■ Δράμα! Πραχωρείται ως ενέχυρο το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές
■ ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ (ΙΣΩΣ) ΤΗΝ ΕΑΒ
■ Τσακαλώτος προς Βελκουλέσκου: Είναι δυνατόν να πληρώσει η Ελλάδα 31,7 δισ. το 2022 και το 2023;
Δεύτερο κύμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, μέσω της μεταφοράς νέου πακέτου ΔΕΚΟ στο Κατοχικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αναμένεται να φέρει το πολυνομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση εντός της εβδομάδας (πιθανόν την Πέμπτη) στη Βουλή. Ετσι το Κατοχικό Ταμείο καταπίνει σταδιακά ολόκληρη τη δημόσια περιουσία, η οποία, κατ' απαίτηση των δανειστών, θα χρησιμεύσει ως εγγύηση για την αποπληρωμή των δανείων του κουαρτέτου των πιστωτών.
Στο δεύτερο πακέτο ΔΕΚΟ έχει συμφωνηθεί να συμπεριληφθούν οι πλέον νευραλγικές συμμετοχές του Δημοσίου σε επιχειρήσεις, δηλαδή οι μετοχές του σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Αττικό Μετρό και Κτιριακές Υποδομές, ενώ στη λίστα περιλαμβάνεται και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Μάλιστα, το επικαιροποιημένο τρίτο Μνημόνιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθούν στην ίδια παρτίδα ΔΕΚΟ, ώστε να αποτελέσουν «προίκα» του Υπερταμείου, ακόμα και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και η εταιρία του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ)! Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει να σέρνεται επί μήνες η μνημονιακή αυτή εκκρεμότητα και ότι επέλεξε να την καλύψει τώρα, ελπίζοντας ότι η πίεση χρόνου και η ανάγκη να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα κάμψουν τις αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο πέρασε στον έλεγχο του Ταμείου μια πρώτη ομάδα ΔΕΚΟ, που περιλάμβανε τις εταιρίες αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, τον ΟΣΕ, το ΟΑΚΑ και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.).
Οι δανειστές της χώρας μας, που θα ελέγχουν πλήρως το Υπερταμείο τοποθετώντας τους εκλεκτούς τους στις θέσεις-κλειδιά του Εποπτικού Συμβουλίου του και προεκτείνοντας έτσι το χέρι τους και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, θα μπορούν πλέον να πάρουν και τα «κλειδιά» των ΔΕΚΟ. Η διοίκηση του Κατοχικού Ταμείου θα επιλέγει τις διοικήσεις των επιχειρήσεων αυτών επιτρέποντας στους πιστωτές να διορίσουν «μαριονέτες» τους ως επικεφαλής κρίσιμων ΔΕΚΟ και να αποκτήσουν πρόσβαση στην καρδιά κομβικών για τη χώρα επιχειρήσεων. Η μεταβίβαση ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων φέρνει επίσης τα πάνω κάτω στις εργασιακές σχέσεις στις εν λόγω εταιρίες, καθώς συνεπάγεται το τέλος της μονιμότητας και οι συμβάσεις των εργαζομένων θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Πέρα από τη μεταφορά δημόσιων επιχειρήσεων στο Υπερταμείο, η κυβέρνηση καλείται να συμφωνήσει με τους δανειστές στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιό του. Για την ακρίβεια, το ζητούμενο είναι να βρεθούν τρεις, αποδεκτοί από τους ξένους, Ελληνες που θα πλαισιώσουν τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου, και τον Ισπανό Νταβίντ Βεγκάρα.
Στο πολυνομοσχέδιο και αλλαγές για αγρότες, ελ. Επαγγελματίες!
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συμπεριλάβει επίσης στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο διατάξεις που θα υλοποιούν τις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό αγροτών, νέων ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ.
Πρόκειται για τη μνημονιακή δέσμευση να εναρμονιστούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση των εξαιρέσεων, που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για την καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης. Η σχετική νομοθέτηση πρέπει να γίνει τώρα και η εφαρμογή των αλλαγών από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Ακόμα στο πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Τετ α τετ (90 λεπτών) του Τσακαλώτου με τη Βελκουλέσκου (και) για το χρέος
Για 90 λεπτά, όσο δηλαδή διαρκεί και ένα ποδοσφαιρικό ματς, συζήτησαν χθες το πρωί σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το χρέος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η επικεφαλής των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το ελληνικό πρόγραμμα Ντέλια Βελκουλέσκου.
Αυτή τη φορά ο κ. Τσακαλώτος και η Ρουμάνα οικονομολόγος δεν συναντήθηκαν στο «ουδέτερο γήπεδο» του ξενοδοχείου «Χίλτον», αλλά στο υπουργείο Οικονομικών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που έχουν η κ. Βελκουλέσκου και οι συνεργάτες της στην Αθήνα προκειμένου να συντάξουν έκθεση, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση για τη μετέπειτα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ. Η εν λόγω έκθεση αναμένεται να συζητηθεί παρασκηνιακά και στη φθινοπωρινή σύνοδο του Ταμείου, στις 7-9 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον.
Το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι η Ελλάδα μπορεί μεν να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της, αλλά με την πάροδο των χρόνων το τέρας του χρέους αρχίζει πάλι να «καλπάζει». Ενδεικτικά, τη διετία 2022-2023 η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα «βουνό» τοκοχρεολυσίων που φτάνει συνολικά έως τα 31,7 δισ. ευρώ (14 δισ. ευρώ το 2022 και 17,7 δισ. ευρώ το 2023), σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Δεύτερο ραντεβού
Οπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το χθεσινό τετ α τετ ήταν «εισαγωγικού χαρακτήρα» και σχεδιάζεται να υπάρξει και δεύτερο, προτού τα στελέχη του ΔΝΤ αναχωρήσουν από τη χώρα μας, στο τέλος της εβδομάδας. Επίσης θα υπάρξουν επαφές με στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, παραγωγικούς φορείς κ.ά.
Η έκθεση με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του ΔΝΤ, την οποία ετοιμάζουν για τη χώρα μας η κ. Βελκουλέσκου και οι συνεργάτες της, είναι η πρώτη που θα συνταχθεί από το Ταμείο ύστερα από τρία χρόνια. Λόγω των μνημονιακών αξιολογήσεων, το ΔΝΤ είχε πάψει να συντάσσει τέτοιου τύπου έκθεση για την Ελλάδα μετά τον Μάιο του 2013, αλλά τώρα συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση να επανέλθει.
Μ. Ροζάκος
Τρέχουν... να προλάβουν «ατυχήματα»
Εσπευσμένα η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή εντός της εβδομάδας πολυνομοσχέδιο «σκούπα» ώστε να κλείσουν τα προαπαιτούμενα πριν από τη συνεδρίαση του Euro Working Group στις 29 Σεπτεμβρίου και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Από την κυβέρνηση εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα κλείσουν οι εκκρεμότητες οι οποίες -όπως λένε- αφορούν τεχνικά ζητήματα. Στην πραγματικότητα όμως οι εκκρεμότητες θεωρούνται δύσκολες να καλυφθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολο εάν στην κυβέρνηση θα προλάβουν τις ημερομηνίες.
Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, υπό το κράτος των αφόρητων πιέσεων, τρέχουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις από διάφορα υπουργεία και υπουργούς για να προλάβουν... ατυχήματα, αφού το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή τη φάση θα ήταν να υπάρξει ναυάγιο εν μέσω δεύτερης αξιολόγησης, αφού εκτός από τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, θα πάει πίσω η όποια συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους.
dimokratianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου