Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Βρέθηκαν στη Βιέννη 150 «άγνωστοι» λογαριασμοί Ελλήνων της Μικράς Ασίας





Βρέθηκαν στη Βιέννη 150 «άγνωστοι» λογαριασμοί Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Την επιστροφή των χρημάτων συγγενών τους δικαιούνται οι απόγονοι Μικρασιατών, που είχαν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε τράπεζα της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας πριν την κατα­στροφή του 1922 και τα οποία η τράπεζα ποτέ δεν τα απέδωσε


Την επιστροφή των χρημάτων συγγενών τους δικαιούνται οι απόγονοι Μικρασιατών, που είχαν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε τράπεζα της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας πριν την κατα­στροφή του 1922 και τα οποία η τράπεζα ποτέ δεν τα απέδωσε

Είχαν τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ποτέ δεν τα έλαβαν πίσω. Ελληνες της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, επιτυχημένοι επιχειρηματίες, φύλαγαν το «κομπόδεμά» τους στις τράπεζες της εποχής.

Οι μαζικοί διωγμοί του Ελληνισμού στη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και η Μικρασιατική Καταστροφή μετέτρεψαν όσους επιβίωσαν σε πρόσφυγες και τους ανάγκασαν να αρχίσουν από το μηδέν. Οι περισσότεροι δεν αναζήτησαν ποτέ τις καταθέσεις τους, αφού πίστεψαν πως είχαν χάσει τα πάντα...

Οι απόγονοι τουλάχιστον 150 εύπορων Ελλήνων, οι οποίοι ζούσαν πριν από το 1922 στη Μικρά Ασία και εγκατέλειψαν τις εστίες τους με τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και με την ανταλλαγή πληθυσμών μετά το 1922, δικαιούνται την επιστροφή των καταθέσεών τους.

Ευρωπαϊκή τράπεζα διέθετε υποκαταστήματα στον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης και στη Σμύρνη και πολλοί κάτοικοι των περιοχών αυτών είχαν λογαριασμούς στο όνομά τους, ανάμεσά τους και εύποροι Ελληνες. Μετά το θέμα των αποζημιώσεων απογόνων Μικρασιατών για ασφαλιστήρια συμβόλαια Ελλήνων της Ανατολής από την αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία, αυτή τη φορά μια ευρωπαϊκή τράπεζα που έχει σφετεριστεί περιουσίες Ελλήνων καλείται να τις επιστρέψει στους απογόνους τους, καθώς τα χρήματα αυτά δεν αποδόθηκαν ποτέ.

Η ιστορία ξεκίνησε από τον Αρμένιο δικηγόρο της διασποράς Βαρτκές Γεγκιγιαγιάν, ο οποίος έχει δώσει αγώνα ζωής για την αποκατάσταση των νομικών δικαιωμάτων των απογόνων των Αρμενίων και Ελλήνων της Ανατολής, στη βάση των όσων ιστορικά συνέβηκαν σε βάρος τους.

Ο Β. Γεγκιγιαγιάν πέτυχε πρόσφατα να αναγκάσει την ασφαλιστική εταιρεία «New York Life» να αποζημιώσει χιλιάδες Αρμενίους και Ελληνες, αλλά οι προσπάθειές του δεν σταμάτησαν εκεί. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, σχετικά με τις τράπεζες που έχουν σφετεριστεί τις καταθέσεις Ελλήνων και Αρμενίων. Στην προσπάθειά του αυτή ανακάλυψε κατάλογο Ελλήνων της Ανατολής, των οποίων τις καταθέσεις σφετερίστηκε τράπεζα της πάλαι ποτέ Αυτοκρατορίας της Αυστροουγγαρίας, η οποία φυσικά και υπάρχει έως τις μέρες μας.

«Η αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος είναι επιτακτική, αν θέλει η Ευρώπη να έχει μέλλον. Πρόκειται για ζήτημα που πρέπει να τεθεί στην ΕE, αφού οι αρχές της ίδρυσής της βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να ισχύουν διαχρονικά και πρέπει να επεκτείνονται οι αρχές της στη θεραπεία αυτών των παραβιάσεων, ειδικότερα όταν είχαν μαζικό χαρακτήρα, όπως στην περίπτωση των Ελλήνων της Ανατολής», μας λέει ο καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος του «Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών» Νικόλαος Ουζούνογλου.

Το «Εθνος της Κυριακής» δημοσιεύει τα ονόματα των δικαιούχων, ώστε οι απόγονοί τους να επικοινωνήσουν με τον «Νέο Κύκλο Κωνσταντινουπολιτών». Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δύο επιβεβαιωμένα δικαιούχοι.

Πέτρος Βιδώρης
Θα οργανωθούμε νομικά

Οι πρόγονοι του Πέτρου Βιδώρη διατηρούσαν ένα μεγάλο τυπογραφείο στη Σμύρνη. Την οικογενειακή τους επιχείρηση την είχαν ιδρύσει το 1872 και αφορούσε ένα λιθοτυπογραφείο, το οποίο σιγά σιγά γιγαντώθηκε και κατά περιόδους απασχολούσε περί τους 150 εργαζομένους! Εκτός από εκδόσεις βιβλίων και εφημερίδων, όπως η «Journal de Smyrne», η εταιρεία έκανε εμπορία τσιγαρόχαρτου. Οι «χρυσές» δουλειές της οικογένειας απέδιδαν. «Φαίνεται πως οι δικοί μου είχαν καλή κοινωνική και οικονομική θέση. Με αυτόν τον τρόπο εξηγώ και τις καταθέσεις στις τράπεζες της εποχής», εξηγεί. Για τα πρόσφατα νέα με την ευρωπαϊκή τράπεζα, ο κ. Βιδώρης το έμαθε τυχαία. «Επειδή ασχολούμαι με την Ενωση Σμυρναίων -έχω διατελέσει αντιπρόεδρος και σύμβουλος στην Ενωση- κάποιος φίλος είδε το όνομά μου στη λίστα των δικαιούχων και επικοινώνησε μαζί μου: θα γίνεις πλούσιος, μου είπε, χαριτολογώντας. Τώρα περιμένουμε να οργανωθούμε νομικά για να δούμε τι έχουμε και τι θα καταφέρουμε», μας λέει.

Κώστας Ιβράκης
Μάλλον είμαι ο μόνος απόγονος

Ο Κώστας Ιβράκης, γεννημένος στην Πόλη, συνταξιούχος σήμερα πρέσβης της Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. του «Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών» μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» για την... περιπέτεια της οικογένειάς του. «Ο παππούς μου λεγόταν Σεραφείμ Ιβράκης και γεννήθηκε στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας. Οταν ανδρώθηκε, έφυγε για να δουλέψει, αρχικώς στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Πόλη. Αλλά από αυτήν την πλευρά, δεν υπήρχε κάποιος με το όνομα Κωνσταντίνος», εξηγεί ο κ. Ιβράκης. «Ο πρώτος ξάδερφος του παππού μου, είχε 4 αγόρια, ανάμεσά τους και έναν Κωνσταντίνο. Ασχολιόταν με το εμπόριο καπνών. Η γυναίκα του ήταν από τη Γερμανία ή την Αυστρία. Η δική του ιστορία ‘’δένει’’ με τις καταθέσεις στην ευρωπαϊκή τράπεζα», μας εξηγεί. Ο Κώστας Ιβράκης αναζήτησε παιδιά, εγγόνια ή δισέγγονα του δικαιούχου θείου του. «Από την έρευνα διαπίστωσα ότι δεν απέκτησε παιδιά. Ο τελευταίος έτερος δικαιούχος, ο ξάδερφος του πατέρα μου, Αλέκος, τον οποίο αγαπούσα ιδιαίτερα, ήταν κι εκείνος άκληρος. Συνεπώς, μάλλον είμαι ο μόνος απόγονος του Κωνσταντίνου Ιβράκη».

Μικρά Ασία
Ελληνες με... κομπόδεμα στην τράπεζα

(Tα ονόματα παρουσιάζονται όπως ήταν γραμμένα τότε)

Υποκατάστημα Γαλατά Κων/πολης (πριν απ' το 1920)
C. Nicolaidi
Adam Bros
Siniossoglou Ralli & Co
C. Papadaki
N.Th. Pantazopoulos
D.D. Diamandoglou
Stylianos Diamandoglou & Sons
G. & E. Enstriatiadis
Karalambo & Metras
Jean F. Kiliaridis
N. Alevropoulo
Ananiadis
Eleftheres Mavropoulo
G. Kendros
E. Poulas & C. Adrianopel
Grizagoridis Bros
D.B. Nicolaidis-Tripo
Nico Seferoglou
Gleanthis Hazzopoulo
Elias Caracoz Freres
Montias Bros
D.Th. Frangopoulos
D.G. Chaviaras
M. Vassiliadis & Co
B.M. Prinaris
Madjaraki, Kokinos & Co
Raphael Camhi & Sons and Demosthene R. Corpi
Nicolas Pitaris
Siroun J. Dion
Nicolas H. Demetriades
Ar. Altinalmazis & Co
Adrianople
D. Th. Thanos
S.E. Eliadis
S. Couroubakalis
Friedmann, Troyanos & Co
M. Parisis & Sons
M. Joradanides & Sons
Georges C. Theodoridis
Christos Sarropoulos
Panayotis G. Exarchos
Basile C. Malatakis
Th. Frangatos
H.C. Chryssostomos, Nicolas Metzes & Haralambos Metzes
Christo Savaides & Sava Haralambiades
Joseph Notrica - Rhodes
Jean Abazoglou
C. Elefteropoulo Bros
Photios L. Viris & Sons
P.A. Callinicos
Alexandre S. Christodoulides
Th.E. Vitoulia & Sons
M.G. Cladoyeni & M. Azioti
Georges Goussopoulo
J. Pingopoulo & Co
Panteli Matritides
Nicolas J. Syrmas
N. Nicoglou Bros
S. Vassiliades & S.G. Papazoglou
Thedoridi Bros
Issakides Christo
C. Stelianides
Abraham Mayorkas
D. Lambrides
P. Seitanides
Stefanos H.A. Efthides
C. Petzalis & El. Dounias
N.A. Kyriakides
P. Xanthopoulo & D. Vattis
Constantin Ivrakis
N. Camilieris & Co
Georgiades & Tchaoussoglou
C. Myrodis & Bros
D.M. Tsongopoulo
Toumpouli Bros
D. Sakellarides
Evdhokios Hadji Simeionidi
N.A. Kyriakides
Andovalloglou Bros
K.B. Joannides
G. Capayannides - Trabizon
Antoine Siderides - Pera
G.P. Papazoglou
J. Petrochiles & Sons
Hadji Janni Papadopoulo
Dr. Koufis & Co
Jean Altizoplou
A.J. Anagnostopoulo
Fotis G. Movroghenis & Co
Hadji Andoniou Bros
A.G. Dhimopoulo
Paul C. Paleologou
Jean A. Louizos
Georges Caloumenos
Styl. Kaneleas
Nicolas Tantiras
Jean Chiliades
Eang. Chr. Evangelinos
Pavlides & Mouratis
G. Pestamozoglou Sons
G. & J. Georgiades
N. Camilieris & Co
Portocaloglou Sons
Dom. Dandoria - Pera
Antoine M. Panopoulos
Eust. S. Sapoundjakis
Andavalloglou Bros - Samsoun
J.M. Kazazis- Edramid
Viktor A. Demetriades
Socrate Th. Cosmides
Ch. Patrikiades Sons
I.S. Pavlides & Sons
D.A. Caldis & Co
Ap. Anastassiades
Donas & B. Vayakis - Pera
Sarropoulo & Margaritoff
Pascalides Bros
A.D. Zachariades
Siniossoglou & Asquitides
N. Camilieris & Co - Pera

Υποκατάστημα Σμύρνης (πριν από το 1920)
E.N. Aidinopoulo
Pol. Vidori
Evanghelinos & D. Tantiras
M.H. Politi
Basile Stephanides
Efstratiou Faipeas
S. & E. Elliades
M.G. Zangrides
Pericles Paleologou
Euuripedes Caloumenos
Mouzalis
C. Gasparis & Co
Gregoriou Bros
J. Stamatiadhis
I.G. Tozakoglou
J. Tsintsinis
Pandeli D. Cassapoglou
H. Georgiades & Co
P.A. Melacopides
S.B. Stampadopoulos & Co
N.J. Papazoglou
Basile N. Pappadopoulo
Nicolas Hadji Nicolaides
C. Veropoulo
Vrassidas Faippeas
Costas M. Souyouldjoglou
C. Georgiades & Sons
Pavlides & Mouratis
Eustratios Hodja Gabriloglou Bros
Ippocrate Kiokpassoglou
Katsanopoulo Bros
Pan. H. Nicolaides
N. Joakmidis

Μετά το θέμα των αποζημιώσεων απογόνων Μικρασιατών από αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία, αυτή τη φορά μια ευρωπαϊκή τράπεζα που έχει σφετεριστεί περιουσίες Ελλήνων καλείται να τις επιστρέψει.

«Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη των μαζικών αδικιών που υπέστη ο Ελληνισμός της Ανατολής», λέει ο καθηγητής ΕΜΠ Νικόλαος Ουζούνογλου.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια της «Νew Υork Life» που εκδόθηκαν πριν από το 1915 για Ελλήνες που ζούσαν στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν 1.031.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr

Η... κληρονομιά απο την ασφαλιστική «NEW YORK LIFE»
Ξεκίνησαν οι αποζημιώσεις σε 2.850 δικαιούχους

Μια ανέλπιστη κληρονομιά εισέπραξαν από το πολύ μακρινό παρελθόν αρκετοί Ελληνες. Ισως το ποσό να μην είναι σημαντικό, η συμβολική του όμως σημασία είναι ανεκτίμητη.

Πρόκειται για μια ιστορία που ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Ιωνίας σαρώθηκε από τα κύματα διώξεων και χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν ή ξεριζώθηκαν.

Η ανέλπιστη κληρονομιά προέρχεται από 1.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια Ελλήνων που ζούσαν στα όρια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία «New York Life» ξεκίνησε ένα πρόγραμμα προσέγγισης των κληρονόμων των ελληνικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων που εκδόθηκαν πριν από το 1915. Συνολικό ποσό προς διανομή ήταν 12-15 εκατ. δολάρια.

Υστερα από διαδικασίες υποβλήθηκαν από την Ελλάδα συνολικά 2.850 αιτήσεις και ήδη αρκετοί έχουν λάβει θετική απάντηση, αλλά και χρήματα.

«Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια ως παρακλάδι από κοινό πρόγονο. Κάναμε 6-7 αιτήσεις και τελικά για καθεμία από αυτές τις αιτήσεις δόθηκαν 7.200 δολάρια», λέει ο κ. Αντώνης Σμπυράκης, πρόεδρος της Κοινότητας στην Αση Γωνιά στην Κρήτη.

«Βέβαια πίσω από κάθε αίτηση συνυπάρχουν πολλοί συγγενείς και το ποσό μοιράζεται σε 10-15 μερίδια. Ομως η σημασία είναι συμβολική. Τώρα σκέπτομαι να στείλω έγγραφο στην εταιρεία για να μας στείλουν όσο περισσότερα στοιχεία έχουν γι’ αυτόν τον μακρινό συγγενή μας».

Δικαίωση
Το πρόγραμμα αυτό, εκτός από την οικονομική διάσταση για τους απογόνους των θυμάτων, εμπεριέχει και την ιστορική δικαίωση για τη γενοκτονία των Αρμενίων και τη σφαγή των Ελλήνων. Με το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η «New York Life» σταμάτησε να πουλά ασφαλιστήρια συμβόλαια στην Ευρώπη και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά το 1914.

Ακολούθησε η γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, η εκδίωξη των Ελλήνων του Πόντου και τελικά η σφαγή και ο ξεριζωμός ολόκληρου του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. «Τα συμβόλαια ήταν 1.031 και τελικά υποβλήθηκαν κάπου 2.850 αιτήσεις από απογόνους, σύμφωνα με τις επιστολές που έστειλαν.

Αρκετοί έχουν αρχίσει να παίρνουν χρήματα, άλλοι 600, άλλοι 1.000 και άλλοι 5.000 δολάρια», λέει ο κ. Ευθύμιος Αρζόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μικρασιατικών Σωματείων που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν έχουν λάβει κανένα ποσόν ούτε όμως και αρνητική απαντητική επιστολή. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο ένας αδελφός έλαβε χρήματα και ο άλλος όχι ακόμα. Σκοπεύουμε επίσης να στείλουμε επιστολή για να μάθουμε πόσα τελικά από τα 15 εκατ. δολάρια δόθηκαν».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.grhttp://www.newsonly.gr/article.asp?catid=36808&subid=2&pubid=81728676

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου