Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Ρωσία: Κάνουν «ουρά» για να έρθουν στην Ελλάδα αλλά... τρώνε πόρτα



Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για «σαμποτάζ» στο ρωσικό εισερχόμενο τουρισμό, καθώς με προσκόμματα αντιμετωπίζεται η είσοδος υποψήφιων Ρώσων τουριστών που από τα τέσσερα σημεία της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την Ελλάδα για τις θερινές τους διακοπές.

Συγκεκριμένα, υποψήφιοι Ρώσοι τουρίστες σχηματίζουν ουρές δεκάδων μέτρων στα 30 visa centers της χώρας τους, τα οποία συνεργάζονται με το ελληνικό προξενείο, έπειτα από σύναψη σύμβασης που έχουν συνάψει με το υπουργείο Εξωτερικών, με το χρόνο αναμονής να αγγίζει σχεδόν τις 9 ώρες!
Πού έγκειται το πρόβλημα; Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην Ημερίδα, όπου βρέθηκε το CNN.gr, «Οι ανατολικές αγορές για τον τουρισμό – Ιστορία, Δράσεις και Προοπτικές για τη διετία 2016-2017» που πραγματοποιήθηκε από το TEZ tour, ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία Ρώσων τουριστών, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Aldemar Knossos Royal, η διαδικασία είναι χρονοβόρα, τα visa centers δεν είναι άρτια στελεχωμένα και εκτός των άλλων βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από κεντρικές πόλεις όπου διαμένουν οι υποψήφιοι τουρίστες. Για παράδειγμα, υπάρχει visa center στο Βλαδιβοστόκ, μία πόλη που παραδοσιακά δεν φέρνει τουρίστες στην Ελλάδα, αφού προτιμούν να ταξιδέψουν κυρίως στην Τουρκία. Δύο μόλις είναι τα visa centers στη Μόσχα, ενώ ωφέλιμο θα ήταν η πλειονότητα των υπολοίπων 28 να βρίσκονταν σε πόλεις- «δορυφόρους» της πρωτεύουσας της Ρωσίας.
Στο διά ταύτα, τι αποδεικνύουν τα μέχρι τώρα στοιχεία: Από 1ης έως και 25 Απριλίου έχουν κατατεθεί 19.701 αιτήματα για βίζα στα visa centers της Μόσχας, ενώ αντίστοιχα στο Νοβορόσισκ το ίδιο διάστημα κατατέθηκαν 1.240 αιτήσεις και στην Αγία Πετρούπολη 1.103, εκ των οποίων έχουν επεξεργαστεί τα 2/3 των αιτημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αποτελεί η φωτογραφία που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ρωσίδα μητέρα, όπου απεικονίζεται το χαρτάκι προτεραιότητας στο οποίο αναγράφεται μέσος χρόνος αναμονής 6 ώρες και 1 λεπτό, ενώ η ώρα που εκδόθηκε είναι στις 5 το απόγευμα! Δηλαδή, το αίτημά της θα προωθηθεί στις 11, λίγο πριν τα... μαύρα μεσάνυχτα.
Αυτό το διάστημα, το Προξενείο εκδίδει 800 βίζες την ημέρα, με την υπόσχεση να εργάζεται ακόμη και 24 ώρες το 24ωρο για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα. Όμως, είναι γεγονός πως αναβάλλεται η «απόβαση» των Ρώσων στα ελληνικά νησιά κι αυτό διότι πριν ένα χρόνο, στους μήνες αιχμής εκδίδονταν περί τις 7.000 βίζες την ημέρα! Να σημειωθεί πως για να παρατηρηθεί αύξηση στην εισροή των Ρώσων τουριστών, απαιτείται η έκδοση τουλάχιστον 10.000 ημερησίως, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της TEZ Tour Ελλάδας, κ. Δημήτριος Χαριτίδης. Ο ίδιος υπογραμμίζει στο CNN.gr: «Τα ταξίδια των Ρώσων πολιτών προς το εξωτερικό το 2015 μειώθηκαν σε σχέση με το 2014 κατά 35%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας, με το 2016 να αναμένεται “βουτιά” της τάξεως του 40%!».
Όσο κι αν κάποιοι αγωνιούν να προσελκύσουν Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που συνεχώς δημιουργούνται. Αυτό διότι, ακόμη και αν αποφασίσει ο Ρώσος τουρίστας να έρθει στην Ελλάδα μετά τις -πολλές- ώρες αναμονής για την απόκτηση βίζας, φτάνοντας στη χώρα μας θα έρθει αντιμέτωπος με μία ακόμη ταλαιπωρία, καθώς καλείται να δώσει σε ειδικό μηχάνημα το δακτυλικό του αποτύπωμα, προκειμένου να συγκριθεί με αυτό που είναι περασμένο στο σύστημα. Το θέμα είναι πως ο έλεγχος αυτός διαρκεί στην καλύτερη περίπτωση 2,5 λεπτά ανά άτομο! Αν, δηλαδή φτάσει ένα αεροπλάνο με 250 τουρίστες, ο τελευταίος στην ουρά θα χρειαστεί να περιμένει στον έλεγχο ούτε λίγο ούτε πολύ... 10 ώρες!
Τι απαντά το Computer Centre
Από την άλλη, το Computer Centre της Ελλάδας στη Μόσχας, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τουριστικούς οργανισμούς, εξέδωσε ανακοίνωση στις 23 Απριλίου, αναφέροντας ότι «η διάρκεια εξέτασης των εγγράφων στο Προξενείο αυξάνεται», χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει ωστόσο το χρονικό πλαίσιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Η διάρκεια εξέτασης των εγγράφων στο Προξενείο ανέρχεται σε 2 εργάσιμες ημέρες κατ’ ελάχιστο, χωρίς να συνυπολογίζονται η ημέρα κατάθεσης και η ημέρα ανάληψης. Όσον αφορά τη μετάβαση στο νέο σύστημα έκδοσης βίζα προς τις χώρες Σένγκεν, η περίοδος εξέτασης των εγγράφων είναι αυξημένη. Παρακαλώ κάνετε αίτηση για έκδοση βίζα αρκετά πριν την ημερομηνία αναχώρησης».
Να σημειωθεί ότι χθες, Παρασκευή, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας παρέμεινε κλειστό, όπως και θα παραμείνει έως και την Τετάρτη, λόγω του Πάσχα. Το ίδιο ισχύει και για τα visa centers στην Αγία Πετρούπολη και τις περιοχές Arkhangelsk, Murmansk, Petrozavodsk, Pskov, Novgorod.



Δύναμη του Τουρισμού ο ίδιος ο εργαζόμενος


Η κωλυσιεργία στην έκδοση βίζας για τους Ρώσους τουρίστες δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η αστάθεια της οικονομικής κατάστασης και η αύξηση της ανεργίας είναι από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν εν γένει τον τουρισμό το 2016, ενώ οι κακές υποδομές σε μια σειρά από μεγάλα αεροδρόμια είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Τις ελλιπείς υποδομές στις πύλες εισόδου και στα νησιά υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της Ημερίδας και ο γενικός διευθυντής της TEZ Tour στην Ελλάδα, Μανώλης Απλαδενάκης. «Θεωρούμε πως άμεση είναι η ανάγκη καλλιέργειας και ενδυνάμωσης της Τουριστικής Συνείδησης στον πληθυσμό της χώρας από πολύ μικρή ηλικία» τόνισε ο κ. Απλαδενάκης.
Αναφερόμενος στους υποψήφιους τουρίστες που προέρχονται από τη Ρωσία, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts και μέλος του Δ.Σ. ΣΕΤΕ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος είπε στο CNN.gr πως «αυτές οι αγορές ήταν μέχρι πρότινος αίνιγμα, όμως πλέον είναι επανάσταση».
Σε κάθε περίπτωση, «η πρώτη και κύρια δύναμη του τουρισμού είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος» σημείωσε ίδιος, για να προσθέσει πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο περί τα 2,2 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες εξαρτώνται οικονομικά από τον τουρισμό. Ο ίδιος επισήμανε πως στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 9.500 νόμιμες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, συν 40.000 ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μόνο 400 είναι οι πεντάστερες μονάδες, έτσι εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε πως δεν έχουμε ποιοτική ξενοδοχία, ή τουλάχιστον την αναμενόμενη, αν αναλογιστούμε τον πληθυσμό, τη γεωγραφική θέση της χώρας αλλά και τα επίπεδα εισροής τουριστών...
Στην απουσία στρατηγικής εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για το σύνολο του προβλήματος στην εικόνα που αποκομίζουν οι τουρίστες αναφέρθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης, κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης. «Το “κλειδί” για τη λύση βρίσκεται στη συνέργεια του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Μόνο αν γίνουν συντονισμένες προσπάθειες και δράσεις θα δούμε αύξηση στη ροή των τουριστών. Για παράδειγμα, να μην γίνονται έργα στους δρόμους όταν αναμένεται αύξηση των τουριστών κάποια συγκεκριμένη περίοδο ή να παραμένουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις όταν φτάνει ένα κρουαζιερόπλοιο σε μία περιοχή» τόνισε ο ίδιος.
Όπως όλα δείχνουν, χωρίς Ρώσους τουρίστες ή με κατά χιλιάδες λιγότερους θα κλείσει η φετινή θερινή τουριστική σεζόν, με το δραματικό αρνητικό αποτέλεσμα να έχει ήδη γραφτεί, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο σύνολο της εισροής τουριστών στη χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2013 ήταν η καλύτερη χρονιά για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά στον αριθμό των αφίξεων Ρώσων τουριστών, φθάνοντας το 1,35 εκατ. τουρίστες, ενώ το 2014 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 1,16 εκατ. Ρώσοι τουρίστες ξοδεύοντας 1,25 δισ. ευρώ...

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ" 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου