Μετά το άσχημο αποτέλεσμα των εκλογών στο Μεκλεμβούργο για τους συντηρητικούς ο πρόεδρος του CSU Ζέεχοφερ μιλά στην εφημερίδα Süddeutsche για «διχασμό» της γερμανικής κοινωνίας λόγω των επιλογών Μέρκελ στο προσφυγικό.
Ως «εξαιρετικά απειλητική» περιγράφει τηνπολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τα δύο χριστιανικά κόμματα ο βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Χορστ Ζέεχοφερ. Σε μετωπική επίθεση ενάντια στην Άνγκελα Μέρκελ, την πρόεδρο του αδελφού κόμματος των χριστιανοδημοκρατών, ο κ. Ζέεχοφερ χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία «καταστροφικό» και ως μια συνέπεια της προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίου.
Η χώρα είναι «διχασμένη», όπως σπανίως στο παρελθόν, η «απώλεια εμπιστοσύνης είναι ραγδαία», εκτιμά ο κ. Ζέεχοφερ για να προσθέσει ότι «οι πολίτες δεν κατανοούν πλέον πως χαράσσεται η γερμανική πολιτική. Επικρατεί η εντύπωση ότι γίνεται εκ του μακρόθεν και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο πληθυσμός. Οι πολίτες δεν θέλουν πλέον αυτή την πολιτική του Βερολίνου».
Απαραίτητη μια «διόρθωση πορείας» στο προσφυγικό
Στη συνομιλία του με δημοσιογράφους της εφημερίδας Süddeutsche του Μονάχου, o κ. Ζέεχοφερ εκφράζει δυσαρέσκεια επειδή οι διαδοχικές εκκλήσεις του για «διόρθωση πορείας» δεν εισακούσθηκαν - προπαντός σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Ο βαυαρός πολιτικός ζήτησε έναν «ξεκάθαρο προσανατολισμό» των δύο χριστιανικών κομμάτων στα ζητήματα της φορολόγησης, των συντάξεων και της προσφυγικής πολιτικής. Αυτή η «διασαφήνιση» θα πρέπει να επιτευχθεί ως τον Οκτώβριο. «Ως τότε θα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους χριστιανοδημοκράτες», τόνισε ο βαυαρός πρωθυπουργός.
Ο Χ. Ζέεχοφερ θα δώσει μια πρώτη γεύση των προθέσεων του στην προσφυγική πολιτική την ερχόμενη Κυριακή. Στη συνάντηση των ηγεσιών των κυβερνητικών κομμάτων (χριστιανοδημοκρατών, χριστιανοκοινωνιστών και σοσιαλδημοκρατών) στην καγκελαρία αναμένεται ότι θα καταθέσει εκτενή κατάλογο αιτημάτων που αφορούν το προσφυγικό. Στο επίκεντρο των προτάσεων θα βρίσκεται η θέσπιση ενός ανώτατου ορίου του αριθμού των προσφύγων που θα δέχεται ετησίως η Γερμανία, κάτι που, τουλάχιστον ως τώρα, απορρίπτουν οι άλλοι δύο εταίροι χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
dw.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου