Μία αμερικανίδα υπήκοος που εργαζόταν στην ομάδα ασφάλειας και εμπιστοσύνης του Meta ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα, υποβλήθηκε σε καθεστώς παρακολούθησης ενός έτους από την ελληνική εθνική υπηρεσία πληροφοριών (ΕΥΠ) που χάκαρε με ένα ισχυρό εργαλείο κυβερνοκατασκοπείας (το predator) σύμφωνα με έγγραφα που έλαβαν οι New York Times και αξιωματούχοι με γνώση της υπόθεσης.
Αναφέρει η εφημερίδα:
Η αποκάλυψη είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση Αμερικανού πολίτη που στοχοποιείται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από προηγμένη τεχνολογία κατασκοπείας, η χρήση της οποίας έχει γίνει αντικείμενο διευρυνόμενου σκανδάλου στην Ελλάδα. Αποδεικνύει ότι η παράνομη χρήση spyware εξαπλώνεται πέρα από τη χρήση από αυταρχικές κυβερνήσεις εναντίον αντικυβερνητικών και δημοσιογράφων, και έχει αρχίσει να εισχωρεί στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, παγιδεύοντας ακόμη και έναν ξένο υπήκοο που εργάζεται για μια μεγάλη παγκόσμια εταιρεία.
Η πιο πρόσφατη υπόθεση επικεντρώνεται στην Άρτεμις Σίφορντ, απόφοιτη του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, η οποία εργάστηκε από το 2020 έως τα τέλη του 2022 ως διαχειριστής ασφάλειας στη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook, ενώ ζούσε εν μέρει στην Ελλάδα.
Στο ρόλο της στο Meta, η κα Seaford εργάστηκε σε ζητήματα πολιτικής σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και διατήρησε επίσης εργασιακές σχέσεις με Έλληνες αλλά και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Αφού είδε το όνομά της σε μια λίστα στόχων spyware που διέρρευσε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Νοέμβριο, πήγε το τηλέφωνό της στο The Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της εγκληματολογίας στον κόσμο σε θέματα spyware.
Η έκθεση του εργαστηρίου, η οποία εξετάστηκε από τους New York Times, διαπίστωσε ότι το κινητό τηλέφωνο της κυρίας Seaford είχε παραβιαστεί με το λογισμικό κατασκοπείας Predator τον Σεπτέμβριο του 2021 για τουλάχιστον δύο μήνες.
Η ταυτόχρονη υποκλοπή του τηλεφώνου από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών και ο τρόπος με τον οποίο παραβιάστηκε υποδηλώνουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας και όποιος εμφύτευσε το spyware, γνωστό ως Predator, δούλευαν χέρι-χέρι.
Η τελευταία περίπτωση έρχεται καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ελλάδα, η οποία συγκλονίζεται από ένα αυξανόμενο σκάνδαλο υποκλοπών και παράνομου spyware από πέρυσι, εγείροντας κατηγορίες ότι η κυβέρνηση έκανε κατάχρηση των εξουσιών της υπηρεσίας κατασκοπείας της για παράνομους σκοπούς.
Το spyware Predator διατίθεται στην αγορά από εταιρεία με έδρα την Αθήνα και έχει εξαχθεί από την Ελλάδα με την ευλογία της κυβέρνησης, κατά ενδεχόμενη παραβίαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρεί τέτοια προϊόντα πιθανά όπλα, ανακάλυψαν οι New York Times τον Δεκέμβριο .
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί τη χρήση του Predator και έχει νομοθετήσει κατά της χρήσης spyware, το οποίο χαρακτήρισε «παράνομο».
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί πιέσεις να εξηγήσει πώς και γιατί το Predator πουλήθηκε από την Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα, υποτίθεται εν αγνοία της κυβέρνησης, χρησιμοποιήθεικε εναντίον μελών της ίδιας της κυβέρνησης, πολιτικών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων.
Η κ. Seaford, η οποία ήταν απρόθυμη να παρασυρθεί στην πολιτική των ελληνικών κομμάτων, όπου το σκάνδαλο παρακολούθησης έχει γίνει σημείο κομματικής σπέκουλας, είπε ότι το ζήτημα του spyware και της κατάχρησης παρακολούθησης θα πρέπει να είναι ζήτημα δημοκρατίας κι όχι κομματικό ζήτημα.
«Ελπίζω ότι η περίπτωσή μου και άλλες σαν τη δική μου δεν θα εργαλειοποιηθούν, θα κλείσουν για να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος για κάποιους ή, αντίθετα, θα αυξηθεί για το πολιτικό όφελος άλλων», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου