Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Εξαγορά πλασματικών ετών: Το υπουργείο ξεδιαλύνει τη σύγχυση - Ποιους συμφέρει και πόσο κοστίζει



Προβληματισμένοι εμφανίζονται χιλιάδες ασφαλισμένοι όσον αφορά στην εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης ιδίως μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με την αναφορά του υπουργείου Εργασίας ότι η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για εξαγορά πλασματικών παρατείνεται έως τις 31/12/2022.

«Γιατί μετά το 2022 το δικαίωμα καταργείται;» «Αν βγαίνω στη σύνταξη το 2025 με τα μεταβατικά όρια, πρέπει να κατοχυρώσω την εξαγορά πλασματικών έως το 2022;» Αυτά ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα που δέχτηκε το υπουργείο και το νέο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ από ασφαλισμένους και υποκαταστήματα, με αποτέλεσμα να εξετάζει την προώθηση διευκρινιστικής εγκυκλίου ή νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να ξεδιαλύνει τη σύγχυση.

Μάλιστα ο δικηγόρος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης Δημήτρης Μπούρλος, σε πρόσφατο άρθρο του στην «Η» επεσήμανε ότι « εκείνο που απομένει να διευκρινισθεί πλήρως από πλευράς υπουργείου είναι το θέμα της αναγνώρισης πλασματικών. Κι αυτό γιατί στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά για δρομολόγηση παράτασης προθεσμίας αναγνώρισης, παρότι, όπως είναι γνωστό, τέτοια προθεσμία δεν προβλέπεται από καμία διάταξη, έχει δε κάθε ασφαλισμένος οποτεδήποτε και ανάλογα με τον συνταξιοδοτικό του σχεδιασμό, το δικαίωμα να προχωρά σε αναγνωρίσεις.»

Κύκλοι του υπουργείου πάντως διαβεβαιώνουν ότι:
δεν χρειάζεται κανείς ασφαλισμένος να τρέξει τώρα να πληρώσει για την εξαγορά των πλασματικών, εκτός αν απέχει ελάχιστα από την αίτηση συνταξιοδότησης
δεν είναι σε καμία περίπτωση στην πρόθεση του υπουργείου να καταργήσει τώρα ή στο μέλλον το μέτρο της εξαγοράς πλασματικών ετών, είτε για θεμελίωση της σύνταξης πριν από τα 62 και τα 67, είτε για προσαύξηση του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης.
Εως και 9 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη

Η εξαγορά πλασματικών όπως για παράδειγμα χρόνος για τα τέκνα, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης αλλά και τη στρατιωτική θητεία των ανδρών εξακολουθεί να αποτελεί «διαβατήριο» για την έξοδο στη σύνταξη έως και εννέα χρόνια νωρίτερα. Γι΄αυτό και είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τα εξής:

Οι ασφαλισμένοι όσον αφορά την εξαγορά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους εργαζόμενους στο δημόσιο και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Εργαζόμενοι στο δημόσιο

Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σήμερα και να πληρώσουν όποτε θέλουν πριν η μετά τη συνταξιοδότηση.

To κόστος της εξαγοράς εξισώθηκε στο 20% από 1/1/2020 και για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν το προνόμιο τα προηγούμενα χρόνια να εξαγοράζουν πλασματικά φθηνότερα.

Ωστόσο το προνόμιο της φθηνότερης εξαγοράς παραμένει για τους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση τα προηγούμενα έτη, καθώς αυτοί έχουν κατοχυρώσει την εξαγορά με κόστος που ίσχυε την χρονιά υποβολής της αίτησης.

Τα πλασματικά έτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμα έως απαραίτητα για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι επιθυμούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικίες από 55 μέχρι και 62 με τις διάφορες διατάξεις περί 35ετίας, 25ετίας και 37ετίας στο Δημόσιο. Ακόμη και μετά το 2022, οπότε και ομογενοποιούνται όλα τα όρια στα 62 και τα 67, οι θεμελιωμένοι εντός της μεταβατικής περιόδου θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα με βάση το όριο που θεμελίωσαν.

Επίσης σημαντικό όφελος θα έχουν από την εξαγορά και όσοι συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης καθώς όσο μεγαλύτερο ασφαλιστικό βίο έχει ο υπάλληλος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα λάβει στην προσδοκώμενη σύνταξή του, σύμφωνα με το νόμο Βρούτση που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται.
Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Η αναγνώριση πλασματικών ετών είναι χρήσιμη και γι΄αυτήν την κατηγορία ιδίως στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος χρειάζεται να προσθέσει 3-4 πλασματικά έτη και να πιάσει το όριο των 40 ετών ασφάλισης για να βγει στη σύνταξη στα 62. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι εν λόγω ασφαλισμένοι που θα υποβάλλουν σήμερα αίτηση για εξαγορά πλασματικών ετών, θα λάβουν σε 6 μήνες πράξη καταλογισμού οφειλής που θα τους καλεί να πληρώσουν εφάπαξ η σε δόσεις το συνολικό ποσό για την εξαγορά.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν «οι εν λόγω ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα δε χρειάζεται να σπεύσουν τώρα εξαιτίας της ανησυχίας τους να πληρώσουν ποσά, μεγαλύτερα η μικρότερα για να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια, 10 χρόνια πριν βγουν στη σύνταξη. Το καλύτερο είναι να υπολογίσουν με προσοχή τον τελευταίο έτος πριν από τη συνταξιοδότησή τους πόσα χρόνια έχουν πραγματικά ανάγκη να εξαγοράσουν.»

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπολογισμός των πλασματικών και ο καταλογισμός οφειλής μπορεί εντός του επόμενου διαστήματος να ανατεθεί και σε ιδιώτες, δικηγόρους η φοροτεχνικούς οι οποίοι θα αμείβονται από τον ΕΦΚΑ.

https://www.imerisia.gr-Μαιρη Λαμπαδιτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου