Κυριακή 12 Μαΐου 2019

"Πόλεμος" υποβρυχίων στο Αιγαίο - Η προκλητική κίνηση των Τούρκων βάζει νέο "μπαρούτι" στην περιοχή - "Λεπτές" οι ισορροπίες




Νέα προκλητική ενέργεια από την Τουρκία. Η κίνηση της Άγκυρας που προκαλεί ξανά... πολύ λεπτές ισορροπίες. Ανάβει ξανά το "φυτίλι" γύρω απ'το Καστελόριζο και την Ρόδο...




Σε ακόμα μια προκλητική ενέργεια προχωρά η Τουρκία στο Αιγαίο, δείχνοντας έτσι πως και το ερχόμενο καλοκαίρι εγκυμονεί… κινδύνους.
Τις προηγούμενες ημέρες η Άγκυρα δήλωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν… θα αφήσει σε ηρεμία τις εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, στέλνοντας τον «Πορθητή» για έρευνες στην περιοχή.
«Πόλεμος» υποβρυχίων
Ωστόσο αυτή δεν ήταν η μόνη προκλητική ενέργεια των τελευταίων ημερών (εκτός από τις παραβιάσεις βεβαίως). Σύμφωνα με την Καθημερινή, προ ημερών η Αθήνα δέσμευσε με οδηγία για άσκηση υποβρυχίων (subNOTAM), που έχει κοινοποιηθεί στο ΝΑΤΟ, μια μεγάλη περιοχή μεταξύ Καστελλορίζου, Ρόδου και Καρπάθου και συγκεκριμένα για μια περίοδο ενός μήνα από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Με λίγα λόγια απειλείται ένας… χαμός από υποβρύχια στην περιοχή, όπου όπως είναι εύκολα αντιληπτό μια λάθος κίνηση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες.Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση, καθώς αντέδρασε αρχικά διπλωματικά, ενώ σε δεύτερο επίπεδο εξέδωσε ίδια subNOTAM που δεσμεύει την ίδια περίοδο τις ίδιες περιοχές.
Προκλητικό παραλήρημα του Ερντογάν
Η συνέχιση της σκληρής και επιθετικής στάσης της Τουρκίας φάνηκε και από τις δηλώσεις του του Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής (10.05.2019) σε τελετή.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «η σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».
Σχετικά με την πολυσυζητημένη και αμφίβολη πλέον συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, λόγω της αγοράς S-400 από την Τουρκία, σημείωσε πως «είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλα μέλη να μας αδικούν. Δεν μπορείτε να είσαι μέλος του NATO, στρατηγικός εταίρος και να έχει κυρώσεις. Αυτό δεν είναι κατανοητό».
Την ίδια ώρα οι ενεργειακοί κολοσσοί Total και ΕΝΙ επεκτείνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να συνεργαστούν και στο τεμάχιο 7 στην Κυπριακή ΑΟΖ.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου