Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Η κυβέρνηση του Πακιστάν καταστρέφει τις παραγκουπόλεις των χριστιανών αφήνοντας εκατοντάδες άστεγους τα Χριστούγεννα…




Η Αρχή Ανάπτυξης Κεφαλαίου του Ισλαμαμπάντ και η Πρωτεύουσα του Ισλαμαμπάντ έχουν βάλει μπουλντόζες να γκρεμίσουν 115 σπίτια χριστιανών κατοίκων παραγκουπόλεων της αποικίας Nawaz Sharif στο Ισλαμαμπάντ

Οι αρχές άφησαν ανέγγιχτα όλα τα σπίτια μουσουλμάνων στην ίδια παραγκούπολη, ενώ στόχευσαν τα σπίτια των στερημένων χριστιανικών παραγκών απο υπηρεσίες λυμάτων, αποχέτευσης και οικιακού καθαρισμού.



Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι εργάτες κατεδάφισης έκλεβαν υφαντά charpai (κρεβάτια με σχοινιά), κουβέρτες, μαγειρικά σκεύη και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Αξιωματικοί έχουν πει στους χριστιανούς ηγέτες ότι σκοπεύουν να επαναλάβουν την επιχείρηση αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Πάνω από 115 οικογένειες έχουν αναγκαστεί να ζουν σε σκηνές και άλλα σπίτια στο τσουχτερό κρύο του χειμώνα του Ισλαμαμπάντ.

Στις 18 Οκτωβρίου 2022, αξιωματικοί του CDA και του ICT του Ισλαμαμπάντ ξεκίνησαν την καταστολή των χριστιανικών παραγκουπόλεων στην πρωτεύουσα του Πακιστάν.

Χωρίς προειδοποίηση, οι χριστιανοί που προετοιμάζονταν για μια ημερήσια εργασία, ήρθαν αντιμέτωποι με ομάδες ανδρών με μπουλντόζες και γερανούς. Όλοι οι συγκεντρωμένοι είχαν σκοπό να καταστρέψουν τα σπίτια που είχαν χτίσει οι Χριστιανοί δουλεύοντας με τα χέρια τους για πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα, κάθε χριστιανική οικογένεια είχε χτίσει το δικό της σπίτι χρησιμοποιώντας τσιμέντο και τσιμεντόλιθους.

Οι οικογένειες που επέζησαν από έναν άγριο κατακλυσμό καταστράφηκαν από την κυβέρνηση που δεν παρείχε καμία ανακούφιση από τις πλημμύρες. Αυτή η γυναίκα μαγειρεύει τώρα στα ερείπια της πρώην κουζίνας της.

Τα σπίτια που κατεδαφίστηκαν βρίσκονταν στην αποικία Shahbaz Sharif στα περίχωρα της αποικίας Rimsha. Επικεφαλής της ομάδας κατεδάφισης ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής καταπάτησης και αστυνομικός επιθεωρητής Dost Muhammad, ο οποίος είχε εξουσιοδοτηθεί να προβεί σε αυτή την ενέργεια εναντίον χριστιανών, αλλά φαίνεται ότι οι εντολές απαιτούσαν από αυτούς να αγνοήσουν όλα τα μουσουλμανικά σπίτια στην παραγκούπολη.

115 κατεδαφίστηκαν σε μια μέρα αφήνοντας περισσότερες από 115 οικογένειες άπορες. Ακόμη χειρότερα, αυτοί οι χριστιανοί αντιμετώπισαν την ατιμία να παρακολουθούν τους άνδρες που συμμετείχαν στην καταστροφή των σπιτιών τους, αφαιρώντας όλα τα τιμαλφή τους, ενώ κατέστρεφαν ό,τι άλλο είχαν, μη μπορώντας να αποτρέψουν την απώλεια.

Θέλοντας να εξαλείψουν την παρουσία των τελετουργικά ακάθαρτων χριστιανών, το CDA κατέστρεψε αδιακρίτως χριστιανικά σπίτια.

Οι χριστιανικές οικογένειες έχουν πλέον καταφύγει στο να ζουν σε σκηνές και σπίτια φτιαγμένα από σεντόνια, κομμάτια πλαστικού και ότι άλλο υλικό κατάφεραν να διασώσουν. Αυτοί οι πολιορκημένοι χριστιανοί πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν τον κρύο χειμώνα χωρίς κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα υπό συνθήκες ελάχιστης θερμομόνωσης.

Η κ. Sabra Saeed, κάτοικος της αποικίας Nazaz Sharif, μίλησε με τη Βρετανική Ασιατική Χριστιανική Ένωση, είπε:

“[Οι αρχές] έχουν αφήσει τα μουσουλμανικά σπίτια άθικτα και έχουν στοχεύσει μόνο τις χριστιανικές καλύβες.

«Οι χριστιανοί κατέχουν καθεστώς παρία στο Πακιστάν.

«Ήμασταν πάντα η πιο μισητή κοινότητα, αλλά αυτή η ενέργεια προκαλεί οργή.

«Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι η κυβέρνησή μας θα μπορούσε να μας το κάνει αυτό – ήταν τόσο αποθαρρυντικό.

«Τα παιδιά μας δεν μπορούν να κοιμηθούν, οι μητέρες κλαίνε απαρηγόρητα και οι άνδρες μας θα έχαναν κάθε ελπίδα αν δεν είχαν την πίστη τους στον Θεό».

Οι υφασμάτινοι τοίχοι έχουν αντικαταστήσει το αεράκι καθώς οι χριστιανικές οικογένειες αντιμετωπίζουν στωικά τον φόβο του επικείμενου χειμώνα, εμπιστευόμενες τον Θεό για την επιβίωσή τους.

Οι επαρχιακές αρχές έχουν ήδη διακόψει την παροχή νερού, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια από αυτήν την κοινότητα, από τον Οκτώβριο. Ένας κάτοικος της περιοχής που επέλεξε να αποκρύψει την ταυτότητά του, περιέγραψε πώς επιβιώνουν οι οικογένειες. Είπε:

«Κόβουμε ξύλα από τα δέντρα μιας τοπικής ζούγκλας, για να παράγουμε θερμότητα για το μαγείρεμα και τη θέρμανση των σπιτιών μας.

«Παίρνουμε αυτά τα ρίσκα παρόλο που μπορούμε να συλληφθούμε για κλοπή ξύλου.

«Τι άλλη επιλογή έχουμε;»

Ένας άλλος κάτοικος της αποικίας Nawaz Sharif, εξήγησε τους φόβους της κοινότητας, λέγοντας:

«Όταν πηγαίνουμε στη δουλειά το μόνο που σκεφτόμαστε είναι τι θα μείνει από τις σκηνές μας και τα σπίτια μας.

«Δεν ξέρουμε αν τα παιδιά μας θα έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους όταν επιστρέψουμε από τη δουλειά.

«Ακόμα χειρότερα τα παιδιά μας είναι πλέον ευάλωτα και θα είναι εύκολη λεία για τους σεξουαλικούς θηρευτές, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εμπιστευτούμε τον Θεό.

«Πρέπει να κερδίσουμε αλλιώς δεν μπορούμε να βάλουμε φαγητό στο τραπέζι μας».

Η Βρετανική Ασιατική Χριστιανική Ένωση, έχει κάνει έκκληση για αυτές τις οικογένειες, θα αγοράσουμε κρεβάτια με σχοινιά, σκηνές, κλινοσκεπάσματα και ζεστά ρούχα για αυτές τις οικογένειες για να τους βοηθήσουμε στο κρύο χειμώνα πουν έχουν μπροστά τους. Θα θέλαμε να συγκεντρώσουμε περίπου £2000 για αυτό το ταμείο. Εάν θέλετε να βοηθήσετε, παρακαλώ δωρίστε (εδώ).

Εκεί που μια κοινότητα είχε ασφαλή σπίτια που τους προστάτευαν κατά τη διάρκεια του πρόσφατου κατακλυσμού, τώρα ζουν σε σκηνές όπως οι πρόγονοί τους πριν από πολλές δεκαετίες.

Υπάρχουν περίπου 400 σπίτια στην αποικία Nawaz Sharif. Οι φτωχοί κάτοικοι εργάζονται ως οδοκαθαριστές και στην αποχέτευση με έναν πολύ πενιχρό μισθό, περίπου 15.000 έως 20.000 ρουπίες Πακ (57-80 λίρες) το μήνα. Με έναν τόσο μικρό μισθό δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα υψηλά ενοίκια στην κύρια πόλη. Για διάφορους λόγους, κυρίως τον φόβο των διωγμών, οι χριστιανοί έχουν εγκατασταθεί εδώ από διάφορες πόλεις του Παντζάμπ, κυρίως το Ναροβάλ, τη Σεϊχουπούρα, το Φαϊζαλαμπάντ και τη Λαχόρη. Αυτοί οι στιγματισμένοι εργαζόμενοι ζουν μια δύσκολη ζωή, αντιμετωπίζουν μίσος, εργασιακές διακρίσεις, βία και αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά.

Οι κάτοικοι σε αυτές τις παραγκουπόλεις ζουν σε ένα μείγμα σκηνών ή αν τα καταφέρουν σε τσιμεντένια κτίρια που έχουν προσπαθήσει σκληρά με τους πενιχρούς μισθούς. Όλα αυτά τα σπίτια είναι εγκατεστημένα γύρω από τα αποχετευτικά συστήματα του Ισλαμαμπάντ σε εδάφη που έχει παραχωρίσει επαρχιακή κυβέρνηση.

Σπίτια που έσωσαν ζωές μέσα από πλημμύρες ρεκόρ, τώρα γκρεμίστηκαν

Η αποικία Rimsha ιδρύθηκε το 2012 αφού οι χριστιανοί κάτοικοι του Meharabad, Jaffar, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά απο βίαιες συγκρούσεις, όταν ο 11χρονος Rimsha Masih κατηγορήθηκε ότι έκαψε σελίδες του Κορανίου. Πάνω από 80 χριστιανικές οικογένειες εγκατέλειψαν τα πατρογονικά τους σπίτια για να σώσουν τη ζωή τους από έναν βίαιο όχλο που αποτελούνταν από περισσότερους από 10.000 οργισμένους μουσουλμάνους. Αυτές οι οικογένειες εγκαταστάθηκαν στον τομέα H-9, στα περίχωρα του Ισλαμαμπάντ.

Ο Rimsha Masih, ο οποίος ήταν γνωστό ότι είχε νοητική διαταραχή, απαλλάχθηκε αργότερα από το έγκλημα, όταν ανακαλύφθηκε ότι ένας τοπικός ιμάμης είχε κάψει και σκίσει κομμάτια του Κορανίου και τα είχε τοποθετήσει σε μια τσάντα που έδωσε στον Rimsha Masih. Ο ιμάμης κατηγορήθηκε για αυτή την πράξη από έναν από τους δικούς του βουλευτές, ο οποίος δήλωσε ότι ο ιμάμης το είχε κάνει για να εμπλέξει τους χριστιανούς, προκειμένου να καθαρίσει την κοινότητα από την chura (υποτιμητικός όρος που σημαίνει βρώμικοι χριστιανοί). Ο ιμάμης συγχωρέθηκε αργότερα γιατί είχε καλό σκοπό, αλλά οι χριστιανοί δεν επέστρεψαν ποτέ στα σπίτια τους και δεν αποζημιώθηκαν ποτέ από την κυβέρνηση του Πακιστάν.

Το 2015, η Αρχή Ανάπτυξης Κεφαλαίου αφού έλαβε καταγγελίες από τοπικές μουσουλμανικές ελίτ ξεκίνησε τη διαδικασία έξωσης όλων των χριστιανών από τις φτωχογειτονιές, λόγω φόβων για τελετουργική ακαθαρσία.

Το CDA κατέθεσε αίτηση κατά των χριστιανικών οικισμών καταληψιών στο Ισλαμαμπάντ και αυτή απορρίφθηκε τόσο απο το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ τον Απρίλιο του 2021 (κάντε κλικ εδώ) όσο και νωρίτερα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν τον Αύγουστο του 2015 (κάντε κλικ εδώ). Δεν είναι γνωστό αν τα δικαστήρια ενέκριναν τις πρόσφατες κατεδαφίσεις, αλλά αν το έχουν κάνει είναι μόνο για σπίτια που ανήκουν σε χριστιανούς.

Οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους μετά από επίθεση από όχλο δεν έλαβαν καμία αποζημίωση, αντίθετα οι αρχές αφαίρεσαν τα νέα τους σπίτια.

Αυτές οι παραγκουπόλεις κατοικούνται κυρίως από χριστιανούς που πλήττονται από τη φτώχεια από διάφορες περιοχές του Πακιστάν. Στην αίτησή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, το CDA ταπείνωσε τους χριστιανούς κατοίκους παραγκουπόλεων λέγοντας ότι αυτοί οι χριστιανοί έχουν καταστρέψει το τοπίο μιας από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου, μετατρέποντάς το σε παραγκουπόλεις. Διαβάστε περισσότερα (εδώ)

Οι χριστιανοί έχουν εγκατασταθεί στις φτωχογειτονιές της πρωτεύουσας για ευκαιρίες απασχόλησης στην επαρχιακή κυβέρνηση κάνοντας τις χαμηλότερα αμειβόμενες δουλειές που οι μουσουλμάνοι αρνούνται να κάνουν. Διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, λειτουργώντας κυρίως ως οδοκαθαριστές και εργάτες αποχέτευσης.

Αν και χωρίς αυτήν την κοινότητα η επαρχιακή κυβέρνηση δεν θα ήταν σε θέση να ολοκληρώσει βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, επέλεξαν να κακομεταχειριστούν περαιτέρω μια ήδη στερημένη από τα δικαιώματά τους κοινότητα.

Μια εκκλησία κατεδαφίστηκε καθώς η χριστιανική κοινότητα λεηλατήθηκε νόμιμα από όλα τα τιμαλφή από τους κυβερνητικούς εργάτες.

Sabra Saeed (39 ετών) ένας κάτοικος της αποικίας Rimsha μας είπε,

“CDA έχει διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού πριν από μήνες”

«Ωστόσο, συνεχίσαμε να ζούμε εδώ γιατί δεν έχουμε άλλο μέρος για να μετακομίσουμε.

«Αυτή είναι μια πολύ βασική επιβίωση – αλλά μοιάζει με θάνατο».

Και πρόσθεσε:

«Έχω ακούσει ότι οι Αρχές έχουν σχέδια να συνδέσουν την πόλη του Ισλαμαμπάντ και το Ραβαλπίντι οδικώς.

«Οι περισσότερες από τις φτωχογειτονιές μας πέφτουν στο δρόμο μιας τέτοιας εξέλιξης.

«Για πολλά χρόνια ντόπιοι επιχειρηματίες προσπαθούσαν επίσης να αγοράσουν τη γη από την Κυβέρνηση και αυτό μπορεί να είναι απλώς ένα οικόπεδο για να εξαλείψει την παρουσία μας προς πώληση εμπορικών οικοπέδων.

«Ούτως ή άλλως οι χριστιανοί ήταν πάντα υπο διωγμό και οι μουσουλμανικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να μας απαλλάξουν από αυτήν την περιοχή».

Το CDA έχει εντοπίσει 44 Katchi Abadis (παραγκουπόλεις) που πρέπει να κατεδαφιστούν και έχει επιτρέψει τη χρήση βίας για την έξωση των κατοίκων αυτών των οικισμών.

Ένα κατάστημα που ανήκει σε μουσουλμάνους επέζησε της κατεδάφισης και αποκομίζουν αυξημένα κέρδη από χριστιανούς που προσπαθούν να αντικαταστήσουν κλεμμένα και κατεστραμμένα αντικείμενα. Πρόκειται για γενοκτονία πρώιμης έναρξης.

Η Εθνική Στεγαστική Πολιτική 2001, που επικυρώθηκε από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, διασφαλίζει σαφώς τα δικαιώματα αυτών των κατοίκων παραγκουπόλεων. Η πολιτική δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει έξωση από ένα katchi abadi εκτός εάν οι κάτοικοι μετεγκατασταθούν σύμφωνα με τα σχέδια επανεγκατάστασης (παράγραφος 5.2.1).

Διαβάστε περισσότερα (εδώ)

Αυτές οι σκηνές βρίσκονται κοντά σε ένα κανάλι αποχέτευσης και δεν θα επιβιώσουν από καμία πλημμύρα το 2023.

Αν και σχεδόν το 100% αυτών των χριστιανών εργάζονται για την επαρχιακή κυβέρνηση, όλοι φαίνεται να έχουν παραβλεφθεί σε αυτό που φαινομενικά μοιάζει με ένα προσιτό πρόγραμμα στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχει αναγνώριση του καθεστώτος χαμηλού εισοδήματος. Ευτυχώς, οι ντόπιοι μουσουλμάνοι κάτοικοι παραγκουπόλεων φαίνεται να έχουν αναγνωριστεί και σύντομα αναμφίβολα θα μετεγκατασταθούν σε καλύτερα σπίτια στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος:

Είμαστε βέβαιοι ότι οι ίδιες μουσουλμανικές οικογένειες θα έχουν προτεραιότητα για τα διαθέσιμα μικροδάνεια για να τους βοηθήσουν να πάρουν ένα πόδι σε μια πιο σταθερή σκάλα ιδιοκτησίας:

Τα κοινοτικά δάνεια για την κατασκευή/ βελτίωση κατοικιών θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων μικροπίστωσης».

Η BACA αμφιβάλλει πολύ λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει συμβεί σε αυτούς τους Χριστιανούς ότι οποιαδήποτε από αυτές τις οικονομικές ή στεγαστικές ενισχύσεις θα παρασχεθεί και σε αυτούς. Αυτό συμβαίνει παρά τις παρεμβάσεις βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) από διάφορες δυτικές χώρες (κάντε κλικ εδώ).

Διαβάστε την Εθνική Στεγαστική Πολιτική (εδώ)

Τα χαλάσματα ήταν μικρά σπίτια που κάποτε στέκονταν.

Εν τω μεταξύ, το CDA και το ICT συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να εξαλείψουν τους χριστιανούς που προκαλούν τους ευαίσθητους ευσεβείς μουσουλμάνους, φοβισμένους από την τελετουργική τους ακαθαρσία.

Ιουλιέτα Τσόουντρι, δήλωσε:

«Αυτή η κατεδάφιση είναι μια επαίσχυντη πράξη.

“Ο όλος σκοπός της καταχώρισης της ανησυχίας Katchi Abadi στην Εθνική Στεγαστική Πολιτική του Πακιστάν, ήταν να αποφευχθούν κατεδαφίσεις όπως αυτή και να προστατευθούν οι ευάλωτοι πολίτες που πλήττονται από τη φτώχεια.

«Οι προστασίες σε αυτή την πολιτική έχουν αγνοηθεί από τις επαρχιακές αρχές που απεχθάνονται τους τελετουργικά ακάθαρτους χριστιανούς, οι οποίοι αισθάνονται ότι κάνουν την περιοχή ακάθαρτη.

«Θα έπρεπε να είχε παρασχεθεί εναλλακτική στέγαση στους πολιορκούμενους χριστιανούς, παράλληλα με μικροσυσκευές και δάνεια για τη μετεγκατάσταση.

«Αντ’ αυτού οι χριστιανοί έχουν υποστεί ανυπόφορη κραυγαλέα εχθρότητα και εξαθλίωση.

«Τώρα εκατοντάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν έναν κρύο χειμώνα, χωρίς σπίτι ή βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και ανέσεις.

«Η σαφής προκατάληψη αυτών των επιθέσεων είναι απτή απόδειξη του καθεστώτος παρία των χριστιανών στο Πακιστάν».

Αυτή δεν είναι μια εικόνα μιας κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας, μιας τρομοκρατικής επίθεσης ή των υπολειμμάτων κτιρίων μετά από έναν κατακλυσμό – αυτή είναι η εντελώς απαράδεκτη πράξη μιας επαρχιακής αρχής που μισεί τον χριστιανισμό.

Και πρόσθεσε:

«Οι οικογένειες εδώ επέζησαν από τις πλημμύρες ρεκόρ φέτος.

«Δεν έλαβαν καμία υποστήριξη για τις πλημμύρες, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση Pak κατέστρεψε σπίτια που αντιστάθηκαν στις πλημμύρες και έκλεψε όλα τα τιμαλφή τους.

«Τώρα αντιμετωπίζουν την αβέβαιη επιβίωση των κοινοτήτων τους με δυνητικά μεγαλύτερους κατακλυσμούς να αναμένονται.

«Η επισφαλής τοποθέτηση των σπιτιών τους κοντά σε ένα κανάλι αποχέτευσης είναι μια ωρολογιακή βόμβα.

«Η διεφθαρμένη φύση των κυβερνητικών αρχών που έχουν θέσει εν γνώσει τους πολίτες σε τέτοιο κίνδυνο, είναι ανησυχητική».

Σκηνές και αυτοσχέδια σπίτια ξεπροβάλλουν εκεί που κάποτε υπήρχαν στέρεα σπίτια.



anazitiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου