Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Νέα γενιά σούπερ-αντιβιοτικών μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές




Ένα νέο είδος σούπερ-αντιβιοτικού ανακαλύφθηκε πρόσφατα στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Lincoln στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για 2 διαφορετικές εκδόσεις της ουσίας teixobactin και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό εναντίον του MRSA (Μethicillin Resistant Staphylococcus aureus, χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) και της φυματίωσης.

Το MRSA είναι μια νοσοκομειακή λοίμωξη που πολλοί αποκαλούν serial killer διότι είναι υπαίτιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το 44% επί του συνόλου των 380.000 ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που καταγράφονται κατά μέσο όρο ετησίως, για 1.050.000 επιπλέον ημέρες νοσηλείας και όλα αυτά με ένα κόστος που ξεπερνά τα 380.000.000 ευρώ κατ' έτος.

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και η μη ανακάλυψη κάποιας καινούργιας ουσίας τα τελευταία 30 χρόνια, κάνουν πολλούς γιατρούς να πιστεύουν πως τα σημερινά αντιβιοτικά θα είναι σχεδόν άχρηστα σε λίγα χρόνια. Η ουσία teixobactin καλλιεργείτε στο χώμα και σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature και στο Journal of Antimicrobial Chemotherapy καταπολεμά αποτελεσματικά διάφορα μικρόβια χωρίς αυτά να εμφανίζουν ανθεκτικότητα στην ουσία. Ως γνωστόν, η αλόγιστη χρήση των υπάρχοντων αντιβιοτικών, έχει οδηγήσει στην εμφάνιση στελεχών διαφόρων νοσημάτων με ανθεκτικότητα σε αυτά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εφόσον οι δοκιμές πάνε καλά, το νέο αντιβιοτικό θα βρίσκεται στην αγορά το αργότερο έως το 2022. Θα είναι η πρώτη αντιβιοτική ουσία που θα προστεθεί στη φαρέτρα της ιατρικής επιστήμης μετά από 35 ολόκληρα χρόνια.




ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ" 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου