Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Εφορία: Σαρωτικοί έλεγχοι σε υποθέσεις του 2015 πριν αυτές παραγραφούν στα τέλη του χρόνου





Ο φόβος της 5ετούς παραγραφής, από 1/1/2022, για φορολογικές υποθέσεις του έτους 2015 έχει υποχρεώσει την ΑΑΔΕ να σκανάρει τα πάντα, μεταξύ αυτών και τις τραπεζικές καταθέσεις φορολογουμένων όπως αυτές εμφανίζονται στις τράπεζες στα τέλη του 2015, ώστε να διαπιστώσει αν τα τελευταία 5 χρόνια κάποιοι φορολογούμενοι αύξησαν τα εισοδήματά τους τα οποία όμως παρέλειψαν η απέκρυψαν να τα δηλώσουν στην εφορία.
Με το σκανάρισμα στις καταθέσεις των φορολογούμενων όπως αυτές διαμορφωνόταν το 2015 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα επιχειρήσει να εντοπίσει πληρωμές, αγορές, και μεταβιβάσεις χρημάτων, που δεν συνάδουν με δηλωθέντα εισοδήματα τους.

Για τους ελέγχους των τραπεζικών καταθέσεων η ΑΑΔΕ έχει ως “όπλο” το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται από τον Μάιο του 2017 για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ, και μάλιστα με αλγόριθμους το σύστημα συσχετίζει τις πρωτογενείς καταθέσεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα των πέντε τελευταίων ετών, και έτσι έχει ενδείξεις για πιθανή φοροδιαφυγή..

Εάν διαπιστωθεί ότι οι καταθέσεις είναι περισσότερες από τα δηλωθέντα εισοδήματα(μεταξύ αυτών και αναδρομικά), η Εφορία προχωρά στη βεβαίωση φόρου εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης, προστίμων και προσαυξήσεων και κοινοποιεί στον φορολογούμενο την Πράξη Προσδιορισμού Φόρου. Ο φορολογούμενος , μπορεί να αμφισβητήσει τις διαπιστώσεις της Εφορίας, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στη ΔΟΥ ή στο Ελεγκτικό Κέντρο, και στη συνέχεια εάν δεν ικανοποιηθεί μπορεί να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ ή στα φορολογικά δικαστήρια.

Ειδικότερα, οι υποθέσεις που θα τεθούν στο επίκεντρο των φορολογικών ελέγχων των ελεγκτικών αρχών της ΑΑΔΕ είναι οι εξής:
Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2015 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ψευδή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015.




newspepper.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου