Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις νέων Αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω ισχνών μισθών προβληματίζοντας την κοινωνία


 

Δυστυχώς συνεχίζονται οι παραιτήσεις νέων Αξιωματικών από τις στρατιωτικές Σχολές ΣΣΕ-ΣΣΑΣ, αλλά και από Σχολές υπαξιωματικών, λόγω μικρών μισθών.

Σύμφωνα με ΕΔΥΕΘΑ, αποστρατεύθηκαν, Αξιωματικοί από Σχολές υπαξιωματικών, αλλά και Αξιωματικοί από παραγωγικές Σχολές, με στόχο να σταδιοδρομήσουν στον ιδιωτικό τομέα, με το φαινόμενο να παίρνει διαστάσεις.
Εκτός των υπολοίπων ( έχουν συμπληρώσει τα χρόνια συνταξιοδότησης) παραιτήθηκαν 2 Λοχαγοί από ΣΣΕ, 1 Υπολοχαγός από ΣΣΕ και 1 Υπολοχαγός από ΣΣΑΣ, κατόπιν αποδοχής των αιτήσεων αποστρατείας.

Μιλάμε για νέους σε ηλικίας ανθρώπους, που βρίσκονται σε ελάχιστα χρόνια στον Στρατό, και οι οποίοι παραιτούνται προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά.


Οι εν λόγω Αξιωματικοί έχουν λίγα χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν συνταξιοδοτούνται φυσικά, και όπως όλα δείχνουν θα έχουν βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, με καλύτερους μισθούς.

Πληθαίνουν οι πληροφορίες για Αξιωματικούς και υπαξιωματικούς παραγωγικών Σχολών που εργάζονται και δεύτερη δουλειά για να μπορέσουν να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες τους.

Το φαινόμενο των παραιτήσεων, δεν είναι καθόλου καλός οιωνός, αφού δείχνει ότι νέα παιδιά με όνειρο να σταδιοδρομήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναζητούν διέξοδο στον ιδιωτικό τομέα, λόγω των ισχνών μισθών που λαμβάνουν στις ΕΔ, αφού με τους υπάρχοντες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ζωή τους.

Σε αυτά τα στελέχη έχει επενδύσει σε χρόνο και χρήμα το ελληνικό κράτος για να ετοιμάσει άξιους ηγήτορες και κάθε παραίτηση τους είναι πραγματικά "μαχαιριά" για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι βάσεις τώρα όλων των Στρατιωτικών Σχολών έχουν πάρει την κατιούσα σύμφωνα και με τα φετινά δεδομένα, ενώ οι ειδικοί μιλούν για τάση των καλών μαθητών να αποφεύγουν αυτές τις Σχολές, κάτι που έχει προβληματίσει την Στρατιωτική ηγεσία, που διαβλέπει μελλοντικά προβλήματα.

Η στρατιωτική ζωή με την μείωση της θητείας, την πανσπερμία στρατιωτικών μονάδων, ειδικά αυτές του Στρατού ξηράς, την αύξηση των ενοικίων και τους κόστους ζωής, έχει προκαλέσει άκρως αρνητικά αισθήματα σε πολλούς υποψήφιους σπουδαστές, που γίνονται κοινωνοί αυτών των προβλημάτων από φίλους και συγγενείς που υπηρετούν ήδη στις Ένοπλες Δυνάμεις.


Η αύξηση δε των υποχρεώσεων των στελεχών, οι υπηρεσίες, οι ασκήσεις, τα νυχτερινά, οι πυρκαγιές, έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πολλά στελέχη, με πολλά από αυτά που είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης να κινούνται χωρίς σκέψη προς την έξοδο.

Το πρόβλημα αφορά το σύνολο των νέων της ελληνικής κοινωνίας, για αυτό και έχουμε νέο κύμα μετακόμισης στο εξωτερικό από πολλούς που θέλουν καλύτερες οικονομικές απολαβές. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια αρχή, αλλά μέχρι να φτάσουμε τον μέσο όρο μισθών στην ΕΕ, θέλουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη.

Με δεδομένη την τουρκική επιθετικότητα, παρά την ήρεμη τωρινή περίοδο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πράξουν το καθήκοντος τους, όπως το κάνουν καθημερινά, αλλά δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αγνοούμε τα προβλήματα που υπάρχουν, και κυρίως να τα βάζουμε κάτω από το χαλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου