Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση τα ειδικά μισθολόγια







Σε ενδοκυβερνητική κρίση μπορεί να οδηγήσει το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν συμφωνούν με το πνεύμα των παρεμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ειδικά δε στο σκέλος του μισθολογίου των ένστολων.

Αν και το σχετικό νομοσχέδιο θα οδεύσει στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο η τελική μορφή των διατάξεων δεν αποκλείεται να κλειδώσει ακόμη και λίγο πριν την ψήφισης τους από την Εθνική Αντιπροσωπεία.

Οι βασικές παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών προβλέπουν τα εξής:

- Μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων. Από 20 που είναι σήμερα εκτιμάται πως θα μειωθούν κατά 50% τουλάχιστον.

- Συγχώνευση μισθολογίων που έχουν παρόμοιο αντικείμενο απασχόλησης (π.χ. καθηγητές ΑΕΙ- ΤΕΙ).

- Ενσωμάτωση επιδομάτων στο νέο βασικό μισθό (π.χ. στους ιατρούς στο βασικό μισθό θα ενσωματωθεί το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και η πάγια αποζημίωση).

Οι αλλαγές αυτές φέρνουν τα πάνω - κάτω στο καθεστώς 180.000 δημοσίων υπάλληλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Να σημειωθεί πως ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων είχε αποσυνδεθεί από την πρώτη αξιολόγηση διότι είχε προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο να ξεκαθαρίζει το Μάιο του 2016 πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ψήφιζαν μειώσεις στις αποδοχές των στρατιωτικών. Η πλευρά των ΑΝΕΛ διατηρεί τις θέσεις της για το ζήτημα, δεδομένου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι μια δεξαμενή ψήφων για το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Οι ένστολοι οι οποίοι δικαιωθήκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις προσφυγές που έκαναν για την επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα προ του Ιουλίου του 2012, κινδυνεύουν να δουν περικοπές στο επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα ειδικών συνθηκών και επικινδυνότητας (ειδικά οι μη υπηρετούντες στις μάχιμες μονάδες).

Να σημειωθεί πως το μισθολογικό κονδύλι των αμειβόμενων με ειδικό καθεστώς υπολογίζεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 35% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου