Νίκη Μπάκουλη
H τιμή πώλησης του βαμβακιού έκανε ρεκόρ δεκαετίας στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει τις περισσότερες εξαγωγές του πλανήτη. Η αύξηση είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2011), με την αύξηση να φτάνει στο 30% από πέρυσι -την ίδια περίοδο- και τους ειδικούς να προειδοποιούν πως αυτό θα επηρεάσει και τις τσέπες μας τους προσεχείς μήνες. Ο τρόπος είναι ο προφανής: να πληρώσουμε πιο ακριβά (και) τα τζιν, τις μπλούζες, τα σεντόνια, τις πετσέτες και ό,τι άλλο χρησιμοποιούμε και είναι βαμβακερό.
Τους λόγους που εκτοξεύθηκε η τιμή, μπορείτε να τους καταλάβετε. Είναι οι ίδιοι που διαβάσατε σε όλες τις άλλες αυξήσεις προϊόντων, συν ένας. Να πούμε πρώτα, αυτά που ισχύουν για όλα: εν καιρώ πανδημίας μειώθηκε το εργατικό δυναμικό και προέκυψαν δυσκολίες στις αποστολές, με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις. Να δείξουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: το γεμάτο με κοντέινερ λιμάνι της Σαβάνα, όπου λίγο πιο ανοιχτά περιμένουν υπομονετικά -συνήθως για 9 ημέρες- δεκάδες άλλα πλοία, για να ξεφορτώσουν -όταν δημιουργηθεί χώρος. Κρατήστε στο μυαλό σας και πως άπαξ και τα προϊόντα μπουν σε φορτηγά και άρα στην τελική ευθεία, θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο λιγότερων διαθέσιμων οχημάτων και μεγαλύτερης τιμής των καυσίμων.
Κοντολογίς, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, από την αρχή μέχρι το τέλος. Σε ό,τι αφορά όσα παράγει η γη, υπάρχει και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που δημιουργεί εξτρά προκλήσεις. Τις έζησαν οι Αμερικανοί με τους καύσωνες και τις ξηρασίες, τις έζησαν και οι Ινδοί που είδαν να χάνεται, εξαιτίας του καιρού, μεγάλο μέρος της παραγωγής τους. Παρ' όλα αυτά, μέσα στο 2021-22 εκτιμάται πως θα κάνουν τις δεύτερες μεγαλύτερες εξαγωγές, της τελευταίας οκταετίας. Οι παραγωγοί είχαν θέματα και με τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν -καθώς έγινε δύσκολη και η εξεύρεση και αποστολή ανταλλακτικών.
Στους λόγους που υπάρχει θέμα με το βαμβάκι είναι και η απαγόρευση που είχε επιβληθεί στις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά την αγορά cotton από την πηγή της Κίνας (το Xinjiang), καθώς ήταν προϊόν καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων που ζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το εμπάργκο το είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ και τη συνέχισε αυτή του Μπάιντεν. Οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να καλύψουν τις -τεράστιες- ανάγκες με τη δική τους παραγωγή και την ίδια ώρα να καλύψουν και τα 'θέλω' της Κίνας, όπου παρά το εμπάργκο μπορούν να κάνουν εξαγωγές. Μετά οι Κινέζοι φτιάχνουν με αυτό προϊόντα που πουλούν στους Αμερικανούς και σε άλλους λαούς. Εν πάση περιπτώσει, η τεράστια ζήτηση έγινε το κερασάκι στην τούρτα της εκτόξευσης της τιμής που γίνεται επί τρεις εβδομάδες.
Οι οικονομικοί αναλυτές ενημέρωσαν πως η αύξηση θα φτάσει και στους καταναλωτές, με την αύξηση των τιμών προϊόντων που είναι βαμβακερά. Ενημέρωσαν πως από τον Αύγουστο του 2020 έως αυτόν του 2021 οι τιμές των ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 4.2%. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στα γυναικεία φορέματα (11.9%) και τα ανδρικά παντελόνια και βερμούδες (6.6%).
Σε ό,τι αφορά τη λύση του προβλήματος, σε πρώτη φάση έγινε προσπάθεια αντικατάστασης με τεχνητές ίνες.
Για την ιστορία, η Ελλάδα ήταν μεταξύ των 15 χωρών που κάλυψαν το 85.7% των αναγκών σε βαμβάκι, εντός του 2020 (είμαστε στο Νο14 της λίστας που έχει στις ψηλότερες των θέσεων -πέραν των ΗΠΑ, της Ινδίας και της Κίνας-, τη Βραζιλία και το Βιετνάμ.
News247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου