Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Βloomberg: Πρακτικώς αδύνατη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.




Ανάλυση για την Ελλάδα κάνει το πρακτορείο Bloomberg στην οποία τονίζει την προβληματική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα και γιατί είναι πολύ δύσκολη μια έξοδος στις αγορές σύντομα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο υπάρχει στασιμότητα στηναξιολόγηση και καθυστερήσεις στις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Η αβεβαιότητα για την ικανότητα της κυβέρνησης να

υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για διαρθρωτικές αλλαγές και το, σταθερά, υψηλό κόστος δανεισμού τόσο για το κράτος όσο και, συνακόλουθα, για τις ελληνικές επιχειρήσεις επιβαρύνουν την οικονομία που βρίσκεται ήδη σε συνθήκες ασφυξίας εξαιτίας του πιο αυστηρού προγράμματος λιτότητας στην ιστορία, σημειώνει το Bloomberg, το οποίο φιλοξενεί εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ότι, στο σημείο που βρίσκεται η χώρα, δεν αποκλείεται το σημάδι που αναμένουν οι αγορές να είναι η αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν καταγράψει τις χειρότερες αποδόσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών που παρακολουθούνται από το παγκόσμιο παρατηρητήριο ομολόγων του Bloomberg τους τελευταίους τρεις μήνες, ακόμη και μετά την συμφωνία που κατάφερε να εξασφαλίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πιστωτές τον Ιούνιο για την εκταμίευση των δανείων έκτακτης ανάγκης.


Το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεπέρασε μόνο τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα ενώ τα ελληνικά ομόλογα εξαιρούνται από πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν το κύμα ρευστότητας στις αγορές χρέους της ευρώζώνης.

Με περίπου 8,2% το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα για 10 χρόνια, είναι υπερδιπλάσιο της Πορτογαλίας (3%) και υψηλότερο της, επίσης εκτός QE, Κύπρου.

Με αυτά ως δεδομένα και τα υψηλά επιτόκια, το Bloomberg εκτιμά ότι κάθε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων καθίσταται απαγορευτική.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συναντιούνται στην Μπρατισλάβα, αύριο Παρασκευή, πιθανόν θα εκδώσουν τις συνήθεις προειδοποιήσεις και συστάσεις για την Ελλάδα ώστε εκείνη να επιταχύνει το ρυθμό των οικονομικών προαπαιτούμενων που απαιτούνται για την πληρωμή που εκκρεμεί από την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής. Εις ότι αφορά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου