Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Πίστωση τέλος! Δεν προμηθεύουν ξανά το Δημόσιο αν δεν λάβουν μετρητά



Της Δήμητρας Καδδά

Έκθεση της Κομισιόν για τα κρατικά "φέσια" ανά την ΕΕ αναφέρει ότι από το 2015 στην Ελλάδα οι προμηθευτές ζητούν όλο και πιο έντονα "την πληρωμή εκ των προτέρων"
στις συναλλαγές τους με το δημόσιο. Η Κομισιόν επισημαίνει μάλιστα ότι έχει μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός των προμηθευτών από το 2015, αποδίδοντας στους δύο παραπάνω παράγοντες την μείωση της μέσης ετήσιας καθυστέρησης στην αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες κατά 13 ημέρες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Στην έκθεση της Επιτροπής για την αξιολόγηση της οδηγίας περί καθυστερήσεων στις πληρωμές παρακολουθείται το κατά πόσο είχαν αποτέλεσμα οι "ποινές" που ορίστηκαν πανευρωπαϊκά στην ταχύτερη εξόφληση των επιχειρήσεων. Η οδηγία της ΕΕ ορίζει τόκο 8% ετησίως στις οφειλές δημοσίου προς ιδιώτες, με το μέσο επιτόκιο αυτή τη περίοδο σε κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία να είναι στο 9-10%.

Δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας, για τα "φέσια" 5,9 δισ. ευρώ του κράτους προς ιδιώτες (στοιχεία Ιουνίου του ΥΠΟΙΚ) αυτό σημαίνει ετήσια "τρύπα" στα κρατικά ταμεία 250 εκατ ευρώ περίπου.

Ωστόσο, στην Ελλάδα η οδηγία μέχρι στιγμής έχει μεν γίνει νόμος του κράτους αλλά δεν εφαρμόζεται. Αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει πολύ σύντομα: αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η ενεργοποίησή της και μάλιστα άμεσα, καθώς συνδέεται με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ο λόγος για έναν ακόμη μεγάλο "σκόπελο" στην εκταμίευση των δόσεων του Σεπτεμβρίου, για τον οποίο καλείται να δώσει πολύ σύντομα "αναφορά" η κυβέρνηση.

Στο τραπέζι του Eurogroup

Στο Eurogroup της Παρασκευής σύμφωνα με την ατζέντα του προέδρου Dijsselbloem θα παρουσιαστεί έκθεση για το κατά πόσο αποπληρώνονται "ομαλά" οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες. Και από την έκθεση αυτή, θα κριθεί η εκταμίευση μέρους της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ που εκκρεμεί από την 1η αξιολόγηση.

Δηλαδή το πιο μεγάλο μέρος της υποδόσης αυτής (τα 1,7 δισ. ευρώ) συνδέονται με το κατά πόσο αποπληρώνει το κράτος τους ιδιώτες από τον Ιούνιο και μετά, από όταν δηλαδή "γέμισαν" ξανά τα κρατικά ταμεία (εκταμιεύθηκαν τα 7,5 δισ. ευρώ). Και μόνο το υπόλοιπο ποσό των 2,8 δισ. ευρώ, το 1,1 δισ. ευρώ, συνδέεται με τα 13 (επί συνόλου 15) εκκρεμή προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου.

Οι δανειστές, μέσω επισήμων και μη "προειδοποιήσεων" κάνουν σαφές στην κυβέρνηση ότι δυσφορούν εντόνως για το νέο "κρούσμα" καθυστέρησης στην εφαρμογή των παρεμβάσεων που είχε ζητηθεί να είναι έτοιμες από τον Ιούλιο- Αύγουστο για να ξεκινήσει ομαλά η 2η αξιολόγηση. Και το ΥΠΟΙΚ μέσω κύκλων του απαντά ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση και ότι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων θα γίνει εντός των προγραμματισμένου πλαισίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου