Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Τρομερή αποκάλυψη με αριθμούς-Οι Βρυξέλλες δίνουν τεράστια κονδύλια στον Ερντογάν που τα χρησιμοποιεί για να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο



Ενα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που προοριζόταν να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αξίες, διοχετεύθηκε από την κυβέρνηση του... Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε οντότητες γνωστές για τις τζιχαντιστικές και πολιτικές ισλαμιστικές τους σχέσεις, και στην ΜΙΤ για να διεξάγει επιχειρήσεις ( Ελλάδα, Κύπρος, κά).

Αυτό αναφέρει ο γνωστός εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.
Παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για τη βελτίωση της τουρκικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, τα αποτελέσματα ήταν τα αντίθετα από ό,τι είχε προβλεφθεί

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, σχετικά με την εκταμίευση της χρηματοδότησης της ΕΕ προς την Τουρκία, πολλά εκατομμύρια ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, διοχετεύτηκαν άμεσα ή έμμεσα, σε τζιχαντιστικές και ισλαμιστικές οντότητες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Εκτός από το πρόγραμμα Erasmus, δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στην Τουρκία για τη βελτίωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της κοινωνίας των πολιτών έχουν σπαταληθεί για τον ίδιο σκοπό.

Το κράτος δικαίου στην Τουρκία έχει ουσιαστικά ανασταλεί, η δημοκρατία στην χώρα αυτή έχει μετατραπεί σε ένα κατασταλτικό καθεστώς, ενώ η ζωντανή κοινωνία των πολιτών έχει αποδεκατιστεί.

Εκατοντάδες ΜΚΟ έχουν κλείσει, τα μέλη τους διώχθηκαν ή/και φυλακίστηκαν με ψευδείς ποινικές έρευνες, ενώ δημοσιογράφοι ρίχτηκαν στη φυλακή,καθώς αντιπολίτευση αντιμετώπισε σκληρή καταστολή.

Με άλλα λόγια, οι επιχορηγήσεις και η βοήθεια που παρείχε η ΕΕ για την εκ νέου ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις αξίες της Ευρώπης, ως μέρος της διευκόλυνσης της τουρκικής ένταξης στο μπλοκ, στην πραγματικότητα παρήγαγαν απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Αντί να ενθαρρύνουν την ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτά τα κεφάλαια ενίσχυσαν την κυβέρνηση Ερντογάν και τις συνδεδεμένες με αυτήν οργανώσεις και οντότητες που διαδίδουν αντιευρωπαϊκές απόψεις στον τουρκικό πληθυσμό.
Δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί, να αξιολογηθεί και να ληφθεί πλήρης καταγραφή του τρόπου με τον οποίο κατανεμήθηκε η χρηματοδότηση της ΕΕ στην Τουρκία

Αυτή η δυσκολία προκύπτει από τα αδιαφανή και πολύπλοκα προγράμματα εκταμίευσης, την συμμετοχή πολλαπλών φορέων στην φάση της χρηματοδότησης και στην ασυμφωνία μεταξύ των δηλωμένων στόχων και των πραγματικών αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, η ταυτότητα ορισμένων από τους οργανισμούς που έλαβαν επιχορηγήσεις της ΕΕ , αποκαλύπτει την αλήθεια για το πώς λειτουργεί ολόκληρο το πρόγραμμα την τελευταία δεκαετία.

Οι επιχορηγήσεις, που παρέχονται από τον προϋπολογισμό Erasmus της ΕΕ, εκτιμάται ότι αφορούν περίπου 26,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027, και διατέθηκαν σε αμφιλεγόμενες θρησκευτικές οργανώσεις της Τουρκίας είτε άμεσα στο πλαίσιο εγκεκριμένων έργων είτε έμμεσα μέσω διαπιστευμένων φορέων που εκταμίευαν περαιτέρω τις επιχορηγήσεις της ΕΕ σε άλλες οντότητες.

Η αρχή που είναι αρμόδια για να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιηθούν οι επιχορηγήσεις Erasmus της ΕΕ στην Τουρκία, είναι το Κέντρο για τα Προγράμματα Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ulusal Ajans), γνωστό και ως Τουρκική Εθνική Υπηρεσία.

Διευθύνεται από τον Ιλκέρ Ασταρκί , ο οποίος ήταν στο παρελθόν σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν.
Η Τουρκική Εθνική Υπηρεσία λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα.
Ο ρόλος του Χακάν Φιντάν σε όλο αυτό το αλισβερίσι

Το υπουργείο διευθύνεται από τον Χακάν Φιντάν, τον πρώην επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, ο οποίος έχει εμπλακεί σε ύποπτες υποθέσεις στις οποίες βασανίστηκαν απαχθέντες πολιτικοί αντίπαλοι, συμμετείχε δε σε καταστολή, πραγματοποίησε κατασκοπεία σε συμμαχικές χώρες και διεξήγαγε επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας για να υποστηριχτεί το καθεστώς Ερντογάν.

Η ΕΕ βρίσκεται στο πίσω μέρος της λίστας προτεραιοτήτων της κυβέρνησης Ερντογάν εδώ και αρκετό καιρό, ενώ η Τουρκία συχνά εξαιρείται από τους κοινούς στόχους εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Σε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν ήταν προτεραιότητα για την κυβέρνησή του, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατάργησε το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το 2018 και υποβάθμισε το καθεστώς του ιδρύματος που χειρίζεται τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με το μπλοκ.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση από την ΕΕ συνέχισε να ρέει προς την Τουρκία, ιδίως στο πλαίσιο του προγράμματος Μέσου Προενταξιακής Βοήθειας (IPA), το οποίο είναι ένα εργαλείο που σχεδίασε η ΕΕ για να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στις υποψήφιες χώρες με οικονομική και τεχνική βοήθεια.

Μεταξύ 2014 και 2020, η ΕΕ διέθεσε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για προγράμματα ΜΠΒ με στόχο τη βελτίωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες αυτές, όλοι οι δείκτες που σχετίζονται με αυτές τις παραμέτρους επιδεινώθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η χρηματοδότηση που εκταμιεύτηκε από το πρόγραμμα Erasmus υπογραμμίζει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Ερντογάν για τη στήριξη θρησκευτικών και πολιτικών ισλαμιστικών οργανώσεων στην Τουρκία και στο εξωτερικό, με χρήματα των φορολογουμένων από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μεταξύ εκείνων που έλαβαν χρηματοδότηση από την ΕΕ ήταν η τζιχαντιστική φιλανθρωπική οργάνωση Foundation for Human Rights and Freedoms and Humanitarian Relief (İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı, ή IHH).

Η IHH έχει επισημανθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παράνομη διακίνηση όπλων σε τζιχαντιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).
Όλα αυτά τα χρήματα κατέληγαν και στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό

Το 2023 η οργάνωση IHH έλαβε 60.000 ευρώ για ένα πρόγραμμα για τη νεολαία που είχε ως στόχο την εκπαίδευση και εκπαίδευση ενηλίκων.

Ήταν ένας από τους οκτώ αποδέκτες επιχορηγήσεων της ΕΕ μεταξύ 72 έργων που εξετάστηκαν για χρηματοδότηση.Ήταν προφανές ότι η IHH εξασφάλισε τη χρηματοδότηση με την υποστήριξη της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η Önder İmam Hatipliler Derneği (Önder Imam Hatipliler Association, Önder), μια ισλαμιστική οργάνωση γνωστή για την ένθερμη υποστήριξή της στην κυβέρνηση Ερντογάν, "βραβεύτηκε" ουσιαστικά από την ΕΕ, με 60.000 ευρώ για ένα μικρής κλίμακας έργο για τη νεολαία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus πέρυσι και το 2022 έλαβε 52.560 ευρώ για άλλο έργο.



Το Ίδρυμα Maarif είναι μέρος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας. Η Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου (Din Öğretimi Genel Müdürlüğü) αναφέρεται επίσης ως δικαιούχος κονδυλίων της ΕΕ για τη νεολαία και το 2022 του χορηγήθηκαν 107.660 ευρώ.

Ένα ίδρυμα που ονομάζεται Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi Geliştirme Vakfı, το οποίο ιδρύθηκε για να τιμήσει την κληρονομιά του Ερντογάν στη γενέτειρά του, τη Ρίζε, έλαβε 44.000 ευρώ το 2023.

Η λίστα είναι μεγάλη και δεν έχει τελειωμό. Η ουσία σε όλα αυτά είναι ότι οι Τούρκοι κάνουν ότι θέλουν με πληρωμένα τα έξοδα από τα κορόιδα στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου