Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Ο Στέβο Πεντάροφσκι ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας






Ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, ο Στέβο Πεντάροφσκι, ορκίστηκε σήμερα νέος πρόεδρος της χώρας.



Στην τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή της χώρας, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.


Στην τελετή παραβρέθηκαν ακόμη οι πρόεδροι της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ, της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, καθώς και υπουργοί Εξωτερικών και υφυπουργοί άλλων χωρών της περιοχής.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι ως υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 5 Μαϊου, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 52% έναντι 45% της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (το εναπομείναν ποσοστό αντιστοιχεί στα άκυρα ψηφοδέλτια).

Ο Πεντάροφσκι υποστηρίχτηκε στις προεδρικές εκλογές αυτές από τα συγκυβερνώντα κόμματα "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.


Οι εξουσίες του προέδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι διαδέχεται στο αξίωμα του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE.

Η θητεία του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας διαρκεί πέντε χρόνια.

Οι εξουσίες του προέδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.


economistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου