Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Απομάκρυνση νεκρού Πλατάνου στην παραλίμνιο






Στην απομάκρυνση ενός νεκρού πλατάνου στην παραλίμνιο περιοχή των Ιωαννίνων προχώρησε το 


πρωί της Παρασκευής το τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών, τόσο για λόγους επικινδυνότητας όσο και για να εξεταστεί η πιθανότητα προσβολής του από τη νόσο των πλατάνων.

Για το λόγο αυτό άλλωστε βρέθηκε στα Γιάννενα ο Δρ δασολόγος - φυτοπαθολόγος Παναγιώτης Τσόπελας, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων.

Ο κ. Τσόπελας επέβλεψε τη διαδικασία απομάκρυνσης του δέντρου ενώ συνέλεξε και δείγματα προκείμενου να εξεταστούν για τη νόσο των πλατάνων.

Εντούτοις όμως, από μια πρώτη ματιά ο κ. Τσόπελας, ήταν καθησυχαστικός καθώς δεν διέκρινε σημάδια της νόσου στο νεκρό δέντρο αποδίδοντας τη νέκρωση του σε αβιωτικούς παράγοντες.

Παρόλα αυτά επέστησε την προσοχή στους υπεύθυνους του Δήμου Ιωαννίτων καθώς κρούσματα της νόσου έχουν εντοπιστεί ήδη σε Πέραμα, Λογγάδες και Ανατολή.

«Καθώς τα προσβεβλημένα δένδρα δε δύνανται να ιαθούν, καλούμαστε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τα υγιή αποφεύγοντας παρεμβάσεις στα δέντρα (κλαδέματα, αμμοληψίες κ.λπ.) και απολυμαίνοντας τα εργαλεία. Τα μολυσμένα δένδρα πρέπει να νεκρώνονται και να καταστρέφονται. Είναι καλό, τέλος, να υποσημειώσουμε ότι τα εν λόγω ξύλα είναι ακατάλληλα για καύση, αφού ακόμα και έτσι ο μύκητας μεταδίδεται», σημείωσε ο κ. Τσόπελας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου