Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Οι Financial Times ΞΕΤΙΝΑΖΟΥΝ τον Αβραμόπουλο για το σκάνδαλο του Κατάρ...



Αποκαλυπτικό -και πρωτοσέλιδο- άρθρο των Financial Times βάζει εκ νέου στο στόχαστρο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αναφορικά με το σκάνδαλο Κατάρ, αλλά αποκαλύπτει και την επικοινωνία που είχε με την Ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας της Κομισιόν, όταν ζήτησε άδεια για να αναλάβει την συγκεκριμένη θέση στην ΜΚΟ AITJ του προφυλακισμένου σήμερα Panzeri.

Η ανάγνωση του πορίσματος της συγκεκριμένης επιτροπής, δείχνει ότι όντως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε κεντρικό ρόλο στις δραστηριότητες της AITJ.

Για την ακρίβεια, ο πρώην επίτροπος φαίνεται να γνωρίζει πάρα πολλά για την δράση της ΜΚΟ, να διαβεβαιώνει την επιτροπή για το σύννομο της λειτουργίας της, να αποκαλύπτει ακόμα και τον κύριο χορηγό της εκείνη τη στιγμή.

Ειδική μνεία γίνεται στην διαβεβαίωση που έδωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας της Κομισιόν, ότι η ΜΚΟ θα εγγραφεί σύντομα στην λίστα διαφάνειας της κομισιόν. Πράγμα φυσικά που ποτέ δεν έγινε.



Από την ανάγνωση της συγκεκριμένης επιστολής, φαίνεται ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος γνώριζε για την συμμετοχή μελών στην ΜΚΟ, πριν αυτά ακόμα ανακοινωθούν επίσημα! Επίσης, αποκαλύπτει ότι θα ήταν έμμισθος για 12 μήνες, λόγω των δραστηριοτήτων που θα έκανε για την συγκεκριμένη ΜΚΟ.


Στην επιστολή του, με την οποία ζητούσε την άδεια της Επιτροπής, ανέφερε ότι έλαβε χρήματα από το Ιδρυμα Sekunjalo Development Foundation (SDF), μία νοτιοαφρικανική φιλανθρωπική οργάνωση, που ανήκει στον όμιλο Sekunjalo group, που είναι κάτοχος ΜΜΕ και άλλων επιχειρήσεων στην Νότια Αφρική.

Η οργάνωση αυτή ανέφερε με ανακοίνωσή της στους FT ότι ο ιδρυτής της Iqbal Survé προσεγγίστηκε από εκπρόσωπο της Fight Impunity στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Επιπροσθέτως σημείωσε ότι: από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 2020 έγινε δωρεά στην Fight Impunity ύψους 250.000 ευρώ, αλλά υποστήριξε πως δεν έγινε καμία δωρεά από οργανισμούς που έχουν σχέση με το Κατάρ.

Απομένει τώρα να φανεί από την έρευνα της Κομισιόν και της δικαιοσύνης, εάν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε όντως εξαπατηθεί σε τέτοιο βαθμό από τον προφυλακισμένου Παντζέρι που θεωρείται ο εγκέφαλος του σκανδάλου Κατάρ.


Διαβάστε τι αναφέρει μεταξύ άλλων στην εισήγηση της η Ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας της Κομισιόν:


Η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής της κομισιόν το 2020 για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

5. Ο δεδηλωμένος στόχος της AITJ (της ΜΚΟ του προφυλακισμένου Panzeri) είναι να «καταπολεμήσει την ατιμωρησία για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και να καταστήσει την αρχή της λογοδοσίας «κεντρικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της διεθνούς δικαιοσύνης». Σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχε ο πρώην Επίτροπος Αβραμόπουλος, η ένωση στοχεύει «να αντιμετωπίσει τα πιο ευαίσθητα ζητήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και τις ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων». Αν και υπάρχουν ήδη διεθνείς και περιφερειακοί μηχανισμοί, η AITJ στοχεύει στην «ενίσχυση των υφιστάμενων δράσεων και μέτρων προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους».

16. Σύμφωνα με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο, οι πηγές χρηματοδότησης του συλλόγου είναι ως επί το πλείστον δωρεές. Ο σημαντικότερος δωρητής είναι το Αναπτυξιακό Ίδρυμα Sekunjalo.

17. Σύμφωνα με το Σύστημα Χρηματοοικονομικής Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η AITJ δεν έχει λάβει πόρους από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

18. Η AITJ δεν είναι εγγεγραμμένη στο Κοινό Μητρώο Διαφάνειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. Ωστόσο, ο κ. Αβραμόπουλος παρείχε πρόσθετες πληροφορίες στην Επιτροπή και δήλωσε ότι η AITJ σχεδιάζει να εγγραφεί «μόλις θα συνεχίσει να εργάζεται και να έχει φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες μετά την Covid-19».

Ολόκληρη η επιστολή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου