Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Μεγάλες αλλαγές για τις νέες πολυκατοικίες - Η τροπολογία για τον Νέο Οικοδομικό κανονισμόΣτον επανακαθορισμό του ύψος των κτηρίων προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία για τον εξορθολογισμό της... χρήσης των bonus στα ύψη των κτηρίων.

Ειδικότερα, η μεταβατική ρύθμιση που «διορθώνει» το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό θα ισχύει από την 1.5.2024 έως το τέλος του 2025 εκτός και αν έχουν εγκριθεί νωρίτερα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και στοχεύει στην εκτόνωση της σύγκρουσης μεταξύ των μηχανικών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η τροπολογία στοχεύει στο να μπει ένας «κόφτης» ώστε η πρόσθετη δόμηση σε ύψος να μην ξεπερνά τα 2 έως 3 μέτρα κάτι για το οποίο μέχρι σήμερα (με τον συνδυασμό των μπόνους του ΝΟΚ) οδηγούσε σε υπερβάσεις προ όφελος κατασκευαστών και ιδιοκτητών.

Η ρύθμιση είναι οριζόντια μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και γίνεται με κλιμακωτό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το επιπλέον ύψος κτηρίου θα είναι έως 2 μέτρα.

Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης από 0,8 έως 1,6 το πρόσθετο ύψος που θα κερδίζει ένα κτήριο θα φτάνει έως τα 2,5 μέτρα και στις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6 το «μπόνους» θα είναι έως 3 μέτρα.

Για τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί πριν από την 1η Μαΐου 2024 υλοποιούνται με τη χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ, όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται δυνάμει των ισχυουσών κατά την έκδοσή τους διατάξεων.

Η τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Βουλή αναφέρει μεταξύ άλλων:

1. Στο άρθρο 27 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ, ν. 4067/2012, Α’ 79, διόρθωση σφάλματος Α’ 99) προστίθεται παρ. 8, ως εξής:

«8. α. Από την 1η Μαίου 2024 και μέχρι την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2025:

αα) Τα κίνητρα των περ. α) έως δ) της παρ. Ι του άρθρου 10 εφαρμόζονται μόνο στις περιοχές του πεδίου εφαρμογής του με ισχύοντα σ.δ. μεγαλύτερο του 0,8.

ββ) Το συνολικό ύψος της προσαύξησης κατά την εφαρμογή των κινήτρων της παρ. 1 του άρθρου 10, καθώς και της παρ. 8 του άρθρου 15 δεν δύναται:

1) να υπερβαίνει συνολικά τα δυόμιση μέτρα (2,50 μ.) για σ.δ. μεγαλύτερο του 0.8 έως και 1.6 και 1]) τα τρία μέτρα (3,00 μ.) για σ.δ. μεγαλύτερο του 1.6.

β. Εκδοθείσες οικοδομικές άδειες προ της 1η Μαίου 2024 με χρήση των κινήτρων της περ. α) εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται δυνάμει των ισχυουσών κατά την έκδοσή τους Διατάξεων…».
Πώς αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το σχετικό αίτημα κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και, πιο συγκεκριμένα, για τα άρθρα 3 ως 13 (σ.σ.: «Σύσταση και λειτουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε.), καθώς θεωρούμε ότι παραβιάζουν το άρθρο 2 παρ.1 και άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος.

Το νερό έχει “ταλαιπωρηθεί” την τελευταία δεκαετία και έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες κάνουν καθαρό, όχι μόνο ότι η διαχείριση των υδάτων πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στο κράτος, αλλά και αν υπάρχει κρατικός φορές ο οποίος έχει άλλους σκοπούς από την επαρκή παροχή ποιότητας και ποσότητας πόσιμου νερού στον πληθυσμό, αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα, διότι το νερό είναι ένα ζωτικής σημασίας αγαθό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.


Η τροπολογία για τον ΝΟΚ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου