Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Λαβρόφ: Η Ελλάδα μας διαβεβαίωσε ότι «θυμάται» τις υποχρεώσεις της για τους S-300Η ελληνική κυβέρνηση παρέσχε διαβεβαιώσεις στη Ρωσία και ειδικότερα στον πρεσβευτή της στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ ότι η Ελλάδα θυμάται τις συμβατικές υποχρεώσεις της ως προς τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300, τα οποία δεν μπορούν να παραδοθούν σε κανέναν τρίτο... χωρίς τη συγκατάθεση της Μόσχας, σύμφωνα με δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters) στο ρωσικό Πρώτο Κανάλι.


«Δεν έχει δικαίωμα»

«Πρόσφατα υπήρξε η πληροφορία ότι, ας πούμε, η Ελλάδα σκοπεύει να μεταβιβάσει στην Ουκρανία τους πυραύλους της S-300. Αναθέσαμε στον πρεσβευτή μας, απευθύνθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Αμυνας της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι αυτά τα συστήματα είχαν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα», είπε ο Σ. Λαβρόφ στην τηλεοπτική εκπομπή «Μεγάλο παιχνίδι».

«Η ιστορία ήταν ότι (σ.σ:. οι S-300) έπρεπε να παραδοθούν στην Κύπρο, αλλά τότε η Δύση άρχισε να κάνει το παν ώστε να μην το επιτρέψει αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Κύπρου ως νήσου και το ότι δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, τελικά επιτεύχθηκε συμβιβασμός, ο οποίος ικανοποιούσε τους πάντες και αυτά τα συστήματα αγοράστηκαν από την Ελλάδα.

»Αλλά βάσει του συμβολαίου, το οποίο κατοχύρωσε αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να τους μεταβιβάσει σε οποιονδήποτε χωρίς τη συναίνεσή μας», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, προσθέτοντας πως η Αθήνα απάντησε στη ρωσική πλευρά «ότι το θυμούνται αυτό».

«Παρακολουθούμε επιμελώς τέτοιου είδους πράγματα», είπε ο Σ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι παρόμοιο λόγω ανάλογης απαγόρευσης είναι για τη Μόσχα «και το πρόβλημα της μεταβίβασης σε οποιονδήποτε ρωσικών οπλικών συστημάτων, τα οποία υπήρχαν στην Ανατολική Ευρώπη και παράγονταν βάσει αδείας στις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας».
«Παίζουν με τη φωτιά»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα έχει λάβει μέσω διπλωματικών διαύλων διαβεβαιώσεις και από την αμερικανική πλευρά ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν και δεν σκοπεύουν «να πολεμήσουν ευθέως εναντίον της Ρωσίας», γι’ αυτό και δεν προτίθενται να αποστείλουν στο έδαφος της Ουκρανίας στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές μαζί με τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot.

Κατά τον ρώσο υπουργό, οι διαβεβαιώσεις αυτές δόθηκαν στον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ, όταν έθεσε το ερώτημα στους αμερικανούς συνομιλητές του.

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε επανειλημμένως δηλώσει, απευθυνόμενη μάλιστα στις χώρες του ΝΑΤΟ με νότα, ότι ο εξοπλισμός που στέλνουν στην Ουκρανία αποτελεί «νόμιμο στόχο για τη Ρωσία» και πως οι ίδιες «παίζουν με τη φωτιά», αποστέλλοντας οπλικά συστήματα σε εμπόλεμη ζώνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ/sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου