Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Η σημασία της Ανάστασης του Χριστού




Ο Ιησούς γεννήθηκε στις αρχές του 1ου αιώνα στη ρωμαϊκή επαρχία της Ιουδαίας. Ότι γνωρίζουμε για τη ζωή και το έργο του προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τα Ευαγγέλια. Το αν ο Χρίστος υπήρξε πραγματικά ή όχι, το αν ήταν θεάνθρωπος ή όχι, κατά την άποψη του υπογράφοντα, έχει ελάχιστη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι η παρακαταθήκη που μας άφησαν οι διδαχές του και ο αντίκτυπος τους στα χρόνια που μεσολάβησαν από εκείνη την εποχή ως σήμερα. Γεγονός είναι πάντως πως η Ανάσταση, αλήθινη ή όχι, εάν δεν ενσωματωνόταν στη χριστιανική πίστη, ο Χριστός σήμερα δε θα ήταν τίποτα περισσότερο από μία υποσημείωση στα βιβλία της ιστορίας.


Είναι αλήθεια ότι ο λόγος του Χριστού διαστρεβλώθηκε και χρησιμοποιήθηκε για ανίερους σκοπούς επανειλημμένως στο παρελθόν, στο παρόν και πιθανότατα στο μέλλον. Ο Ιησούς δίδαξε μέσα από τη ζωή του και τα λόγια του την αγάπη, την ελπίδα και τη ταπεινοφροσύνη. Σε μία εποχή που κυριαρχούσε ο Μωσαϊκός νόμος του ''οφθαλμών αντί οφθαλμού'', τόλμησε να κηρύξει το ''αγαπάτε αλλήλους''. Όταν μιλούσε για αγάπη εννοούσε αγάπη χωρίς περιορισμούς, αγάπη ακόμη και για το χειρότερο εχθρό, αγάπη για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και θρησκείας. Δίδαξε την ελπίδα για ένα αιώνιο μέλλον στο οποίο μπορούν να έχουν θέση όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως κοινωνικού υποβάθρου. Δίδαξε τη ταπεινότητα ως μέσο αυτοβελτίωσης και ψυχικής ανάτασης. Όπως λέει ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος: ''μέσα από τη ταπεινοφροσύνη θα βρείτε ανάπαυση από τους πολέμους και από τους λογισμούς των ψυχών σας''. ''Μητέρα της πηγής είναι η άβυσσος, ενώ πηγή της διάκρισης η ταπείνωση''.



Το νόημα της ''επανάστασης'' της διδασκαλίας του Χριστού συμπυκνώνεται στους Μακαρισμούς που ψάλλονται τη Μ. Πέμπτη. Μακάριοι σύμφωνα με το Χριστό είναι:



-Οι πτωχοί τω πνεύματι, γιατί σ’ αυτούς ανήκει η βασιλεία των Ουρανών,

-Οι πενθούντες, διότι αυτοί θα παρηγορηθούν,

-Οι πραείς, διότι αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη,

-Όσοι πεινάνε και διψάνε για τη δικαιοσύνη, γιατί αυτοί θα χορτάσουν,

-Οι ελεήμονες, οι οποίοι και θα ελεηθούν,

-Οι καθαροί στην καρδιά, αφού αυτοί θα δουν το Θεό,

-Οι ειρηνοποιοί, οι οποίοι και θα ονομαστούν παιδιά του Θεού,

-Όσοι διώκονται εξαιτίας της δικαιοσύνης, γιατί σ’ αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών,

-Όσοι καταδιώκονται και χλευάζονται και κακολογούνται με κάθε ψεύτικη κατηγορία εξαιτίας του Χριστού,

-Όσοι ξέρουν πιο πολύ να δίνουν παρά να παίρνουν.



Αμέσως μετά τους Μακαρισμούς, ο Χριστός μίλησε στο λαό και είπε τα εξής βαρυσήμαντα: «Όπως σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι έτσι και εσείς να συμπεριφέρεστε σ’ αυτούς. Γιατί αν αγαπάτε μόνο αυτούς που σας αγαπούν, ποια εύνοια περιμένετε από το Θεό; εσείς να αγαπάτε τους εχθρούς σας και να κάνετε καλό και να δανείζετε εκεί που δεν περιμένετε επιστροφή και η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη. Μην κρίνετε και δεν θα κριθείτε. Μην καταδικάζετε και δεν θα καταδικαστείτε. Συγχωρείτε και θα συγχωρηθείτε.



Πιθανότατα ο κόσμος θα ήταν καλύτερος εάν οι άνθρωποι εφάρμοζαν τις παραπάνω προτροπές. Εξάλλου η πραότητα, η ελεημοσύνη, η δικαιοσύνη και η αγάπη προς το συνάνθρωπο είναι αρετές που είναι επιθυμητές σε κάθε άνθρωπο άσχετα αν είναι πιστός ή όχι, χριστιανός ή μουσουλμάνους κτλ. Ο Χριστός δέχθηκε να σταυρωθεί για τη διδασκαλία του. Απέδειξε στη πράξη το νόημα των Μακαρισμών, ακόμη και πάνω στο σταυρό συγχωρώντας τους σταυρωτές του. Η ανάστασή Του ήταν το επισφράγισμα των έργων Του, διότι απέδειξε ότι ο Θεός δέχθηκε την θυσία του Ιησού για λογαριασμό του ανθρώπου. Η ανάσταση του Χριστού δεν είναι απλά ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη κάποτε και πέρασε στην ιστορία. Αντίθετα είναι ένα γεγονός που τα αποτελέσματα του είναι τόσο ζωντανά και επίκαιρα σήμερα όσο ήτανε και όταν έγινε. Ο χριστιανισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού και σήμερα είναι η μεγαλύτερη θρησκεία παγκοσμίως με 2,4 δις πιστούς γεγονός που αποδεικνύει την αξία των διδαχών του Ιησού.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ" 








jba.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου