Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Εναλλακτικό σχέδιο...εάν δεν συμφωνήσει το ΔΝΤ;...





Πρόοδος μεν, αλλά όχι τελική συμφωνία διαπιστώνεται μετά το πέρας των συζητήσεων της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών. Από τις...
Βρυξέλλες εκφράζεται ικανοποίηση, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη δύσκολα θα πάρει αποφάσεις. Επιπλέον εξετάζεται εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης το γερμανικό πρακτορείο MNI, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνεί ακόμη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους μεσοπρόθεσμους στόχους για την Ελλάδα. Πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι δεν περιμένουν αποφάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στην Αθήνα.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει Plan B σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα, ενώ προσθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Ικανοποίηση της Κομισιόν για την αποστολή των θεσμών

Νωρίτερα, πάντως, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ, δήλωσε ικανοποιημένη από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Η ίδια τόνισε ότι σημειώθηκε «καλή πρόοδος» και ότι στόχος παραμένει η επίτευξη «συνολικής συμφωνίας» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «σύντομα».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επίσκεψη του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα, επανέλαβε ότι αυτή θα γίνει πριν το τέλος του μήνα.
Πρόοδο βλέπουν και οι θεσμοί

Την ίδια στιγμή και από την πλευρά των θεσμών τονίζεται ότι σημειώθηκε «πολύ καλή πρόοδος» κατά τις επαφές στην Αθήνα.

Επισημαίνουν, δε, ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές κατά τις προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με πηγές από το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, «η αποστολή στην Αθήνα ολοκληρώθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί. Έγινε πολύ καλή πρόοδος και ο στόχος παραμένει να φτάσουμε σύντομα σε μια συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι μια καλή ευκαιρία για να αποτιμήσουμε αυτήν την διαδικασία. Οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες μέρες».
Τα ανοιχτά ζητήματα

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, υπάρχουν τρία ανοιχτά ζητήματα, τα οποία κατά σειρά προτεραιότητας είναι: το εργασιακό (σ.σ. όπου η πρόοδος φέρεται να είναι μηδενική), η αγορά ενέργειας και τα δημοσιονομικά.

Oι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για το δημοσιονομικό κενό, όπως και για τα ενεργειακά θέματα και το ζήτημα των χρηματοπιστωτικών, στο οποίο έχει επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και απομένουν προς διευθέτηση τεχνικές λεπτομέρειες.

Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου