Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Ερντογάν και κεμαλιστές κατά της Ελλάδας… ούτε πάρκο χωρίς άδεια Άγκυρας



Η επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στη διάρκεια του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου για τους Ωκεανούς, που γίνεται στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου. Χθεσινή.. ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει, σε υψηλούς τόνους, ότι «η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα για τα εκκρεμή θέματα του Αιγαίου και παρά το πρόσφατο θετικό κλίμα στις σχέσεις μας, εκμεταλλεύεται και πάλι περιβαλλοντικά ζητήματα».
Η ανακοίνωση κάνει αναφορά σε «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες» και απειλεί ότι η τουρκική πλευρά δεν θα δεχθεί τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς». Προειδοποιεί δε τους «τρίτους», μεταξύ αυτών και την ΕΕ «να μην γίνουν εργαλείο της Ελλάδας».

ΠΗΓΗ DW

Ρελάνς πατριωτισμού μετά τις εκλογές;

Με νωπή την νίκη της στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας εμφανίζεται τωρα να υπερθεματίζει στα εθνικά ζητήματα, ιδίως στις σχέσεις με την Ελλάδα. Σε ανακοίνωση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) αναφέρεται ότι οι διεκδικήσεις στο Αιγαίο έχουν γίνει αποδεκτές ως κρατική πολιτική στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα έχει ως στόχο να επιτύχει τις πολιτικές φιλοδοξίες της με αθώα έργα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος. «Οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο Αιγαίο που υποτίθεται ξεκίνησαν για επιστημονικούς σκοπούς και για την προστασία του περιβάλλοντος μετατράπηκαν σε διεκδίκηση κυριαρχίας και θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά», αναφέρει η ανακοίνωση. Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα Μαίου αναμένεται να ενισχύσει το πνεύμα συνεργασίας και διαλόγου. Στο μεταξύ όμως, θα πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι εσωτερικές ισορροπίες στο νέο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας και σε ποιο βαθμό τα εθνικά θέματα θα αποκτήσουν προτεραιότητα, είτε από την κυβέρνηση στην Άγκυρα, είτε από την αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου