Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Με drones και σχέδια εκκένωσης θωρακίζεται η Ήπειρος








Με drones και σχέδια εκκένωσης θωρακίζεται η Ήπειρος στη νέα αντιπυρική περίοδος, που ξεκίνησε τυπικά πριν λίγες ημέρες, με όλους τους φορείς να διαβεβαιώνουν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα.



Κατά το 2018, καταγράφηκε σημαντική μείωση των πυρκαγιών αλλά και των καμένων εκτάσεων στην Ήπειρο σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ως αποτέλεσμα καλού συντονισμού, αλλά και άλλων παραμέτρων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν μειωμένος σε ποσοστό 59% και των καμένων εκτάσεων κατά 93%, με «απώλεια» μόλις 1000 στρ. καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων, όπου έγινε καταγραφή των προβλημάτων και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.
Έμφαση δόθηκε στη διασφάλιση της πρόσβασης σε ευαίσθητα σημεία, όπως τα άλση και τα δασύλλια.
Όπως τονίστηκε από όλους όσοι τοποθετήθηκαν στο Συντονιστικό, η αντιπυρική περίοδος του 2018 χαρακτηρίζεται –κατά γενική ομολογία– επιτυχημένη για την Ήπειρο.
Όμως, όπως επισημάνθηκε, οι φονικές πυρκαγιές της Αττικής το περσινό καλοκαίρι οφείλουν να κινητοποιήσουν ακόμη περισσότερο τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να είναι έτοιμοι και αποτελεσματικοί για τυχόν περιστατικά που μπορεί να σημειωθούν.
Στην τοποθέτησή του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε σε ευαίσθητα σημεία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και οικισμούς, όπως είναι τα δασύλλια της περιοχής και το Νεοχωρόπουλο, για τα οποία είπε πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτά (διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός δασικών δρόμων) και για την αντιμετώπιση άλλων τυχόν προβλημάτων.
«Έχουν συνετιστεί οι περισσότεροι. Με την οργανωμένη προσπάθεια που έγινε, κάποιοι που βάζανε φωτιές, εξαφανίστηκαν. Στο παρελθόν ήρθαμε αντιμέτωποι με απίστευτες καταστάσεις: Ενώ σβήναμε μπροστά πυρκαγιές, στην πλάτη μας άναβαν άλλες.
Μάλιστα, είχαμε και δικαστικές αποφάσεις για περιστατικά της Βόρειας Ελλάδας, που είχαν φτάσει και σε εμάς. Από εδώ, πιστεύω ξεκίνησε το ξήλωμα. Θεωρώ ότι, με τη συνεργασία όλων, μπορούμε να τα λύσουμε τέτοια θέματα», σημείωσε.
Ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε, επίσης, πώς έχει καταθέσει αίτημα στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη για την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στο υπουργείο και την περιφέρεια Ηπείρου, ώστε η δεύτερη να συνδράμει τις πυροσβεστικές υπηρεσίες σε τυχόν ελλείψεις σε ελαστικά ή άλλα υλικά, που καταγράφονται κατά περιόδους.
«Πρόκειται για μια διαδικασία στήριξης των φορέων, που ήδη έχουμε προχωρήσει με το υπουργείο Υγείας», συμπλήρωσε.
Ακόμη, ανακοίνωσε την πρόθεση της περιφέρειας να προμηθευτεί drone για τη λήψη φωτογραφιών και τη θερμική καταγραφή σημείων, ώστε να διευκολύνεται η αποτύπωση τυχόν προβλημάτων σε δασικές πυρκαγιές.
«Πρόθεσή μας είναι να προμηθευτούμε αυτόν τον εξοπλισμό και με τη μορφή χρησιδανείου να το διαθέσουμε στις αρμόδιες πυροσβεστικές υπηρεσίες», υπογράμμισε.
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος αναγνώρισε πως μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου στην υλοποίηση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου, όμως δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου, καθώς ήδη από τις 2 Μαΐου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος.
Μάλιστα, ανακοίνωσε την πρόθεση της περιφέρειας να προχωρήσει σε νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να εξεταστεί ο σχεδιασμός εκκένωσης οικισμών σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά και άλλες απαραίτητες ασκήσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, με τη συνδρομή πλέον και των νέων αυτοδιοικητικών αρχών.
«Είναι σημαντικό, με τον απολογισμό της περσινής περιόδου και την καταγραφή των προβλημάτων, να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Γιατί στις πλάτες μας έχει “φορτωθεί” και μια εμπειρία, η οποία, έστω και τηλεοπτική για τους περισσότερους, όπως αυτή στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, ήταν σημαντική.
Να παραδειγματιστούμε από πολλά λάθη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις δασικές πυρκαγιές έχει πάντα η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εμείς οι υπόλοιποι έχουμε έναν άλλο, διαφορετικό ρόλο, όμως είμαστε δίπλα στην Πυροσβεστική που προσφέρει τα μέγιστα», ανέφερε.
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας εκπροσωπήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, η 8η Μεραρχία, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες, το Δασαρχείο Ιωαννίνων, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτ. Μακεδονίας, οι δήμοι Ιωαννιτών, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Β. Τζουμέρκων, Δωδώνης και Ζίτσας, το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, το ΕΚΑΒ, το Τμήμα Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ, η Εγνατία Οδός Α.Ε., η Νέα Οδός Α.Ε., η ΔΕΗ, η ΚΟΗ, οι Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου