Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Μετατρέπω την άχρηστη σιδερένια συρταροθήκη σε φούρνο και καπνιστήριο - Βήμα Βήμα



Πόσες φορές έχετε σκεφθεί να αγοράσετε έναν εξωτερικό παραδοσιακό φούρνο και το έχετε μετανιώσει γιατί είναι πανάκριβος, βαρύς, δύσκολος στην τοποθέτηση και ακόμα πιο δύσκολος στη λειτουργία;

Πόσες φορές σκεφθήκατε ότι είναι δύσκολο και εξαιρετικά κοστοβόρο να δημιουργήσετε καπνιστήριο κρεάτων;

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε έναν τρόπο μπορείτε να εκμεταλλευτείτε μια παλιά σιδερένια συρταριέρα / αρχειοθήκη μάλιστα δημιουργώντας έναν φούρνο - καπνιστήριο, σχεδόν τσάμπα, ουσιαστικά εκμεταλλευόμενοι μια απο τις εκατοντάδες σιδερένιες συρταριέρες που βρίσκονται παρατημένες στις εταιρείες με σκράμπ.

Καταρχήν σας προτείνουμε για συρταριέρα 4 θέσεων / συρταριών. Να προτιμέσετε τις παλιές συρταριέριες χωρίς τους τροχήλατους οδηγούς (αυτές που ανοίγουν δύσκολα και με θόρυβο). Είναι σημαντικό να σας πούμε ότι η λύση που θα σας δώσουμε αναλυτικά είναι για εξωτερικούς και μόνον χώρους.

Ξεκινώντας το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε ολοκληρωτικά το χρώμα από το εσωτερικό. Το εξωτερικό δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας επηρεάζει. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα με ένα ισχυρό διαβρωτικό.

Το δεύτερο είναι να πάμε σε ένα σιδερά και να ζητήσουμε να μας φτιάξει ένα κουτί από λαμαρίνα 8-10 χιλιοστά που να χωράει στο κάτω κάτω συρτάρι (box in a box) και να έχει κενό 3-5 πόντους από όλες τις πλευρές (δλδ κατά 3-5 κοντύτερο). Επίσης να ζητήσετε στην μια πλευρά ( την πίσω) να σας κάνει μια τρύπα Φ15 περίπου στο κέντρο. Αυτή θα είναι η "εξάτμιση" της κατασκευής μας και θα βγαίνει ο πολύς καπνός όταν ψήνουμε.

Όλο αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε το τελευταίο συρτάρι να γίνει ο θάλαμος καύσης, οπότε θα πρέπει να αντέχει στις ισχυρές θερμοκρασίες.

Αυτό το κουτί όπως και ολόκληρη η κατασκευή μας πρέπει να μην έχει χρώματα ώστε οι τοξίνες να μην περνάνε στα τρόφιμα. Αφού βγάλουμε το χρώματα με το διαβρωτικό ή θα το αφήσουμε έτσι όπως είναι ή αν θέλετε μπορείτε για λόγους αισθητικούς να το βάψετε με ειδικό πυράντοχο χρώμα για φούρνους (προσωπικά δεν σας το προτείνω).

Μετά με ένα τρυπάνι πρέπει να ανοίξουμε τρύπες. Χρησιμοποιήστε τρυπάνια 10αρια έως 20αρια για τις τρύπες. Προσωπικά σας προτείνω τα 20άρια για τις εξωτερικές τρύπες και τα 10άρια για τις εσωτερικές.

Οι εξωτερικές τρύπες θα γίνει στα ακόλουθα σημεία :

α)Στο κάτω κάτω συρτάρι ανοίξτε τρύπες γύρο γύρο (περιμετρικά σε όλες τις πλευρές) με το μεγάλο τρυπάνι (20αρι) σε διάφορα σημεία και προσέξτε να ανοίξετε οπωσδήποτε αρκετές τρύπες στην κορυφή, πριν το διαχωριστικό μεταξύ των συρταριών (για αυτό το λόγο αφήσαμε και τους 3-5 πόντους κενό στο εσωτερικό κουτί που μας έφτιαξε ο σιδεράς)


β) Στο πίσω μέρος εκτός από τις μικρές τρύπες να ανοίξετε και μια μεγάλη τρύπα περίπου Φ20 (αυτό ή θα το κάνετε όπως όπως με έναν τροχό ή με σιδεροπρίονο) στο ύψος της τρύπας που θα σας έχει φτιάξει ο σιδεράς στο κουτί που είπαμε παραπάνω. Η τρύπα που θα φτιάξετε να είναι μεγαλύτερη κατά 1 δάχτυλό από κάθε πλευρά από την τρύπα του κουτιού που σας έφτιαξε ο σιδεράς. Το κομμάτι που θα κόψετε δεν θα το πετάξετε αλλά θα το προσαρμόσετε με πιρτσίνια ή βίδες ώστε να μπορείτε να το κλείνετε και να το ανοίγετε κατά το δοκούν. Το γιατί θα το εξηγήσουμε πιο κάτω.

γ)Στο πάνω πάνω μέρος (κορυφή) να ανοίξετε όσες πιο πολλές τρύπες μπορείτε. Προτιμήσετε μεγάλες τρύπες με τρυπάνια 20αρια (διαμέτρου 2 εκατοστών) και πάνω.


δ)Μεταξύ των διαχωριστικών των συρταριών και στα συρτάρια ανοίξτε δεκάδες τρύπες όμως αυτή τη φορά να είναι μικρές γιατί θέλουμε τον καυτό αέρα να μας εγκλωβίζετε όσο το δυνατόν πιο πολύ.

Τώρα που τελειώσατε αυτά τα απλά βήματα, που κανονικά δεν πρέπει να σας έχουν πάρει πάνω από 1 ώρα είστε έτοιμοι να μπαρουτιάσετε την κατασκευή.

Πριν την χρησιμοποιήσετε για φαγητά θα μεριμνήσετε να την κάψετε για αρκετές ώρες (πάνω από 6) ώστε να φύγουν τυχόν τοξικά από το διαβρωτικό ή χρώμα που δεν έχετε καταφέρει να βγάλετε.






Σε όλες τις καύσεις το κάτω κάτω συρταράκι (θάλαμος καύσης) μπορείτε να το έχετε λίγο ανοιχτό ώστε να μπαίνει ευκολότερα το οξυγόνο και να γίνεται ευκολότερα η καύση των ξύλων και η θερμοκρασίες που θα αναπτύσσονται θα είναι πολύ υψηλότερες.

Το τελικό σας αποτέλεσμα πρέπει να βγει κάπως έτσι:








Ο λόγος που προτιμήσαμε συρταριέρα με 3 συρτάρια όμως δεν είναι τυχαίος.
Είπαμε ότι το τελευταίο συρτάρι θα το χρησιμοποιήσουμε σαν θάλαμο καύσης.


Το προτελευταίο θα είναι ο θάλαμος ψησίματος κρεατικών γιατί εκεί θα αναπτύσσονται και οι πιο μεγάλες θερμοκρασίες. Μην ξεχάσετε να βάλετε και μια σχάρα για μεγαλύτερη ευκολία στο γύρισμα των κρεάτων. ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΓΑΝΤΙΑ και αυτό γιατί η κατασκευή μας είναι απο σίδερο και θα καίει ολόκληρη.






Το δεύτερο συρτάρι (τρίτο από κάτω) είναι για ψήσιμο λαχανικών, ψωμιού, πίτες κλπ.








Πάμε όμως τώρα στο μεγάλο μυστικό. Το πρώτο συρτάρι.


Το πρώτο συρτάρι (ή τέταρτο από κάτω) είναι το καπνηστήριο.


Για να καπνίσουμε κρεατικά και κίτρινα τυριά ώστε να μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου επί μακρόν, καταρχήν βουλώνουμε την πίσω μεγάλη τρύπα που είπαμε πιο πάνω, ώστε η "εξάτμιση" να παύσει να λειτουργεί και το σύνολο του καπνού να έχει μοναδική δίοδο προς τα πάνω.


Χρησιμοποιούμε ξύλο όπως ο δρυς, η ελιά και η βελανιδιά (ποτέ πεύκο) με ίση αναλογία ξερών προς χλωρά ξύλα για να έχουμε πλούσιο καπνό. Στο πάνω πάνω συρτάρι τοποθετούμε τα κρεατικά σε χοντρές φέτες και μετά ακολουθούμε τις γνωστές διαδικασίες καπνίσματος.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ" 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου