Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΜΑΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ


Το Σάββατο 11 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα η δεύτερη μεγαλειώδης πορεία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ήπειρο, Ιόνιο, Κρήτη, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα. Ήταν, 



μάλιστα η δεύτερη μεγαλειώδης πορεία που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2019, αφού είχε προηγηθεί η πορεία της 21ης Φλεβάρη στην Αθήνα. Η πορεία, που διοργανώθηκε από την Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα, από το συντονισμό συλλογικοτήτων στα Γιάννενα και τις πρωτοβουλίες πολιτών από την Αθήνα, την Πρέβεζα, την Άρτα, τη Λευκάδα, την Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλλονιάς – Ιθάκης, το S.O.S Κυπαρισσιακός και το Fossil Free Corfu, πλαισιώθηκε από χιλιάδες κόσμου, όπως και από πάρα πολλές συλλογικότητες και οργανώσεις από κάθε γωνιά της Ηπείρου και της Ελλάδας φτάνοντας τον αριθμό των 2.500 διαδηλωτών. Η μαζικότητα, μαζί με την πολυχρωμία, την πολυφωνία και τη μαχητική διάθεση έδειξαν ότι το κίνημα κατά των εξορύξεων παίρνει διαστάσεις, που πολύ δύσκολα πλέον μπορούν να αγνοήσουν τα κράτη και οι ενεργειακοί κολοσσοί που εμπλέκονται σε αυτό το φαραωνικό σχέδιο.

Η επιτυχία της πορείας είναι οφθαλμοφανής, για όσους ήταν εκεί και την έζησαν, για όσο κόσμο των Ιωαννίνων την παρακολούθησε και για όσους είδαν σχετικό φωτογραφικό υλικό και βίντεο. Τίποτα από αυτά δεν συγκίνησε τα τοπικά δημοσιογραφικά μέσα που δεν αφιέρωσαν ούτε μισή αράδα, την Ε.Ρ.Τ που κάλυψε τα γεγονότα με κάμερες και έκανε 4 ολόκληρες μέρες να παίξει το ρεπορτάζ και τα υπόλοιπα πανελλαδικά μέσα που αδιαφόρησαν. Η προσπάθεια αποσιώπησης από μέρους τους ενός τόσο μεγάλου και διαρκώς διογκούμενου κινήματος, που έχει λάβει πλέον πανελλαδικά χαρακτηριστικά, είναι μία από τις γνωστότερες τακτικές των Μ.Μ.Ε και των εταιριών για χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Φυσικά, οι κατασταλτικές μέθοδοι δεν σταματούν εκεί, αφού την επόμενη μέρα Κυριακή, στα Ιωάννινα και στη Λευκάδα, σημειώθηκαν εντελώς παράνομες προσαγωγές και τραμπουκισμοί σε βάρος ανθρώπων του αντιεξορυκτικού κινήματος, που θέλησαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους ενώπιον του πρωθυπουργού.

Οι κινητοποιήσεις του αντιεξορυκτικού κινήματος και η μέχρι τώρα διαδηλώσεις, έχουν φανερώσει τη δημοκρατικότητά του. Έχουν φανερώσει ότι πρόκειται για ένα κίνημα των από τα κάτω και αμεσοδημοκρατικό και άρα μη χειραγωγήσιμο από την εξουσία και τις εταιρίες. Με την πορεία του Σαββάτου, φανερώθηκε επίσης η διάθεση της κοινωνίας να σταματήσει το σχέδιο της εξόρυξης πανελλαδικά και να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στην κοινωνία να αποφασίζει αυτή για τις ανάγκες της. Ο μύθος της ανάπτυξης καταρρέει, παρασέρνοντας μαζί του ολόκληρη την ανθρωπότητα και τον πλανήτη. Καμία λύση μέσα από το σύστημα δεν μπορεί παρά να είναι μία ακόμα καταστροφή για την πλειοψηφία των πολιτών της κάθε χώρας. Ώρα να δώσουμε ένα τέλος στην καταστροφή της φύσης και της ζωής για τα κέρδη λίγων. Ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, χωρίς καμία διαμεσολάβηση κι εκπροσώπηση.

Σας καλούμε όλες και όλους σε ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 19.00 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλιμούρα (Αραβαντινού 6 εντός στοάς) με σκοπό να συναποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας στην πόλη και στο πεδίο των ερευνών.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Την πορεία χαιρέτησαν και στήριξαν με τη συμμετοχή τους:

Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα

Πρωτοβουλία Άρτας

Πρωτοβουλία Πρέβεζας

Πρωτοβουλία Λευκάδας

Fossil Free Corfu

SOS Κυπαρισσιακός

Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Συντονισμός Συλλογικοτήτων ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Πρωτοβουλία Πάργας

Πρωτοβουλία Πολιτών «Λιμνοθάλλαζα» Μεσολόγγι

Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Κίνηση Καθαρός Καλαμάς

Σύλλογος Προστασίας Αράχθου

Μπακίρι

Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας

Ορειβατικός Σύλλογος Κέρκυρας

Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας

Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Καστάνιανης Πωγωνίου

Αναρχική Ομοσπονδία

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Κενό Δίκτυο

Μέγα Δέντρο

Δικαίωμα στη Ζωή – Κίνημα Πολιτών Αγρινίου

Greenpeace Ελλάς

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπης

Σωματείο Μετάλλου

Σωματείο ΟΤΑ Ιωαννίνων

Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Συνάντηση για μια διεθνή Αντικαπιταλιστική Αριστερά

Κόκκινη Κινηματική Οικολογία (Κοκ.Κ.Οι.)

Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδος

Ανυπότακτη Καισαριανή

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία

Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα

Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο

Μέτωπο Δράσης

Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή Άρτας

Οικολογική Συμμαχία για την Ήπειρο

Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας

Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Νικολάου Σκουφά

Ανυπότακτη Ήπειρος

Λαϊκή Ενότητα

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Μ-Λ ΚΚΕ

Diem – Μέρα 25

Εργατικός Αγώνας

Ο.Κ.Δ.Ε.

Οικολόγοι Πράσινοι

Οικολόγοι Πράσινοι – Αλληλεγγύη

Οικολόγοι Εναλλακτικοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου