Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Ανήκουστο: Κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν ζήτησε αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές!


Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Με απάντησή του προς τον Αυστριακό ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Roman Haider, ο επίτροπος Lenarčič αποκαλύπτει ότι, μέχρι στιγμής, κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν έχει υποβάλει αίτημα προς το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ένωσης για αποζημιώσεις των ζημιών που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές!

Στην ερώτησή του, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι οι καταιγίδες και οι βροχοπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησαν σε καταστροφικές πλημμύρες σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κάποιοι να μην μπορούν να επιστρέψουν.

Ρωτούσε ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν ληφθεί στον τομέα της πολιτικής προστασίας, καθώς κάποιες χώρες έλαβαν βοήθεια και πόση.

«Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ERCC) συντόνισε τη βοήθεια της Ε.Ε. στο Βέλγιο, ύστερα από αίτημα βοήθειας ως απάντηση στις πλημμύρες. Μέσα σε λίγες ώρες, επτά κράτη-μέλη κινητοποίησαν βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. (UCPM). Η Αυστρία, η Γαλλία και η Ιταλία ανέπτυξαν περισσότερους από 150 πρώτους ανταποκριτές, περισσότερα από 30 σκάφη διάσωσης και δύο ελικόπτερα. Η Επιτροπή κάλυψε το 75% του κόστους μεταφοράς. Η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης "Copernicus" παρείχε δορυφορικούς χάρτες στο Βέλγιο, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, για να υποστηρίξει τις εκτιμήσεις ζημιών. Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. μπορεί να καλύψει το κόστος των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και ανάκτησης από τις δημόσιες Αρχές. Μπορεί να κινητοποιηθεί μετά από αίτηση της πληγείσας χώρας που αποδεικνύει ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει είτε το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματός της είτε το 1,5% του μέσου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των πληγεισών περιοχών. Μέχρι στιγμής, κανένα κράτος μέλος δεν έχει υποβάλει αίτημα.»




zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου