Xρέη δεκάδων δισ. ευρώ, τα οποία αδυνατεί να εισπράξει διαγράφει η Εφορία, με τη συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών να αφορά σε μεγαλοοφειλέτες.
Ήδη μέχρι στιγμής έχουν «σβηστεί» οφειλές άνω των 18 δισ. ευρώ, ενώ για το 2019 σκοπεύει να διαγράψει επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ.
Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειµένου να γίνουν διαγραφές οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση προανήγγειλε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δηµοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής μιλώντας χθες σε φορολογική ηµερίδα.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανάφερε ότι από το σύνολο των 104 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές ληξιπρόθεσµες οφειλές των φυσικών και νοµικών προσώπων προς την εφορία, µόλις τα 18 δισ. ευρώ δεν είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, δηλαδή είναι ουσιαστικά εισπράξιµα. Τα υπόλοιπα 86 δισεκατοµµύρια αφορούν οφειλές φορολογουµένων οι οποίοι είναι ουσιαστικά πτωχευµένοι ή ακόµη και νεκροί.
Ο κ. Πιτσιλής είπε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το θεσµικό πλαίσιο για τις διαγραφές οφειλών προκειµένου να µην εµφανίζονται σε αυτές απαιτήσεις του Δηµοσίου, όπως για παράδειγµα από την Πειραϊκή Πατραϊκή. «Αν κάποιος έχει παλιά χρέη, να τα περιορίσουµε µε θεσµική διαφάνεια σε αυτά που πιθανότατα µπορούν να εισπραχθούν» είπε χαρακτηριστικά.
Σύµφωνα µε το Εθνος, οι λύσεις που µπορούν να εξεταστούν προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαµβάνουν τον περιορισµό της οφειλής στο ύψος της περιουσίας του οφειλέτη. Για παράδειγµα, αν µια επιχείρηση έχει οφειλή ύψους ενός εκατοµµυρίου ευρώ αλλά η συνολική της περιουσία και αξία δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, θα µπορούσε να γίνει διαγραφή 800.000 ευρώ. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι στο παρελθόν υπέρ της διαγραφής φορολογικών οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης έχει ταχθεί και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ∆ηµήτρης Λιάκος.
mononews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου