Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Αντεθνική πολιτική: Αγοράζουμε ηλεκτρισμό και πετρέλαιο από την Τουρκία!.... Έκλεισαν τους λιγνίτες, «τίναξαν» το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου υπέρ της Τουρκίας!



Μόνο ως αυτοκτονικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης την τελευταία τριετία, αφού κατέστησαν την Ελλάδα ενεργειακό όμηρο της εχθρικής Τουρκίας, από την οποία εισάγουμε πλέον μέχρι και ηλεκτρικό ρεύμα!

Φαίνεται όμως ότι ο Ερντογάν θησαυρίζει και από την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς μέρος των πετρελαιοειδών που εισάγουμε από την Άγκυρα, είναι σίγουρα ρωσικής προέλευσης, όπως έχουν δείξει μελέτες για την εκτίναξη των οικονομικών συναλλαγών Ρωσίας – Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για την Τουρκική Οικονομία και τις Διμερείς Εμπορικές και Οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών που δημοσιοποίησε πριν λίγα 24ωρα (στις 23 Δεκεμβρίου) στο διαδίκτυο το ελληνικό Γραφείο ΟΕΥ στην Άγκυρα και αναλύει η Βάσω Βεγίρη στη Ναυτεμπορική, ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών το 2021 αυξήθηκε κατά 57,7% σε σχέση με το 2020, ανερχόμενος σε 4,6 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε περίπου 2,1 δισ. ευρώ, τοποθετώντας την Τουρκία στην 6η θέση μεταξύ των χωρών-προορισμών των ελληνικών προϊόντων (σ.σ. 6η θέση το 2020, 4η θέση το 2019). Δηλαδή πέσαμε δύο θέσεις μέσα σε τρία χρόνια.

Αντίστοιχα, οι ελληνικές εισαγωγές τουρκικών προϊόντων ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας την Τουρκία στην 13η θέση ανάμεσα στις χώρες-προμηθευτές μας (σ.σ. 13η θέση το 2020, 10η θέση το 2019). Επίσης, ανεβήκαμε τρεις θέσεις μέσα σε τρία χρόνια, χάνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Για την Τουρκία, το ίδιο έτος η Ελλάδα είναι η 23η χώρα προορισμός των τουρκικών εξαγωγών και η 34η χώρα προμηθευτής.

Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο, πάντως, διαμορφώθηκε με έλλειμμα ύψους 438 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στην αξιόλογη αύξηση των τουρκικών εξαγωγών πετρελαιοειδών/ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στη σημαντική διασπορά των άλλων προϊόντων.

Με απλά λόγια, λόγω της αυτοκτονικής πολιτικής την τελευταία τριετία, η Ελλάδα ενισχύει κάθε χρόνο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την τουρκική οικονομία, την ώρα που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να ενισχύει το οπλοστάσιο του το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά της πατρίδας μας.





newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου