Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Αποκάλυψη-σκάνδαλο! Η Βρετανία προετοιμαζόταν για τον κορωνοϊό από το 2016.H άσκηση «Αλίκη» προειδοποιούσε για ενδεχόμενο ξέσπασμα κορωνοϊού..





Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη Βρετανία μετά την αποκάλυψη του Guardian για την άσκηση «Αλίκη» που πραγματοποιήθηκε στη χώρα το 2016.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτεροι αξιωματούχοι της Υγείας προετοιμάζονταν για τις πιθανές επιπτώσεις που θα προκαλούσε στη χώρα ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα κορωνοϊού. Μάλιστα η έκθεση που αποκαλύφθηκε προειδοποιούσε για την ανάγκη δημιουργίας μέσων ατομικής προστασίας, ηλεκτρονικού συστήματος ιχνηλάτησης και έλεγχο των ταξιδιωτών που θα έμπαιναν στη χώρα.
Όπως αναφέρει ο Guardian, η άσκηση «Αλίκη» είχε διαταχθεί από την τότε αρχίατρο της Αγγλίας, Σάλι Ντέιβις με τη συμμετοχή αξιωματούχων του NHS, του βρετανικού Υπουργείου Υγείας και τον βρετανικό Οργανισμό για τη Δημόσια Υγεία. Σύμφωνα με την έκθεση 23 σελίδων, υπήρχαν σημαντικές υλικοτεχνικές ελλείψεις στην προετοιμασία για το ενδεχόμενο ξέσπασμα «μεγάλης έξαρσης» του Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) το οποίο οφείλεται σε είδος κορωνοϊού.
«Προφητική» έκθεση

Τέσσερα χρόνια μετά, η «προφητική» έκθεση επαληθεύτηκε με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σκάνδαλο για την ανετοιμότητα της βρετανικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η βρετανική εφημερίδα προχώρησε στην αποκάλυψη της άσκησης μετά από επικοινωνία με τον γιατρό δρ. Μούσα Κιουρέσι ο οποίος είχε πρόσβαση στα πορίσματα της έκθεσης. «Η άσκηση “Αλίκη” αποκρύφθηκε κατά αισχρό τρόπο από τη βρετανική κυβέρνηση» δήλωσε ο δρ. Κιουρέσι και πρόσθεσε «Το γεγονός ότι ο Covid-19 είναι ένας νέος τύπος κορωνοϊού είναι άσχετο, κάθε πανδημία είναι διαφορετική. Αλλά τα διδάγματα της άσκησης “Αλίκη “ήταν γενικά εφαρμόσιμα στους κορωνοϊούς, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19, είχαν συμφωνηθεί με γενική συναίνεση, και τόσο οι πολιτικοί ηγέτες όσο και τα στελέχη του NHS απέτυχαν να τα εφαρμόσουν».



fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου