Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Το Υπουργείο Εργασίας ζητά πίσω οικονομικές ενισχύσεις αναπηρίας από φτωχούς κατοίκους του Ν. Πρέβεζας– Αναλυτικό ρεπορτάζ




Σε δεινή θέση βρίσκονται 8 πολίτες του Ν. Πρέβεζας (6 στο Δήμο Πρέβεζας και 2 στο Δήμο Ζηρού), οι οποίοι θα δεχθούν τις επόμενες ημέρες ενημερωτικές επιστολές από τις κοινωνικές δομές Πρόνοιας των αντίστοιχων Δήμων, για να επιστρέψουν στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέρος των χρημάτων από τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρίες, που ελάμβαναν.
Η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε βρει το χρονικό διάστημα 2013-2014 και μάλιστα προεκλογικά έναν «εύσχημο» τρόπο να «πετσοκόβει» αυτές τις παροχές, μεταθέτοντας στο… μέλλον τα όποια «βάρη» για τους φτωχούς πολίτες.
Η ιατρική κρίση για άτομα με αυξημένη αναπηρία, όπως οι 8 κάτοικοι του Ν. Πρέβεζας, ήταν σε καθεστώς αναστολής, λόγω λήξης της γνωμάτευσης και «εκκρεμούσε» η κρίση στις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Το τότε Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τους έδινε τα δικαίωμα, να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα, αφού καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση της επιδότησης και επιστροφή των χρημάτων σε ενδεχόμενη απορριπτική απόφαση του ΚΕ.Π.Α.
Ήταν ένας «πονηρός» τρόπος για να κληθούν κάποια στιγμή να επιστρέψουν τα χρήματα και το πρόβλημα να «πέσει» στα χέρια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία τότε έκανε λόγο για… "αγανάκτηση που προκαλεί η σπουδή που εδώ και καιρό επιδεικνύει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να ενημερώνει δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων μέσω των κοινωνικών δομών Πρόνοιας των Δήμων κ.ο.κ.".
Οι υγειονομικές υπηρεσίες τελικώς εξέδωσαν αρνητικές αποφάσεις και οι 8 πολίτες πρέπει να επιστρέψουν χρήματα στο Δημόσιο, την ώρα που δήλωσαν στις δομές πρόνοιας των Δήμων ότι αδυνατούν να το πράξουν λόγω ακραίας φτώχειας («… δεν παύει να είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 60% ή 65% , που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας», επισημαίνει το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Πρέβεζας).
Η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Πρέβεζας –εν παραδείγματι- πήρε απόφαση –όπως υποχρεώνεται δια νόμου- να στείλει ενημερωτικές επιστολές στους 8 πολίτες, ωστόσο είναι δεδομένο πως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο που έχει στα «χέρια» της για να μη συμβάλλει σε μία πράξη αδικίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου