Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Αυτό είναι το παρασκήνιο της εξέγερσης στο Ισραήλ!




Όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε στην εξουσία πέρυσι, δεν ανέφερε ποτέ σχέδια για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος της χώρας. Αυτό το είχε αναλάβει στο παρασκήνιο μια γνωστή “δεξαμενή σκέψης” της Ιερουσαλήμ που προετοιμαζόταν για αυτή τη στιγμή εδώ και χρόνια.

Το Kohelet Policy Forum, που ιδρύθηκε από έναν Αμερικανόισραηλινό και χρηματοδοτήθηκε από έναν άλλον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, συνέταξε αθόρυβα και βοήθησε στην εισαγωγή του εκτεταμένου πακέτου δικαστικών αλλαγών που ήταν και το έναυσμα να κατέβουν εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στους δρόμους.

Το μέλος της Κνέσετ, Keti Shitrit, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Channel 13 του Ισραήλ, είπε ότι το κόμμα του Νετανιάχου δεν συζήτησε ποτέ εσωτερικά αυτά τα νομοσχέδια δικαστικής αναθεώρησης που παρείχε η Kohelet αλλα τα πέρασε κρυφά στο κοινοβούλιο.

«Δεν ήμασταν εμείς (το Ισραήλ) που το προετοιμάσαμε. ήταν το Kohelet Forum», είπε σε ειδική τηλεοπτική εκπομπή που κάλυπτε τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, προσθέτοντας ότι η ομάδα παρέχει «υλικά» σε δεξιούς πολιτικούς εδώ και χρόνια.

Η Kohelet είναι η πρώτη αμερικανικού τύπου πολιτική οργάνωση του Ισραήλ, που απασχολεί 160 ερευνητές, όπου αυτοί προσελκύουν ομοϊδεάτες (δεξιούς) πολιτικούς προσφέροντας οφέλη, συμβουλές και προσχέδια νομοσχεδίων.

Η θρησκευτικά συντηρητική ομάδα έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες νομικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, ενώ παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όμως ο παρασκηνιακός ρόλος της στη δικαστική αναθεώρηση έφερε νέο έλεγχο και είναι τεράστια η επιρροή της στην ισραηλινή πολιτική.

Ο οργανισμός πέτυχε, λένε Ισραηλινοί νομοθετικοί παρατηρητές, εν μέρει λόγω της χρόνιας ανεξάρτητης υποστελέχωσης της Κνεσέτ (κοινοβούλιο του Ισραήλ), όπου οι υπουργοί δέχονται έτοιμη έρευνα και προσχέδια νομοσχεδίων από εξωτερικούς οργανισμούς.

«Οι τακτικές της εισήχθησαν από το [Καπιτώλιο]», είπε ένας ακαδημαϊκός που είναι εξοικειωμένος με την ομάδα, της οποίας οι Ισραηλινοί φοιτητές έχουν συμμετάσχει σε υποτροφίες και προγράμματα συνεργατών της Kohelet, τα οποία περιλαμβάνουν συναντήσεις με συντηρητικούς νομοθέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της έμμεσης σχέσης του με την ομάδα.

Ο Νετανιάχου απέκτησε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά όταν οι κεντρώοι εταίροι μποϊκόταραν τον συνασπισμό του για τη συνεχιζόμενη δίκη του για διαφθορά, αναγκάστηκε να συνάψει συμφωνίες με υπερεθνικιστικά κόμματα που κυριαρχούνταν από ακροδεξιούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ανάμεσά τους ήταν πολιτικοί που είχαν στενούς δεσμούς με την Kohelet, η οποία πίεζε εδώ και καιρό για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης – γη που οι Παλαιστίνιοι οραματίζονται ως μέρος ενός μελλοντικού κράτους – και τον διαχωρισμό των φύλων στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Από την ίδρυσή της πριν από μια δεκαετία, η ομάδα έχει υπογράψει δεκάδες έγγραφα θέσεων που υποστηρίζουν ένα πιο αδύναμο Ανώτατο Δικαστήριο με μεγαλύτερη έμφαση στο θρησκευτικό συντηρητισμό του Ισραήλ, το οποίο ισχυρίζονται ότι κρατήθηκε όμηρος από την αριστερά.

Οι ερευνητές λένε ότι η Kohelet αντιπροσωπεύει το παρελθόν, όταν οι υπερορθόδοξοι μόχλευαν πολιτικές θέσεις για να κερδίσουν χρηματοδότηση για τις νησιωτικές κοινότητες τους. Τώρα, οι επικριτές φοβούνται, ότι οι Ορθόδοξοι πολιτικοί πιέζουν να ξαναφτιάξουν το Ισραήλ σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα.

«Σπάζει την πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ του κυρίαρχου λαού του Ισραήλ και των υπερ-ορθοδόξων που κατάλαβαν ότι εξαρτώνται από μια φιλελεύθερη, ευημερούσα κοινωνία με ισχυρό στρατό», δήλωσε ο Yofi Tirosh, αναπληρωτής κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.




anazitiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου