Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Σε εξέλιξη βρίσκεται η β’ δημοπρασία για την ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότερα έργα πολιτισμού στο Δήμο Πωγωνίου, του πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου.




Η δημοπρασία για την προμήθεια εξοπλισμού σε συνδυασμό με το έργο ανακαίνισης θα παραδώσει στους δημότες ένα σύγχρονο κτίριο που θα λειτουργήσει ως Πολιτιστικό & Πνευματικό Κέντρο και χώρο παραγωγής γνώσης και διακρατικών ανταλλαγών με την γείτονα χώρα.

Η δαπάνη της «Προμήθειας εξοπλισμού για την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου» είναι προϋπολογισμού 228.245,56€ (με Φ.Π.Α. 24%) και η χρηματοδότησή της προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Η προμήθεια περιλαμβάνει την επίπλωση του κτιρίου, τον εξοπλισμό πληροφορικής και το σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, το σύστημα αυτοματισμού και διαχείρισης ενέργειας κτιρίου καθώς και τον επαγγελματικό εξοπλισμό του αναψυκτηρίου.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίσμα που αξίζει κάθε προσπάθεια διάσωσης και διατήρησης τόσο λόγω της αρχιτεκτονικής του σημασίας, καθώς αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της Ηπειρωτικής Αρχιτεκτονικής, όσο και για το γεγονός ότι είναι ένας ύμνος στην Ελευθερία, αφού η κάτοψή του είναι σε σχήμα «Ε», και συμβολίζει την «Ελευθερία». Το πρώην Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο θα είναι ένα στολίδι για το Δελβινάκι, την ιστορική μας έδρα, αλλά και για ολόκληρο το Δήμο Πωγωνίου» τονίζει ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Το πρώην Αρρεναγωγείο - Παρθεναγωγείο Δελβινακίου είναι κτισμένο το 1875 κι έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Χαρακτηρίζεται από την επιβλητικότητα του και την "αυστηρή" συμμετρία του, τόσο ως προς την κάτοψη όσο κι ως προς την όψη του. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα με πλακόστρωτη αυλή σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία του χωριού.





ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου