Συζήτηση για την οικονομική και εμπορική συμφωνία (CETA) ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά, ενόψει της επικύρωσης η μη από το Εθνικό Κοινοβούλιο ζητά να διεξαχθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξη του Γιώργου Ζάψα, Συμμαχία ηπειρωτών.
Στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του Σώματος αναφέρει τα εξής:
«Κύριε πρόεδρε,
οι πρόσφατες (15 Φεβρουαρίου) εμπορικές συμφωνίες Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αναπτυξιακής Κοινότητας Νοτιότερης Αφρικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά (CETA) και το καθεστώς μειωμένης προστασίας που περιλαμβάνεται σ' αυτές για τη φέτα, αποτελούν σίγουρα βήματα προς τα πίσω στην προσπάθεια για την κατοχύρωση και προστασία της.
Η συμφωνία αυτή δημιουργεί νέο πλαίσιο για την Ελληνική κτηνοτροφία, ανταγωνιστικότερο καθεστώς στην παραγωγή, μεταποίηση, διακίνηση και εμπορία μιας σειράς προϊόντων της διατροφικής αλυσίδας, υπηρεσιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα επηρεάσουν με καταλυτικό τρόπο την κοινωνία μας σε όλα τα επίπεδα.
Κρίνουμε ότι, είναι ευθύνη και υποχρέωση του Περιφερειακού Συμβουλίου να αναδείξει όλες τις πτυχές της συμφωνίας αυτής, να ενημερώσει τους παραγωγικούς φορείς και τους πολίτες και να πάρει θέση.
Οι γαλακτοπαραγωγοί της Ηπείρου διαθέτουν ένα ξεχωριστό ποιοτικά διατροφικό προϊόν και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις μετατρέπουν το γάλα, ανάμεσα σε πολλές άλλες χρήσεις, σε φέτα. Ένα προϊόν που διακινείται σε όλες τις αγορές του κόσμου και που με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2005, απολαμβάνει ειδικής προστασίας, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Η φέτα όπως είναι γνωστό δεν εξαιρέθηκε από την συμφωνία (CETA) και αυτό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και σε αρνητική κατεύθυνση την παραγωγή, την ποιοτική της σύνθεση, την εμπορία, τα εισοδήματα, τις προστιθέμενες αξίες και το κτηνοτροφικό επάγγελμα.
Η μόνη λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση της CETA, από την κυβέρνηση, για την πλήρη και άμεση προστασία της φέτας και των Π.Ο.Π. προϊόντων της χώρας, αλλά και να διασφαλίσει, σε όλες τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, την κατοχύρωση της Π.Ο.Π. φέτας και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου των Ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών και κοινωνικών ποιοτικών προδιαγραφών παραγωγής.
Οι εισηγήσεις των επαγγελματιών του κλάδου και οι θέσεις επιστημονικών φορέων, όπως είναι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, θα συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της συμφωνίας, με τις επεξεργασμένες θέσεις τους και τη συμμετοχή τους στη συζήτηση.
Ευελπιστώντας ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε πιο αναλυτικά επί του θέματος σας ευχαριστούμε θερμά».
neoiagones.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου