που προτείναμε «Πάρκο Πολιτισμού - Κάστρο» ακόμα και σήμερα αποτελεί αιχμή του πολιτιστικού έργου που έχει να παρουσιάσει ο Δήμος και συνεχίζεται αποδεικνύοντας τη σημασία για την πόλη μας.

- «Δράσεις αποκατάστασης των Οθωμανικών Λουτρών»

- «Ανάδειξη και προστασία Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων (χώρος «Τζαμί Ασλάν Πασά») της ΒΑ Ακρόπολης»

- «Ανάδειξη της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης»

Επίσης, προτείναμε και σχεδιάσαμε έργα για τη βελτίωσης της προσβασιμότητας και την αποφόρτιση του μητροπολιτικού κέντρου, όπως:

- Τον «Οδικό άξονα Πανηπειρωτικό Στάδιο - κόμβος Βογιάνου: Ολοκλήρωση οδικού δακτυλίου πόλης»

Τέλος, διαρκής επιδίωξη μας ήταν να ζούμε σε μια πόλη κοινωνικά δίκαιη και συμπεριληπτική, για αυτό και προτάθηκαν και μια σειρά από δράσεις μέριμνας και άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού για τις πιο ευάλωτες μονάδες του πληθυσμού, όπως:

- Η «Δημιουργία "Κέντρου για το Παιδί"» στο παρηκμασμένο παλαιό άσυλο Ανιάτων

- Προγράμματα «απασχόλησης ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα» και δράσεις για την «Ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας»

Με μεγάλη μας χαρά, βλέπουμε σήμερα αρκετά από τα εν λόγω έργα να συμπεριλαμβάνονται και να παραμένουν στον στρατηγικό αστικό σχεδιασμό, ενώ με μεγάλη προσοχή παρατηρούμε τα νέα έργα που προτείνονται.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα εδώ κυρίως για να ακούσουμε τις προτάσεις της νέας ΒΑΑ.

Η ολοκληρωμένη παρέμβαση της παράταξής μας πρόκειται να γίνει στην συνεδρίαση του Δ.Σ. που θα προκληθεί για την έγκριση της Νέας Στρατηγικής ΒΑΑ, προτείνοντας αφενός Νέα Έργα τα οποία δεν υπάρχουν στον Πίνακα και αφετέρου την ορθή προτεραιοποίηση των προτεινόμενων.

Παρόλα αυτά, οφείλουμε να κάνουμε κάποιες κρίσιμες παρατηρήσεις ώστε να συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο στη σύνταξη του τελικού κειμένου και την επιλογή των κατάλληλων έργων στην αναθεώρηση στην οποία πρόκειται να γίνει.

Επί της διαδικασίας της Διαβούλευσης

Η 1η του ΒΑΑ του 2017, είχε περάσει τα εξής στάδια διαβούλευσης:

- Τον Ιούνιο του 2015, δύο χρονιά πριν την έγκρισή της, εκκίνησε η πρώτηΕσωτερική διαβούλευση με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου καιεπικεφαλής το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου.

- Ακολούθησε η 1η ανοιχτή διαβούλευσηστο Νησί με τις Δημοτικές Παρατάξεις, Φορείς και Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο Νομό Ιωαννίνων και πολίτες για:

o Τον καθορισμό της Περιοχής παρέμβασης

o Τα επίπεδα στρατηγικής

o Την επιλογή των έργων

o Και τέλος τον καθορισμό του ρόλου των συμμετεχόντων φορέων

- Από αυτή τη διαδικασία, προέκυψε το «Προσχέδιο της ΒΑΑ» και ξεκίνησαν να μελετώνται και να ωριμάζουν τα σχεδιαζόμενα έργα.

- Εν συνεχεία, στάλθηκε σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους δομημένο ερωτηματολόγιο, στο οποίο παρουσιαζόταν όλα τα προτεινόμενα έργα της ΒΑΑ σε πίνακα και αρχείο xl. Τους ζητήθηκε να προτεραιοποιήσουν τα προτεινόμενα έργα, ανάλογα με τη σημασία που ο κάθε φορέας έβρισκε σε αυτά, καθώς και να προτείνουν Νέα έργα, με σκοπό την συμμετοχικής ολοκλήρωση της κρίσιμης στρατηγικής.

- Ακολούθησαν B2Bσυναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους στα γραφεία των υπηρεσιών του Δήμου, όπου παρουσιάστηκαν μεαναλυτικούς πίνακες και χάρτες των έργων, για να γίνουν απόλυτα κατανοητά η έκταση τωνπαρεμβάσεων και η συνδεσιμότητα των έργων σε μια ολιστική στρατηγική.

- Το τελικό σχέδιο της ΒΑΑ αναρτήθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα συμμετοχικού σχεδιασμού(που αναπτύχθηκε από εμάς) σε ανοιχτή διαβούλευση.

Με έκπληξη παρατηρούμε, πως τα 2 έτη πυκνών (ή έντονων) συμμετοχικών διαδικασιών που ακολούθησε η παράταξη μας για την σύνταξη της 1ης Στρατηγικής ΒΑΑ, συμπυκνώνονται σε σχεδόν 1 μήνα για την έγκριση της αναθεωρημένης έκδοσης.

Αν δεν είναι αργά, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε την ίδια μεθοδολογία για την ωρίμανση της αναθεωρημένης πρότασηςγια να πετύχουμε από κοινού, το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον τόπο.

Παρόλα αυτά, η παράταξή μας, συνεπής και υπεύθυνη στις ευθύνες της απέναντι στους Δημότες θα καταθέσει την ολοκληρωμένη της πρόταση, κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης και επιφυλάσσεται για την πλήρη τοποθέτηση στο Δ.Σ. κατά την ψήφιση του τελικού σχεδίου.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μία από τις πιο βασικές παραμέτρους στο σχεδιασμό της νέας ΒΑΑ θα πρέπει να επιδιώξουμε να είναι η γεωγραφική κατανομή των προτεινόμενων έργων σε όλο το εύρος της «περιοχής παρέμβασης» σε μια προσπάθεια να επιτύχουμε τον βασικό στόχο της «ισόρροπης ανάπτυξης» στο Δήμο, χωρίς να προκύψουν αποκλεισμοί Δημοτικών Κοινοτήτων στα όρια της περιοχής παρέμβασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου