Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ-ΚΝΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΣΣΑ - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΡΙΑ ΗΡΩΙΔΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΡΙΝΤΖΟΥ





Αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο πραγματοποιείται στην πόλη μας το 44ο Φεστιβάλ της


 ΚΝΕ και του Οδηγητή. Ενός ξεχωριστού Φεστιβάλ που ολοκληρώνει το ταξίδι του στις πόλεις και τα χωριά όλης της χώρας.

Φέτος το Φεστιβάλ είναι ακόμα πιο ξεχωριστό, γιατί είναι αφιερωμένο σε δύο μεγάλα γεγονότα ιστορικής σημασίας. Στα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Οι κομμουνιστές, τιμάμε τα μεγάλα αυτά γεγονότα, μαχόμενοι σε όλα τα μέτωπα που αφορούν τη ζωή του λαού και το μέλλον της νεολαίας. Επιμένουμε με όλες μας τις δυνάμεις να είμαστε παρόντες σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη κι όλοι οι εργαζόμενοι. Πρωτοστατούμε σε κάθε αγώνα. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη. Προβάλλουμε λύσεις για όλα τα ζητήματα με ολοκληρωμένες θέσεις για κάθε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι μια μεγάλη παρέμβαση στις εξελίξεις που στέλνει πολιτικό μήνυμα εναντίωσης σε αυτήν την πολιτική αλλά και ελπίδας πως δεν μας έχουν στο χέρι. Πως η νεολαία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων σηκώνει το κεφάλι, διεκδικεί το μέλλον που της αξίζει, δυναμώνοντας τους αγώνες και το ΚΚΕ παντού!

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ καλεί τους νέους να γίνουν κομμάτι αυτής της ιστορίας, μιας ιστορίας που συνεχίζει και θα συνεχίσει να γράφεται, μέχρι την τελική νίκη, μέχρι το γκρέμισμα της σημερινής σάπιας κοινωνίας της εκμετάλλευσης και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας του σοσιαλισμού – κομμουνισμού. Αυτή είναι η δική μας Ιθάκη - κι αυτός ο όμορφος δρόμος έχει και περιπέτειες και γνώση, αλλά και τον μεγάλο στόχο της κοινωνικής ανατροπής.

Καλούμε την νεολαία, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, όλους όσους υποφέρουν από την συνεχιζόμενη αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική να στηρίξουν τις εκδηλώσεις του διήμερου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στις 14 και 15 Σεπτέμβρη στα Λιθαρίτσια και να δώσουν το μαζικό παρών στην πολιτική ομιλία που θα γίνει το ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Σεπτέμβρη στις 8:00μμ με ομιλητή το μέλος του ΠΓ Ν. Σοφιανό.

Στο πλαίσιο αυτό η ΤΕ Ιωαννίων του ΚΚΕ και η ΚΝΕ, θα αναδείξει και θα τιμήσει με ξεχωριστό τρόπο στο Φεστιβάλ, μια ηρωική μορφή της πόλης μας, την ηρωίδα κομμουνίστρια Ευτυχία Πρίντζου.

Την γραμματέα της ΝΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου του ΚΚΕ που εκτελέστηκε μαζί με άλλους 16 στο Σταυράκι σε τρεις ομάδες, στις 27 Ιουλίου, στις 9 και 10 Αυγούστου του 1948, ύστερα από φρικτά βασανιστήρια στο παγοποιείο «ΦΙΞ», τη «Μακρόνησο» των Ιωαννίνων. Είχε προηγηθεί μια στημένη δίκη τον Ιούλιο του 1948 στα Γιάννενα, στο κτίριο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας γνωστή με το όνομα «υπόθεση Πρίντζου».

Επρόκειτο για ένα μεγάλο έγκλημα, με τις δίκες σκοπιμότητας του μισαλλόδοξου εμφυλιοπολεμικού καθεστώτος, για τις οποίες κανείς εκτός από το ΚΚΕ δεν μιλάει καθαρά (ακόμα και σήμερα) για τα πραγματικά περιστατικά, ενώ γίνεται και μεθοδική προσπάθεια αποχρωματισμού του αγώνα της Αντίστασης και των κομμουνιστών για ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή. Η «Υπόθεση Πρίντζου», είναι μια από τις πιο ένδοξες σελίδες του αγώνα του ελληνικού λαού. Αφορά έναν αγώνα που βάφτηκε, πρώτ' απ' όλα, με το αίμα των κομμουνιστών, που πάλεψαν με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια, δίνοντας τη ζωή τους για τα ιδανικά του ΚΚΕ και για την προκοπή του τόπου.

Ως ΚΚΕ δεν θα κουραστούμε να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς συντρόφους μας, εδώ στα Γιάννενα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Όχι γιατί τους πρέπουν μνημόσυνα. Αλλά γιατί πρέπει οι τόποι, τα γεγονότα, οι μαχητές, τα έργα και οι θυσίες τους να προβάλλονται και να λάμπουν, απέναντι στην προσπάθεια παραχάραξης και διαστρέβλωσης της ιστορίας, που επιχειρούν συστηματικά τα αστικά επιτελεία, οι αστικοί κρατικοί θεσμοί. Για να απομονωθεί η προσπάθεια οικειοποίησης των λαϊκών ηρώων και των ηρωϊκών στιγμών του λαού μας από τα οπορτουνιστικά ναυάγια του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ υιοθετούν όλη την αντικομμουνιστική και αντισοβιετική υστερία της ΕΕ, ενώ υπερασπίζονται με τα ΜΑΤ το μισητό άγαλμα του Τρούμαν, ενώ υμνούν και αποενοχοποιούν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, δια στόματος του πρωθυπουργού μάλιστα, επιχειρούν ταυτόχρονα να ξεπλύνουν τα πολιτικά τους αμαρτήματα με εμφανίσεις σε ιστορικούς τόπους, όπως η Μακρόνησος, ο Άη- Στράτης, η Καισαριανή.

Καλούμε λοιπόν τον λαό των Γιαννίνων που θα έρθουν στο φεστιβάλ – που πιστεύουμε ότι θα είναι το πιο μαζικό των τελευταίων δεκαετιών – να επισκεφτούν τον αφιερωμένο χώρο στην Ευτυχία Πρίντζου και να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή και τους αγώνες της. Γιατί πάνω απ’ όλα πιστεύουμε ότι σε συνθήκες που η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση οξύνεται μαζί με τα λαϊκά προβλήματα, η γνώση της ιστορίας είναι πηγή αντοχής και δύναμης για το λαό μας, προκειμένου ν’ αλλάξει τη μοίρα του φτιάχνοντας μια κοινωνία που ο ίδιος θα καρπώνεται τον πλούτο που παράγει και θα είναι ο αφέντης στον τόπο του.

Καλούμε το Γιανιώτικο λαό να στηρίξει την εκδήλωση τιμής που οργανώνει η ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ του ΚΚΕ στο μνημείο των εκτελεσθέντων στο Σταυράκι την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στις 10:30 το πρωί.

Γιάννενα 13/9/2018

ΤΕ Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου