Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Η Ιταλία απαγορεύει το εργαστηριακό κρέας



Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύσει το εργαστηριακό κρέας και άλλα συνθετικά τρόφιμα, με σκοπό την προστασία της ιταλικής κληρονομιάς τροφίμων αλλά και της υγείας.

Εάν το νομοσχέδιο περάσει στη βουλή, η παραβίαση της απαγόρευσης θα επισύρει πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ.

Ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, υπουργός Γεωργίας και εκ των στενότερων συνεργατών της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε την σημασία της ιταλικής διατροφικής παράδοσης.



Το λόμπι των αγροτών επαίνεσε την κίνηση. Ωστόσο, ορισμένες φιλοζωικές οργανώσεις αντιτίθενται στο νομοσχεδίο, υποστηρίζοντας το εργαστηριακό κρέας ως λύση σε ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος από τις εκπομπές άνθρακα και την ασφάλεια των τροφίμων.



Η Coldiretti και άλλοι αγροτικοί συναιτερισμοί έχουν συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο υπογραφές τους τελευταίους μήνες ζητώντας την προστασία των ”φυσικών τροφίμων εναντίον των συνθετικών τροφίμων” και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει.

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται μετά από μια σειρά κυβερνητικών διαταγμάτων που απαγορεύουν τη χρήση αλευριού που προέρχεται από έντομα όπως οι γρύλοι και οι ακρίδες, στη χρησιμοποίησή τους στην πίτσα ή τα ζυμαρικά.

Οι υπουργοί ανέφεραν τα θρεπτικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής της Ιταλίας ως κίνητρό τους για τα νέα μέτρα.



Ο κ. Λολομπρίτζιντα, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο ακροδεξιό κόμμα με την πρωθυπουργό είπε: «Τα εργαστηριακά προϊόντα δεν εγγυώνται την ποιότητα, την ευημερία και την προστασία της ιταλικής κουλτούρας και παράδοσης τροφίμων και κρασιού».

Οι προτάσεις, που εγκρίθηκαν από τους υπουργούς την Τρίτη, επιδιώκουν να απαγορεύσουν τα συνθετικά τρόφιμα που παράγονται από ζωικά κύτταρα χωρίς να σκοτωθεί το ζώο και θα ισχύουν και για τα ψάρια που παράγονται στο εργαστήριο και το συνθετικό γάλα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το κυτταροκαλλιεργημένο κοτόπουλο για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από «προσεκτική αξιολόγηση». Το 2020 η Σιγκαπούρη έδωσε ρυθμιστική έγκριση για το κρέας κοτόπουλου που καλλιεργείται στο εργαστήριο που θα χρησιμοποιείται σε κοτομπουκιές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δωθεί καμία έγκριση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατέστησε σαφές ότι η κυτταρική γεωργία όπως το εργαστηριακό κρέας «θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πολλά υποσχόμενη και καινοτόμος λύση… για υγιή και φιλικά στο περιβάλλον συστήματα τροφίμων».



Οι σχολιαστές επεσήμαναν ότι η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να αντιταχθεί στην πώληση συνθετικού κρέατος που παράγεται εντός της ΕΕ όταν αυτή λάβει την έγκριση της ΕΕ, λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Προστασίας των Ζώων (ΟIPA) τόνισε ότι το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο, μολονότι προέρχεται από ζωικά κύτταρα, αποτελεί μια «ηθική εναλλακτική» που δεν έβλαπτε την ευημερία των ζώων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ή την ασφάλεια των τροφίμων.

Πηγή:BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου